Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Προβάδισμα στον αγωγό αερίου Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας


13/1/2012

Προβάδισμα στον αγωγό φυσικού αερίου Τουρκίας- Ελλάδας- Ιταλίας, μεταξύ των εναλλακτικών επιλογών για τη μεταφορά του αερίου της Κασπίας στην ΕΕ, δίνει μελέτη του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιανατολικής Ευρώπης, με το αιτιολογικό ότι διαθέτει τα περισσότερα πλεονεκτήματα τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα.

Η επιλογή του αγωγού, που θα τροφοδοτηθεί κατά προτεραιότητα από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν, αναμένεται στις αρχές του 2012, με βάση την ομάδα κριτηρίων που έχει ανακοινώσει η κοινοπραξία εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων.

Υποψήφιες επιλογές εκτός από τον ITGI είναι οι αγωγοί TAP, Nabucco και SEEP, ενώ στο κάδρο υπάρχει και ο αγωγός South Stream ο οποίος θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο.

Η μελέτη του ΙΕΝΕ εξετάζει τους αγωγούς που σχεδιάζεται να διέλθουν από τη χώρα μας, δηλαδή τους ITGI, TAP και South Stream χρησιμοποιώντας 15 κριτήρια που σχετίζονται με τη δυνατότητα άμεσης υλοποίησης, την οικονομική βιωσιμότητα και την προστιθέμενη αξία για τη χώρα.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης:

    O South Stream δεν διασφαλίζει διαφοροποίηση στις πηγές ενέργειας, αλλά μόνο στη διαδρομή προς την Ευρώπη.
    Ο TAP υποστηρίζεται από μεγάλες ενεργειακές εταιρείες και συνεπώς έχει ισχυρούς χρηματοοικονομικούς πόρους για την υλοποίησή του. Παρέχει περίπου ισοδύναμα αποτελέσματα σε θέσεις εργασίας και επενδυτικά κεφάλαια με τον ITGI κατά τη φάση κατασκευής. Παρ' όλα αυτά, από τον σχεδιασμό του, ο TAP αντιμετωπίζει την Ελλάδα ως χώρα διέλευσης, ενώ ο σχεδιασμός του ITGI προβλέπει και την υλοποίηση επενδύσεων στην Δ. Ελλάδα παρέχοντας σημαντικά αναπτυξιακά πλεονεκτήματα κατά την διάρκεια της λειτουργίας του.
    Ο ITGI για την Ελλάδα συνεπάγεται σημαντικές επενδύσεις σε τοπικό επίπεδο και βελτίωση της ασφάλεια στην ενεργειακή τροφοδοσία, καθώς θα διοχετεύει ένα μέρος του φυσικού αερίου από την Κασπία στην ελληνική αγορά, διασφαλίζοντας, παράλληλα, και τη λειτουργία της ΕΠΑ Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας. Από περιφερειακής απόψεως, ο ITGI διασφαλίζει τη διαφοροποίηση της ενεργειακής τροφοδοσίας της ευρύτερης περιοχής και αποτελεί την αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξη περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου. "Κλειδί" της προοπτικής αυτής αποτελεί και ο ελληνο- βουλγαρικός αγωγός IGB, ο οποίος είναι μέρος του συστήματος ITGI και βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης.

Στη φάση της κατασκευής του ITGI εκτιμάται ότι θα απασχοληθούν 10.563 άτομα, έναντι 9.054 του TAP, με τη μέγιστη προστιθέμενη αξία για τη χώρα να υπολογίζεται σε 432.474.750 εκατ. ευρώ, έναντι 370.692.643 εκατ. ευρώ από τον TAP. Επιπλέον, στη φάση της 25ετούς λειτουργίας του ITGI αναμένονται επενδύσεις 150 εκατ. ευρώ, καθώς και η δημιουργία 900 νέων θέσεων εργασίας.

Πηγή:
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63602601

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου