Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Κλείνει η πόρτα της χρεοκοπίας


22/2/2012

Μπαρόζο, Γιούνκερ και Ρεν τόνισαν πως τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί είναι απολύτως αναγκαία. Γρήγορη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων ζήτησε ο Β. Σόιμπλε

Με τη συμφωνια που επιτεύχθηκε θα μειωθεί σημαντικά το ελληνικό χρέος, τόνισε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες με τους Ολι Ρεν, Κριστίν Λαγκάρντ και Κλάους Ρέγκλινγκ

Ως σημαντικό βήμα για την Ελλάδα χαρακτήρισαν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο να υποστηρίζει ότι «το νέο πρόγραμμα κλείνει την πόρτα στην ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της χώρας».

Τόσο, όμως, ο κ. Μπαρόζο όσο και οι κ. Γιούνκερ και Ρεν υπογράμμισαν ότι τα μέτρα που προβλέπει η δεύτερη δανειακή σύμβαση είναι απολύτως αναγκαία και ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στη δημοσιονομική προσαρμογή εάν η Ελλάδα θέλει να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της.

Στο σημείο αυτό επέμεινε ιδιαίτερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λέγοντας ότι «η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στη νέα βοήθεια μόνο εάν εφαρμόσει γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί».

Πρόσθεσε πως προς το τέλος του μήνα θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να δρομολογήσει μια σειρά από νόμους με τους οποίους θα αναδιοργανωθούν οι τομείς της υγείας, της δημόσιας διοίκησης, των φορολογικών υπηρεσιών, των συντάξεων και της αγοράς εργασίας, ενώ παράλληλα εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η γερμανική Βουλή θα εγκρίνει το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, χωρίς να χρειαστούν οι ψήφοι της αντιπολίτευσης.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον επίτροπο Οικονομίας Ολι Ρεν, την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) Κλάους Ρέγκλινγκ, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε θα μειωθεί σημαντικά το ελληνικό χρέος. Είπε ακόμη ότι αναγνωρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλει ο ελληνικός λαός, προσθέτοντας ωστόσο ότι η οικονομία της Ελλάδας πρέπει να σταθεροποιηθεί.

Σε ό,τι αφορά την ενισχυμένη εποπτεία στην Ελλάδα για την εφαρμογή του Μνημονίου, ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι η τρόικα θα ενισχύσει την παρουσία της στην Αθήνα, ενώ παράλληλα θα συνεργάζεται με την Ομάδα Δράσης υπό τον Χορστ Ράιχενμπαχ, που παράσχει τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα έως το 2014.

«Τώρα κατάλαβα τι θα πει η ελληνική λέξη μαραθώνιος», είπε από την πλευρά του ο Ολι Ρεν. Ο επίτροπος Οικονομίας υπογράμμισε τη σημασία της ενισχυμένης επιτήρησης για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα στείλει στην Αθήνα ενισχυμένο κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων που θα παράσχει τεχνική βοήθεια σε διάφορους τομείς.

Εξάλλου, η επικεφαλής του ΔΝΤ δήλωσε ότι τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου θα φέρει το νέο πρόγραμμα της Ελλάδας προς έγκριση στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ. Τότε θα αποσαφηνιστεί, όπως είπε, και η συνεισφορά των μελών του ΔΝΤ, η οποία θα εξαρτηθεί από τις προαπαιτούμενες ενέργειες της Ελλάδας.

ΟΟΣΑ: Οι στόχοι

Να σεβαστεί το χρονοδιάγραμμα των μεταρρυθμίσεων, ώστε να επαναφέρει τις μηχανές της οικονομικής ανάπτυξης σε πλήρη ταχύτητα, κάλεσε χθες την Αθήνα ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Α. Γκουρία. Σύμφωνα με τον κ. Γκουρία, «είναι επείγον η Ελλάδα να βελτιώσει την είσπραξη των φόρων, να επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις και να ενισχύσει τις μεταρρυθμίσεις των αγορών εργασίας και αγαθών».

Ενισχύθηκε το ευρώ, έπεσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Επιφυλάξεις από αναλυτές και οικονομολόγους

Με μεγάλη επιφυλακτικότητα αντέδρασαν οικονομολόγοι και αναλυτές στη συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας, τονίζοντας ότι ο μαραθώνιος της κρίσης δεν έχει ακόμα τελειώσει. Χλιαρή ήταν και η αντίδραση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων που κινήθηκαν στο? κόκκινο. Το ευρώ, αντίθετα, ενισχύθηκε προς το επίπεδο των 1,33 δολαρίων.

«Αναξιόπιστο» χαρακτήρισε το νέο πρόγραμμα ο νομπελίστας οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο.

«Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει χρεοκοπημένη» δήλωσε από την πλευρά του ο Γερμανός οικονομολόγος, Μαξ Οτε, κατά τον οποίο η χώρα μας βυθίζεται στο χάος και είναι πλέον πολύ αργά για να διασωθεί. Ο αναλυτής της Wall Street Journal, Μαρκ Γκραντ, ανέφερε ότι η συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα είναι μια συμφωνία γεμάτη «ψέματα και απάτες»!

Είπε ακόμη ότι θα πέσουν ξανά έξω οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αφού και πάλι οι στόχοι δεν θα επιτευχθούν: «Το μόνο που έκαναν είναι να καθυστερήσουν τη χρεοκοπία λίγες εβδομάδες, ίσως και λίγους μήνες».

Η Goldman Sachs χαρακτήρισε αυξημένες τις πιθανότητες «πυροδότησης» πιστωτικού γεγονότος και η Morgan Stanley σημείωσε ότι εξακολουθούν να υφίστανται κίνδυνοι ως προς την εφαρμογή του προγράμματος, αλλά και ως προς την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, εν όψει των εκλογών.

Ν. Ρουμπινί
Να βγει η Ελλάδα από το ευρώ

Να κάνει η Ελλάδα στάση πληρωμών και να βγει από το ευρώ πρότεινε ο διάσημος οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, σε αντίθεση με τη χθεσινή απόφαση της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Ρουμπινί μίλησε σε ντιμπέιτ που διοργάνωσε η Intelligence Squared Greece στην Αθήνα και στο σχετικό ερώτημα, που ήταν και το θέμα της εκδήλωσης, απάντησε «ναι». Σύμφωνα με τον ίδιο, η έξοδος από το ευρώ αποτελεί μονόδρομο, καθώς η απόφαση του Eurogroup κάθε άλλο παρά αποτελεί «διάσωση» για την Ελλάδα.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου