Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Φ. Ρέσλερ: Ή τήρηση των δεσμεύσεων ή επίτροπος για την Ελλάδα


27/1/2012

Ανοιχτό άφησε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ το ενδεχόμενο ορισμού επιτρόπου για την Ελλάδα.

Μιλώντας στο γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk πάντως, εξήγησε ότι αν η ελληνική κυβέρνηση τηρήσει τις δεσμεύσεις της, οι οποίες έχουν από κοινού συμφωνηθεί, δεν υπάρχει λόγος καν να γίνει η σχετική συζήτηση.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να προωθήσει την ανταγωνιστικότητά της και ανέφερε ως παράδειγμα τον τομέα του τουρισμού.

Παράλληλα, πρότεινε τη δημιουργία μίας τράπεζας για την Ελλάδα, στα πλαίσια του σχεδίου Μάρσαλ, η οποία θα χορηγεί δάνεια σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Ο κ. Ρέσλερ σημείωσε ότι για την ώρα δε χρειάζεται να τεθεί επί τάπητος η αύξηση της βοήθειας της ευρωζώνης για την Ελλάδα, ούτε να αυξηθεί το κεφάλαιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM).

Πηγή

«Τράπεζα Στήριξης» για την Ελλάδα προτείνει ο Ρέσλερ

27/1/2012

Συνέντευξη στο γερμανικό ραδιόφωνο

Την ίδρυση «Τράπεζας Στήριξης» για την Ελλάδα, η οποία θα χορηγεί δάνεια σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, πρότεινε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο γερμανικό Ραδιόφωνο, ενώ ταυτόχρονα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ορισμού «Επιτρόπου».

Επισημαίνει ωστόσο ότι «εάν η ελληνική κυβέρνηση τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τις οποίες έχουμε από κοινού συμφωνήσει, δεν τίθεται καν αυτό το ερώτημα».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας αναφέρεται στο μοντέλο των Επιτρόπων των ομόσπονδων γερμανικών κρατιδίων, οι οποίοι «επιστρατεύονται»προκειμένου να βοηθήσουν τους δήμους, όταν υπάρχει πρόβλημα, αλλά διευκρινίζει ότι «υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε έναν δήμο και σε ένα κράτος» και επισημαίνει ότι "πρέπει να ληφθούν υπόψη τα θέματα κυριαρχίας».

Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία τράπεζας η οποία θα προωθεί την ανάπτυξη, ο Ρέσλερ ανέλυσε την περίπτωση της γερμανικής KfW, η οποία ιδρύθηκε με τα χρήματα του Σχεδίου Μάρσαλ και σημειώνει ότι κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να γίνει και για την Ελλάδα, με την αξιοποίηση κοινοτικών πόρων.

Οσον αφορά το ταμείο για την ανάπτυξη, τη δημιουργία του οποίου έχει εισηγηθεί η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, ο δημοσιογράφος αναφέρει ότι ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδιος για την Περιφερειακή Πολιτική Γιοχάνες Χαν έχει εκφράσει επιφυλάξεις σχετικώς με το εάν υπάρχουν επαρκή κονδύλια στα συγκεκριμένα ταμεία.

«Αυτό είναι το ποσό που υπάρχει επισήμως, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα χρήματα έχουν ήδη διατεθεί στην πράξη», απάντησε ο Ρέσλερ.

Αναφερόμενος στην προοπτική βελτίωσης της κατάστασης στην Ελλάδα, ο Γερμανός υπουργός επαναφέρει το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας και υποδεικνύει ως παράδειγμα τον τομέα του Τουρισμού, όπου, όπως λέει, οι μισθοί, στην θεωρία, είναι ακόμη συνδεδεμένοι με τον πληθωρισμό.

«Ο Τουρισμός όμως είναι σε σημαντική δυσκολία, όπως όλοι γνωρίζουμε. Πολλοί τουρίστες δεν πηγαίνουν πλέον στην Ελλάδα», κατέληξε.

Πηγή

Σχετικές δημοσιεύσεις εδώ, εδώ κι εδώ.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου