Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Financial Times: Προς όφελος όλων η επιτυχία του PSI


13/1/2012

Η Ευρωζώνη θα έπρεπε να προωθήσει μια συμφωνία, η οποία θα μειώνει το βάρος όσο το δυνατόν περισσότερο, τονίζει η εφημερίδα

Με το φλέγον ζήτημα του ελληνικού PSI ασχολήθηκαν εκτενώς στο χθεσινό τους φύλλο οι έγκριτοι Financial Times. Αφιερωμένο στο εν λόγω θέμα ήταν ακόμη και το κεντρικό άρθρο-γνώμη της εφημερίδας μέσα από τις γραμμές του οποίου, ο συντάκτης υποστηρίζει πως «είναι προς το συμφέρον όλων των μερών να ολοκληρωθούν ομαλά οι διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα».

Αλλά για να είναι επιτυχημένη η εν λόγω συμφωνία, «πρέπει όχι απλώς να γίνει γρήγορα αλλά και να αναδιατάξει το ελληνικό χρέος σε τέτοιο βαθμό ώστε αυτό να μη χρειαστεί να ξανανοίξει».

«Οι Financial Times έχουν εδώ και καιρό ζητήσει μια σαρωτική ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων», μια ανταλλαγή βασικό εμπόδιο στην οποία ήταν η επίμονη απροθυμία της Ευρώπης να βάλει χρήματα για να αναδιαρθρώσει το ελληνικό χρέος μια και καλή...

«Θα κερδίσουν»
Η Ευρωζώνη θα έπρεπε να προωθήσει μια συμφωνία η οποία θα μειώνει το βάρος όσο το δυνατό περισσότερο... Αλλωστε, δεν υπάρχει λόγος να λυπάται κανείς τους κατόχους ομολόγων. Τα ποσοστά του κουρέματος (55% ή 60%) που διακινούνται είναι παραπλανητικά. Στην πραγματικότητα, κάποιοι δανειστές ? εκείνοι που αγόρασαν ομόλογα σε χαμηλές τιμές ? θα έχουν κέρδος...».

Μερικές σελίδες παρακάτω, ο αρθρογράφος της εφημερίδας, Ρίτσαρντ Μίλνε, καταθέτει και αυτός την άποψή του για το θέμα υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία για το ελληνικό PSI «μάλλον δεν θα αποτελέσει την τελευταία πράξη του ελληνικού δράματος». Σύμφωνα με τον Μίλνε, στη διαπραγμάτευση για το ελληνικό κούρεμα κρίνονται επί του παρόντος «πολλά από τα μεγάλα ζητήματα για το μέλλον της Ευρώπης».

Για τον αρθρογράφο, «το πιο ενδιαφέρον ερώτημα είναι πώς το PSI θα επηρεάσει την ΕΚΤ». «Η ΕΚΤ είναι ο μεγαλύτερος κάτοχος ελληνικών ομολόγων. Εξαιτίας της εθελοντικής φύσης του PSI, η ΕΚΤ έχει κατορθώσει να εξαιρεθεί από κάθε συμφωνία διαγραφής χρεών» γεγονός το οποίο «προκαλεί έντονες αντιδράσεις μεταξύ των ιδιωτών ομολογιούχων που καλούνται να μοιραστούν τα βάρη».

Το πιθανότερο είναι πως «η ΕΚΤ θα μπορούσε και πάλι να προσπαθήσει να εξαιρεθεί», ακόμη κι αν η Ελλάδα εισαγάγει αναδρομικά συλλογικές ρήτρες δράσης CACs στα υφιστάμενα ομόλογα (βάσει του εν λόγω σεναρίου, εφόσον ένα ποσοστό ομολογιούχων ? 2/3 ή 3/4 ? συμφωνήσει σε μια πρόταση για την ανταλλαγή ομολόγων, τότε αυτή η πρόταση επιβάλλεται σε όλους).

Ωστόσο, «η στάση της ΕΚΤ έχει τεράστια σημασία, ειδικά από τη στιγμή που πολλοί επενδυτές θεωρούν πως μόνο η Ευρωτράπεζα μπορεί να ανακόψει την κρίση». Πώς; «Αγοράζοντας κρατικά χρέη σε μεγαλύτερη κλίμακα».

Πηγή:
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63602315

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου