22/2/2012
Προσπάθεια διάσωσης επιδομάτων
Μέχρι την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο με τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, στο πλαίσιο του συμπληρωματικού προϋπολογισμού.
Από την 1η Μαρτίου θα είναι στην ευχέρεια των εργοδοτών να προβούν σε μειώσεις των μισθών ανειδίκευτων εργαζομένων κατά 22%, όπως προβλέπει το νέο μνημόνιο.
Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας εξετάζει, σύμφωνα με ασφαλείας πληροφορίες, την αποσύνδεση σειράς παροχών, επιδομάτων και ασφαλιστικών διατάξεων από τον κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο, προκειμένου να αποφευχθούν αλλεπάλληλες μειώσεις εξαιτίας της μείωσης του κατώτατου μισθού.
Πρόκειται για τουλάχιστον 20 παροχές μεταξύ των οποίων το επίδομα ανεργίας, και οι κατώτατες συντάξεις.
Στο μεταξύ, στον αέρα κινδυνεύουν να βρεθούν οι ατομικές συμβάσεις αορίστου χρόνου των 360.000 εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα που καλύπτονται από κλαδικές συμβάσεις, μετά τη λήξη της τρίμηνης μετενέργειας των κλαδικών, εάν, στο μεσοδιάστημα, δεν έχει υπογραφεί στους κλάδους τους, νέα συλλογική σύμβαση.
Στις ατομικές συμβάσεις αορίστου χρόνου περιλαμβάνονται όλα τα επιδόματα και επιμέρους ρυθμίσεις που προβλέπονται από τις κλαδικές, τις ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις και την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Σύμφωνα όμως με τις διατάξεις του εφαρμοστικού νόμου της νέας δανειακής σύμβασης μετά τη λήξη της μετενέργειας διασφαλίζεται μόνο ο κατώτερος κλαδικός μισθός (που είναι συνήθως υψηλότερος κατά 8% έως 40% από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση) και τα βασικά επιδόματα, (ωρίμανση, επίδομα τέκνων, σπουδών και ανθυγιεινής εργασίας).
Ανοιχτό παραμένει το αν θα διατηρηθεί τελικά το επίδομα γάμου, ενώ διευκρινιστικές εγκύκλιοι αναμένονται για το θέμα της εργασίας των συνταξιούχων.
Εξάλλου, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νέου μνημονίου, ως το τέλος Ιουλίου, κυβέρνηση και κοινωνικοί εταίροι θα πρέπει να ξανασυζητήσουν την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και να εξετάσουν πιθανές αναπροσαρμογές.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου