Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

FT Deutschland: Σε 7 έως 10 ημέρες θα έχει λυθεί το ελληνικό ζήτημα


31/1/2012

Ευρωπαϊκό «φράγμα πυρός» 1,5 τρισ. με προϋπόθεση ταχεία ολοκλήρωση του PSI

«Το καλοκαίρι η Ευρωζώνη μπορεί να διαθέτει 1,5 τρισ. ευρώ»,αναφέρει πρωτοσέλιδο άρθρο της Financial Times Deutschland. Η γερμανική έκδοση των Financial Times αποκαλύπτει μάλιστα ότι το χρονοδιάγραμμα οικοδόμησης του τεράστιου αυτού «φράγματος πυρός» μελετάται από έναν κλειστό κύκλο πολιτικών. Και - το σπουδαιότερο για την Ελλάδα - ότι το όλο σχέδιο προϋποθέτει την επίλυση του ελληνικού ζητήματος «εντός επτά έως δέκα ημερών».
Οι FTD αποκαλύπτουν συγκεκριμένα ότι ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ, έπειτα από εμπιστευτική συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής του ΔΝΤ και της ΕΚΤ και τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας στο Νταβός, αποκάλυψε σχέδιο συνδυασμού τριών μηχανισμών διάσωσης για το ευρώ, που αθροιστικά μαζί θα δημιουργούσαν ένα αποθεματικό-ρεκόρ ύψους 1,5 τρισ. ευρώ.

«Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) υπάρχει επίσης ήδη ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε θα μπορούσαν να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις», αναφέρουν οι FTD.

Επικαλούμενη έγκυρες πηγές, η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι το σχέδιο συζητήθηκε σε συνάντηση που είχαν στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός ο Γκάιντνερ με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι και τους υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Φρανσουά Μπαρουάν αντιστοίχως.
«Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν επιβεβαιώνει ότι πρόκειται πράγματι για ποσό ύψους 1,5 δισ. ευρώ, αλλά αυτό δεν προκαλεί έκπληξη διότι το τεράστιο ποσό θα υπάρξει μόνον αν συμφωνήσει η Γερμανία. Και ενδεχόμενη πρόωρη συναίνεση του Σόιμπλε θα προκαλούσε σωρεία αντιδράσεων στον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό», αναφέρουν χαρακτηριστικά η FTD.

Το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελπίζουν το Βερολίνο να εγκρίνει επισήμως το σχέδιο κατά την επόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, στις αρχές Μαρτίου. Διότι εκεί θα τεθεί το ζήτημα αν ο προσωρινός μηχανισμός διάσωσης EFSF και ο νέος μόνιμος μηχανισμός με την ονομασία ESM θα μπορούν να λειτουργούν παράλληλα, οπότε θα διέθεταν συνολικό ποσό για δανεισμό όχι 500 δις ευρώ, όπως προβλέπεται μέχρι τώρα, αλλά μέχρι και 1 τρισ. ευρώ.

«Καιρό τώρα συζητείται ότι άλλα 500 δισ. ευρώ μπορεί να διαθέσει το ΔΝΤ», σημειώνει η εφημερίδα. Για το λόγο αυτό οι χώρες της ευρωζώνης έχουν ήδη δεσμευτεί να καταβάλουν 150 δις ευρώ σε διμερή δάνεια, ενώ τα υπόλοιπα 350 αναμένεται να προέλθουν από όλες τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου. Κράτη όπως η Βραζιλία, αλλά και η Βρετανία, που μετέχει στην ΕΕ αλλά όχι στο ευρώ, θα συναινέσουν σε κάτι τέτοιο μόνον αφού οι χώρες της ευρωζώνης αυξήσουν τις δικές τους εισφορές.

Σημειωτέον ότι οι ΗΠΑ δεν θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, παρά τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Γκάιντνερ στη διαμόρφωση και την προώθησή του. Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του ΔΝΤ, αλλά θεωρείται όμως αδύνατο να εγκρίνει το αμερικανικό Κογκρέσο νέα δάνεια προς το ΔΝΤ πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, αναφέρουν οι FTD.

Ζήτημα 10 ημερών
Το χρονοδιάγραμμα για την κατασκευή του «καθαρού, απλού τείχους προστασίας», όπως το χαρακτήρισε η Κριστίν Λαγκάρντ είναι «σφιχτό».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι FTD, «τις επόμενες επτά με δέκα ημέρες αναμένεται να είναι έτοιμα το δεύτερο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα καθώς και η συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα για την αναδιάρθρωση του χρέους».

Κατόπιν, στα τέλη Φεβρουαρίου θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Οικονομικών των G20 στο Μεξικό για τα χρήματα που θα διατεθούν στο ΔΝΤ, ενώ θα πιέσουν για άλλη μια φορά, ώστε η ευρωζώνη να εξεύρει η ίδια περισσότερα κεφάλαια. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση που έκανε στο Νταβός ο πρόεδρος του Μεξικού και προεδρεύων του G20 Φελίπε Καλντερόν: «Η ωρολογιακή βόμβα χτυπά στην Ευρώπη. Εργαζόμαστε για την απενεργοποίησή της, προτού εκραγεί».

Την 1η και 2α Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η επόμενη σύνοδος κορυφής της ΕΕ. Η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτιμά ότι η καγκελάριος Μέρκελ θα συναινέσει τότε σε έναν μεγαλύτερο μηχανισμό διάσωσης της ΕΕ, πράγμα που ζητούν και πολλές άλλες κυβερνήσεις.

Ο νέος υπερμηχανισμός, όπως τον χαρακτηρίζουν οι FTD, αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά την εαρινή συνεδρίαση του ΔΝΤ τον Απρίλιο στην Ουάσιγκτον, με τις δεσμεύσεις και των εκτός ευρωζώνης κρατών. Και θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησης των πιο αδύναμων χωρών της ευρωζώνης συμπεριλαμβανομένων της Ιταλίας και της Ισπανίας για τρία χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ελπίζει ότι ο υπερμηχανισμός διάσωσης δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί, όταν θα είναι διαθέσιμος. Τη στιγμή μάλιστα που η ΕΚΤ θα συνεχίσει να είναι πρόθυμη να χορηγήσει ρευστότητα στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Όλα αυτά συνιστούν ένα «ρεαλιστικό οδικό χάρτη», δήλωσε υψηλόβαθμος ευρωπαίος αξιωματούχος στους FTD.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου