Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας μετά το «κούρεμα»

20/1/2012

Αμεση και δραστική θα είναι η αντίδραση των οίκων αξιολόγησης μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (PSI+), όποια κι αν είναι αυτή. Το τελευταίο διάστημα και οι τρεις μεγαλύτεροι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης έχουν προειδοποιήσει για τη στάση που θα ακολουθήσουν εφόσον η ελληνική κυβέρνηση προχωρήσει στο PSI+.

Οι Fitch, Moody’s και Standard & Poor’s έχουν ήδη υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας από τον Ιούλιο, όταν έγινε γνωστή η πρώτη συμφωνία της Ευρωζώνης για το PSI. Η Fitch έχει αξιολογήσει την Ελλάδα με CCC, η S&P με CC και η Moody’s με Ca.

Στο ερώτημα εάν θα υπάρξει επιλεκτική ή ολοκληρωτική χρεοκοπία, η Fitch και η S&P έχουν διαφοροποιήσει τον έναν με τον άλλο όρο. Επιλεκτική ή περιορισμένη χρεοκοπία, αφορά τη μη πληρωμή τόκων ή κεφαλαίου για ορισμένα ομόλογα, ενώ ολοκληρωτική θα υπάρξει στην περίπτωση αδυναμίας αποπληρωμής όλων των ομολογιούχων.

Σύμφωνα με το Reuters, οι παράγοντες της αγοράς συχνά κάνουν ανάλογες διακρίσεις, αναφερόμενοι σε «τακτική και άτακτη», «ήπια και σκληρή» ή «ελεγχόμενη και ανεξέλεγκτη» χρεοκοπία.

Και οι δύο οίκοι αξιολόγησης έχουν ξεκαθαρίσει πως μια ανταλλαγή χρέους, στο πλαίσιο της οποίας οι δανειστές θα υποστούν εθελοντικά ή μη ζημίες, θα αποτελέσει επιλεκτική ή περιορισμένη χρεοκοπία.

Μάλιστα, η S&P έχει δηλώσει από τον Ιούλιο πως θα αναθεωρήσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε «επιλεκτική χρεοκοπία» όταν εφαρμοστεί η οποιαδήποτε αναδιάρθρωση χρέους, με τα ομόλογα να υποβαθμίζονται σε «D», υποδηλώνοντας χρεοκοπία.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής αναλυτής της Fitch για την Ελλάδα, κ. Πολ Ρόκινς, δήλωσε την Τετάρτη ότι θα δοθεί στην Ελλάδα αξιολόγηση «περιορισμένης χρεοκοπίας» όταν ολοκληρωθεί η περίοδος ανταλλαγής ομολόγων.

Η Moody’s δεν έχει ανάλογη διάκριση αλλά η χαμηλότερη αξιολόγηση «C» σηματοδοτεί μία χρεοκοπία με περιορισμένες προοπτικές ανάκτησης του κεφαλαίου ή των τόκων.

Το επόμενο ερώτημα που προκύπτει είναι τι έπεται μετά την υποβάθμιση. Η S&P και η Moody’s έχουν επισημάνει από τον Ιούλιο πως μόλις ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση θα επαναξιολογήσουν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. Δεδομένου ότι το χρέος θα είναι μικρότερο είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει μία αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.

Η S&P έχει δηλώσει ότι αναμένει να δώσει αξιολόγηση «low speculative» στην Ελλάδα, αντανακλώντας το υψηλό της χρέος και τις αβέβαιες προοπτικές ανάπτυξης. Τα νέα ομόλογα που θα εκδοθούν στο πλαίσιο της ανταλλαγής ομολόγων επίσης θα αξιολογηθούν, πιθανόν -καθώς κάποια θα ενεχυροποιηθούν- σε υψηλότερη κατηγορία από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Ρόκινς της Fitch υποστήριξε ότι η αξιολόγηση περιορισμένης χρεοκοπίας θα διατηρηθεί «για σύντομο χρονικό διάστημα» πριν επαναξιολογηθεί, λαμβάνοντας υπόψη τις αλλαγές στο προφίλ χρέους της χώρας.

Πάντως, μία ολοκληρωτική χρεοκοπία θα θεωρηθεί ως ένδειξη ότι οι πολιτικοί έχουν χάσει τον έλεγχο του ενιαίου νομίσματος και οι αγορές αμέσως θα στρέψουν τα βέλη τους σε άλλες αδύναμες χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

-Θα υπάρξει πιστωτικό γεγονός (credit event);

- Αυτό είναι κάτι που θα αποφασίσει ο Διεθνής Σύνδεσμος Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA). Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα υφιστάμενα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) για τα ελληνικά ομόλογα ανέρχονται περίπου στα 70,8 δισ. δολάρια -το ακαθάριστο ποσό- και στα 3,2 δισ. δολάρια το καθαρό. Οι αναγκαστικές ζημίες για τους επενδυτές θα θεωρηθούν σχεδόν σίγουρα πιστωτικό γεγονός, ακόμα και στο πλαίσιο μιας συντεταγμένης χρεοκοπίας, γεγονός το οποίο θα πυροδοτήσει και τα CDS.

Πηγή:
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_77_20/01/2012_469475

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου