29/10/2014
Ξεπερασμένο χαρακτηρίζει το τραπεζικό απόρρητο ο Β. Σόιμπλε, σχολιάζοντας τη συμφωνία που υπογράφεται σήμερα στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Φόρουμ του ΟΟΣΑ για τη Διαφάνεια και την Ανταλλαγή Πληροφοριών, στο Βερολίνο.
Στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Φόρουμ του ΟΟΣΑ για τη Διαφάνεια και την Ανταλλαγή πληροφοριών, υπογράφεται σήμερα συμφωνία για την αυτόματη ανταλλαγή χρηματοοικονομικών πληροφοριών από 65 συνολικά κράτη. Από το 2017 οι φορολογικές υπηρεσίες των χωρών που υπογράφουν τη νέα συμφωνία θα ανταλλάσσουν αυτομάτως τις σχετικές πληροφορίες, με αποτέλεσμα να δυσκολεύει εξαιρετικά το έργο όσων θέλουν να φοροδιαφύγουν μεταφέροντας μαύρο χρήμα σε χώρες του εξωτερικού.
«Αυξάνεται πλέον πολύ ο κίνδυνος να σε πιάσουν», σχολιάζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα Bild. Εντούτοις, όπως επισημαίνει, «όσο υπάρχουν άνθρωποι, δεν θα τηρούν όλοι τους νόμους. Θα αναπτύσσουν νέες ιδέες προκειμένου να εξαπατούν τις φορολογικές αρχές».
«Η φοροδιαφυγή γίνεται πολύ πιο δύσκολη»
«Δώρον… άδωρο» λοιπόν η υπογραφείσα σήμερα συμφωνία; «Όχι», απαντά κατηγορηματικά ο κ. Σόιμπλε, «η φοροδιαφυγή γίνεται πολύ πιο δύσκολη. Στην παλιά του μορφή το τραπεζικό απόρρητο είναι ξεπερασμένο. Δεν ταιριάζει πλέον σε μια εποχή που ο πολίτης μεταφέρει με το πάτημα ενός κουμπιού χρήματα σε όλο τον κόσμο».
Ο Γερμανός υπουργός εκτιμά ότι με το βήμα αυτό θα απολέσουν τη σημασία τους και τα περίφημα CD με τα κλεμμένα στοιχεία φοροφυγάδων: «Το θεωρούσα πάντα προβληματικό να συνεργάζεσαι με κλεπταποδόχους για να προστατεύεις το δίκαιο».
Τη συμφωνία θα υπογράψουν σήμερα όλα τα κράτη της ΕΕ, ασιατικές και αφρικανικές χώρες όπως επίσης και σειρά φορολογικών παραδείσων, μεταξύ των οποίων, το Λίχτενσταϊν, οι Παρθένοι Νήσοι, οι Βερμούδες και τα Νησιά Κέιμαν στην Καραϊβική. Την συμφωνία δεν θα την υπογράψουν οι ΗΠΑ και η Κίνα. Αυτό ισχύει καταρχήν και για την Ελβετία.
«Όχι ακόμη», σημειώνει ο Β. Σόιμπλε. «Η Ελβετία έχει εκφράσει την πρόθεσή της να το πράξει. Πριν από μερικά χρόνια αυτό θα ήταν αδιανόητο. Συμμετέχουν και οι 28 χώρες μέλη της ΕΕ. Πρόκειται για τεράστια επιτυχία».
Τα γεωπολιτικά ρίσκα
Κληθείς να σχολιάσει την εξασθένηση των ρυθμών ανάπτυξης, ο κ. Σόιμπλε επισημαίνει ότι «τα μεγάλα γεωπολιτικά ρίσκα δεν αφήνουν αλώβητη τη Γερμανία. Οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας πλήττουν την οικονομία μας περισσότερο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή οικονομία. Ανασφάλεια προκαλούν επίσης η επιδημία του Έμπολα και η τρομοκρατία του Ισλαμικού Κράτους». Εντούτοις, όπως τονίζει, οι πιο δυσοίωνες προβλέψεις για την ανάπτυξη δεν δικαιολογούν τη συζήτηση περί κρίσης.
Όσον αφορά το αίτημα πολλών ευρωπαϊκών χωρών, κυρίως της Ιταλίας και της Γαλλίας, για αύξηση των δαπανών, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απαντά ότι «εάν περισσότερα χρέη συνεπάγονταν μεγαλύτερη ανάπτυξη, τότε ορισμένες χώρες της Ευρώπης θα σημείωναν ραγδαία ανάπτυξη».
Πηγή Deutsche Welle
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου