Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Ασφαιρα για μια 10ετια 352 τάνκς


4/2/2012

Τα πληρώσαμε 1δις

Σε σκάνδαλο ολκής μετατρέπεται η απραξία των κυβερνήσεων της τελευταίας δεκαετίας στο ζήτημα της προμήθειας πυρομαχικών 120 χιλιοστών για τα 352 νέα άρματα μάχης που αγόρασε η Ελλάδα το 2002 προς 1 δις ευρώ! Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα καινούργια άρματα να έχουν ενταχθεί στον Ελληνικό Στρατό και να παραμένουν χωρίς πυρομαχικά!!!

Στο μεταξύ τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα καρκινοβατούν, καθώς δεν έχουν αναλάβει το πρόγραμμα συμπαραγωγής των συγκεκριμένων πυρομαχικών όπως επί χρόνια περιμένουν.

Και όσο για την αρμόδια Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής με αλλεπάλληλες συνεδριάσεις προσπαθεί «κεκλεισμένων των θυρών» να μπαλώσει με ημίμετρα την κατάσταση και να κρατήσει το σκάνδαλο μακριά από τη δημοσιότητα και πρωτίστως από τη Δικαιοσύνη, καθότι και για τα δύο κόμματα εξουσίας υπάρχει ο φόβος απόδοσης πολιτικών ευθυνών.

Βαριές κουβέντες ειπώθηκαν από τα μέλη της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής κατά την πρόσφατη «κεκλεισμένων των θυρών» συζήτηση για την έγκριση της απευθείας αγοράς μικρής ποσότητας πυρομαχικών των 120 χιλιοστών από την Ολλανδία (10.762 βλημάτων), από το Ισραήλ (3.000 βλημάτων) και από τη Γερμανία (4.392 βλημάτων) συνολικού κόστους 15 εκατομμυρίων ευρώ. Ποσότητα απολύτως αναγκαία για τη διεξαγωγή ενός πολέμου 4-5 ημερών!!

Αφοπλιστικά ειλικρινής ήταν ο αρχηγός του ΓΕΣ, όταν παρουσία των βουλευτών της αρμόδιας επιτροπής εξοπλισμών είπε ότι το 2003 ως μέλος της επιτροπής αξιολόγησης της προμήθειας των αρμάτων μάχης αιφνιδίως και αδικαιολογήτως η πολιτικοί διαχώρισαν την αγορά των αρμάτων από τα πυρομαχικά! «Εμείς ως στρατιώτες δεν γνωρίζουμε για ποιο λόγο έγινε αυτός ο διαχωρισμός».

Οταν ο Θ. Παφίλης του ΚΚΕ ρώτησε τον αντιστράτηγο Κ. Ζιαζιά εάν κατά την εκτίμησή του τα συγκεκριμένα πυρομαχικά θα μπορούσαν να τα κατασκευάσουν τα ΕΑΣ, απάντησε χωρίς περιστροφές: «Ως αρχηγός εκτιμώ ότι μπορούσαν»...

Και όταν ο Μιλτ. Βαρβιτσιώτης της ΝΔ ρώτησε εάν έστω και με καθυστέρηση δέκα ετών υπάρχει σχεδιασμός για ολοκληρωμένη προμήθεια βλημάτων, η απάντηση του αρμόδιου υφυπουργού Αμυνας Κ. Σπηλιόπουλου ήταν άκρως απογοητευτική.

Ενώ αναγνώρισε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα αγγίζει τα 300 εκατομμύρια, ωστόσο ομολόγησε ότι ακόμη δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός...

Η αόριστη απάντηση του Κ. Σπηλιόπουλου έδωσε την αφορμή στον Θ. Παφίλη του ΚΚΕ να πει ότι προκαλεί ερωτηματικά η καθυστέρηση προμήθειας των πυρομαχικών των αρμάτων μάχης, που πιθανότατα έχει σχέση με το ξεπούλημα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων. Με την εκτίμηση αυτή συμφώνησε και ο Ι. Κοραντής του ΛΑΟΣ και ζήτησε εξηγήσεις από τα δύο κόμματα εξουσίας.

Πιο σκληρός στις εκτιμήσεις του ο Θ. Δρίτσας του ΣΥΡΙΖΑ. Μίλησε για «παρανοϊκή παράλειψη, που έχει καταστήσει τα πιο σύγχρονα και ακριβά άρματα μάχης σε "Playmobil" παιχνίδια»!!

Εξίσου καυστικό και το σχόλιο του Γ. Χαραλαμπόπουλου από το ΠΑΣΟΚ: «Ευτυχώς που δεν είχαμε πόλεμο»...

Μια άλλη διάσταση έθεσε ο Π. Καμένος καθώς χαρακτήρισε «παράνομη» την προμήθεια 4.392 βλημάτων χημικής ενέργειας από τη γερμανική εταιρεία Reimental διότι, όπως είπε ο ανεξάρτητος βουλευτής, η συγκεκριμένη γερμανική εταιρεία έχει εμπλακεί στο σκάνδαλο των υποβρυχίων...

Στον Π. Καμένο απάντησε ο Κ. Τασούλας της ΝΔ. Μίλησε για «κακοδαιμονία» του συστήματος, που επιχαίρει για την αναποτελεσματικότητα και δαιμονοποιεί την αποτελεσματικότητα των δημοσίων προσώπων. Ωστόσο, ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ δεν έδωσε καμία εξήγηση γιατί επί των ημερών του ως υφυπουργού Άμυνας δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος ως προς τη συγκεκριμένη προμήθεια πυρομαχικών.

Οι ξεκάθαρες απαντήσεις του αρχηγού ΓΕΣ και τα όσα ειπώθηκαν από τους ίδιους τους βουλευτές καταδεικνύουν το μέγεθος του σκανδάλου για το οποίο η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να μείνει αμέτοχη...

Οι επιπτώσεις
Η πραγματικότητα δεν μπορεί να αποκρουστεί.

1. Το Γ.Ε.Σ. έχει άρματα αλλά όχι πυρομαχικά και στην καλύτερη των περιπτώσεων δεν θα έχει πριν περάσουν τουλάχιστον δύο-τρία χρόνια για έτοιμα πυρομαχικά αποθέματος, δηλαδή για πυρομαχικά χωρίς συμπαραγωγή και με μικρότερη επιχειρησιακή δυναμικότητα και τέσσερα-πέντε χρόνια για πυρομαχικά συμπαραγωγής.

2. Τα Ε.Α.Σ. δεν πρόκειται να έχουν εργασία από την παραγωγή των πυρομαχικών 120 χιλ. αν αυτά αγοραστούν έτοιμα ως αποθέματα.

3. Τα Ε.Α.Σ. δεν πρόκειται να έχουν εργασία από συμπαραγωγή για τα επόμενα πέντε χρόνια...

Ωστόσο όμως υπάρχουν και οι «αισιόδοξοι», που υποστηρίζουν ότι τώρα πλησιάζει η υλοποίηση του προγράμματος, καθώς το συσχετίζουν με την επιδίωξη ιδιωτικοποίησης των Ε.Α.Σ. Ποιοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση των Ε.Α.Σ.; Η Α.Τ.Κ, η Ι.Μ.Ι και η R.W.E.

Δηλαδή οι ίδιες οι εταιρείες-μνηστήρες που είχαν προεπιλεγεί στον διαγωνισμό του 2005. Και τι προβλέπει η διακήρυξη για την ιδιωτικοποίηση των Ε.Α.Σ.;

Ότι το Δημόσιο θα εξετάσει θετικά τις συμβάσεις που διεκδικούν από το ίδιο οι ξένες εταιρείες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και για την ιδιωτικοποίηση των Ε.Α.Σ.

Το χρονικό της κοροϊδίας

IOYNIOΣ 2003: Η αρχή της περιπέτειας

Η πρώτη προσπάθεια του ΓΕΣ να αποκτήσει πυρομαχικά για τα άρματα που είχε ήδη παραγγείλει ήταν στα μέσα του 2003, μέσω διεξαγωγής διεθνούς μειοδοτικού διαγωνισμού, διαθέτοντας για αυτό τον σκοπό πίστωση 130 περίπου εκατ. ευρώ και με υποχρεωτική συμπαραγωγή με την ελληνική πολεμική βιομηχανία ΠΥΡΚΑΛ & ΕΒΟ. Το πρόγραμμα συμπαραγωγής προέβλεπε συμμετοχή των εργοστασίων Υμηττού & Λαυρίου και Ελληνική Προστιθέμενη Αξία (Ε.Π.Α.) περίπου 45%. Η προσπάθεια αυτή έπεσε στο κενό λόγω των εκλογών του 2004.

Iανουάριος 2005: Το τριετές μπλόκο
Τον Ιανουάριο του 2005 το ΓΕΣ επανέλαβε την προσπάθειά του και ο τότε υπουργός Σπ. Σπηλιωτόπουλος αποφάσισε η προμήθεια να γίνει με τη διαδικασία του μειοδοτικού διαγωνισμού από προεπιλεγμένες εταιρείες που όφειλαν να ικανοποιούν ορισμένα επιχειρησιακά και εμπορικά κριτήρια. Με τη διαδικασία αυτή προεπιλέγησαν οι εταιρείες ΑΤΚ (ΗΠΑ), RWE (Γερμανία) & ΙΜΙ (Ισραήλ). Το κριτήριο προεπιλογής ήταν και η αποδοχή παροχής τεχνογνωσίας, ώστε να γίνει συμπαραγωγή των πυρομαχικών με τα ΕΑΣ. Στο μεταξύ άλλαξε όνομα η ΓΓΟΣ&Ε (έγινε ξανά ΓΔΑΕ...) και ψηφίστηκε ο περίφημος νόμος για τις αμυντικές προμήθειες 3433/2006, με αποτέλεσμα το συγκεκριμένο πρόγραμμα να μπλοκάρει για τρία χρόνια.

Φεβρουαριος 2008: Διακρατική συμφωνία
Η έγκριση της προμήθειας των πυρομαχικών 120 χιλ. τελικά έγινε τον Ιανουάριο του 2008, με πίστωση ύψους περίπου 395,5 εκατ. ευρώ. Η απόφαση αυτή επικυρώθηκε με απόφαση του ΚΥΣΕΑ τον Φεβρουάριο του 2008 και η αγορά της κύριας προμήθειας (84.720 και 14.647) θα γινόταν με διακρατική συμφωνία από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία.

Οκτώβριος 2010: Μνημονιακό μπλόκο
Τον Οκτώβριο του 2010 με νέα απόφαση του υπουργείου Αμυνας και του ΚΥΣΕΑ αποφασίστηκε η άμεση αγορά συνολικά 15.000 πυρομαχικών από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, καθώς και η διεξαγωγή σε επόμενη χρονικά φάση διεθνούς διαγωνισμού με συμπαραγωγή με τα ΕΑΣ. Αλλά ούτε και αυτή η απόφαση υλοποιήθηκε, αφού στο μεταξύ η απογραφή και στη συνέχεια το μνημόνιο την άφησαν κι αυτήν ανενεργή. Στο μεταξύ εξετάζονται λύσεις αγοράς αποθεμάτων από την Ολλανδία για κάλυψη τουλάχιστον μερικών αναγκών του ΓΕΣ.

Κλειστή συνεδρίαση στη Βουλή.Οι διάλογοι για τα... Playmobil

Δ. Αβραμόπουλος: Υπουργός Αμυνας
Με μεγάλη καθυστέρηση σπεύδουμε να καλύψουμε τα επιχειρησιακά κενά και να δημιουργήσουμε ένα ικανό απόθεμα που θα καλύπτει τις ανάγκες για 4,5 ημέρες αγώνα. Ηδη έχει εγκριθεί η προμήθεια 10.762 βλημάτων από την Ολλανδία και αναμένουμε την υπογραφή της σύμβασης.

Θ. Παφίλης :Βουλευτής ΚΚΕΤα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα τα τελευταία χρόνια περίμεναν ως «μάννα εξ ουρανού» το πρόγραμμα κατασκευής των πυρομαχικών των νέων αρμάτων. Και αντ' αυτού τώρα έρχεστε να μας προτείνετε την αγορά πυρομαχικών από τρίτες χώρες. Αυτό είναι εκβιασμός. Δεν μπορεί να πει το ΚΚΕ ότι θα αφήσει τα άρματα χωρίς πυρομαχικά. Γι' αυτό ψηφίζει λευκό.

Π. Καμμένος: Ανεξάρτητος βουλευτής
Δεν ψηφίζω την προμήθεια από τη Γερμανία, διότι η συγκεκριμένη εταιρεία Reimental εμπλέκεται σε παράνομες προμήθειες. Βάσει του γερμανικού κώδικα, όταν υπάρχει εμπλοκή εταιρειών σε παράνομη δωροδοκία, οι προμήθειες είναι ως μηδέποτε καταρτισθείσες. Επιπλέον, βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, εταιρείες που εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς αποκλείονται από διαγωνισμούς.

Ι. Κοραντής: Βουλευτής ΛΑΟΣ
Το μεγάλο ερώτημα είναι η καθυστέρηση παραγωγής- συμπαραγωγής των συγκεκριμένων πυρομαχικών 120 χιλ. από τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.

Θ. Δρίτσας: Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
Είναι αδιανόητο από το 2005 να έχουμε άρματα μάχης χωρίς πυρομαχικά. Να έχουμε, δηλαδή, playmobile. Με υπευθυνότητα δεν έχουμε δώσει καμία δημοσιότητα σε όλη αυτήν τη σκανδαλώδη πραγματικότητα. Αυτή ακριβώς την παρανοϊκή παράλειψη ερχόμαστε τώρα να την αντιμετωπίσουμε με λύσεις - μπαλώματα.

Κ. Τασούλας: Βουλευτής ΝΔ
Εδώ και χρόνια τα άρματα μάχης δεν είναι επιχειρησιακώς έτοιμα. Είναι και αυτό μία από τις κακοδαιμονίες του τόπου. Στην Ελλάδα δεν είναι «κουσούρι» η αναποτελεσματικότητα, δεν πλήττεται και δεν στιγματίζεται. Και όταν κάποιος τολμά και επιδεικνύει αποτελεσματι?κότητα κινδυνεύει να κατηγορηθεί για σκάνδαλα και διαφθορά.

Γ. Χαραλαμπόπουλος: Βουλευτής ΠΑΣΟΚ
Ευτυχώς δηλαδή που δεν είχαμε πόλεμο. Γιατί θα είχαμε άρματα χωρίς οβίδες.

Κων. Ζιαζιάς: Αρχηγός ΓΕΣ
Έχουμε παραλάβει και τα 352 άρματα τα οποία είναι επιχειρησιακά έτοιμα. Κάποια στιγμή (2003) διαχωρίστηκε η δαπάνη των αρμάτων από αυτήν των πυρομαχικών. Εμείς ως στρατιώτες δεν γνωρίζουμε για ποιον λόγο. Εμείς ως ΓΕΣ τα ελάχιστα βλήματα που μπορούμε να απαιτήσουμε επιχειρησιακά είναι 19.000.

Χωρίς σχέδιο

Θ. Παφίλης
Κύριε αρχηγέ, είπατε ότι το 2003 έγινε διαχωρισμός ανάμεσα στα τεθωρακισμένα και τα πυρομαχικά. Εχουν περάσει εννιά χρόνια. Στο διάστημα αυτό τα ΕΑΣ δεν θα μπορούσαν έχουν φτιάξει τα πυρομαχικά;

Κ. Ζιαζιάς
Πάντοτε ο Ελληνας μπορούσε να τα καταφέρει, αλλά δεν είμαι αρμόδιος να πω για την αμυντική βιομηχανία μας. Ομως ως στρατιώτης, ως αρχηγός εκτιμώ ότι μπορούμε.

Μ. Βαρβιτσιώτης
Υπάρχει ένας σχεδιασμός για μια ολοκληρωμένη προμήθεια βλημάτων;

Κ. Σπηλιόπουλος
Δυστυχώς από τότε που παραγγέλθηκαν τα Leopard δεν υπήρξε σχεδιασμός για την προμήθεια των βλημάτων. Αυτό είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα, γιατί πήραμε άρματα χωρίς βλήματα. Είμαστε σε έκτακτες συνθήκες και γι' αυτό κάνουμε αυτήν την πρώτη προμήθεια για να καλύψουμε το μίνιμουμ των 4-5 πρώτων ημερών της μάχης.

Κ. Ζιαζιάς
Τα συγκεκριμένα πυρομαχικά έχουν διάρκεια ζωής 30 χρόνια. Ομως κατά περιόδους θα πρέπει να ανανεώνονται. Σας αναφέρω ότι έχουμε βλήματα 105 χιλιοστών από το 1960 και των 90 χιλιοστών από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου