1/2/2012
Οι εξελίξεις στην Ελλάδα, αλλά και ο ρόλος της Γερμανίας στην Ευρώπη μετά το «σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας» απασχολούν και σήμερα τον γερμανόφωνο τύπο. 'Ελλάδα του Βορρά' χαρακτηρίζεται η Δανία.
Η Frankfurter Allgemeine της Φραγκφούρτης γράφει: «Στις εμφανίσεις της Άνγκελα Μέρκελ στις Βρυξέλλες υπάρχει πάντοτε μία σταθερή παράμετρος: η προσπάθεια να μη δίνει τροφή στη διακωμώδησή της ως σιδηρά καγκελάριος που κραδαίνει συνεχώς το μαστίγιο των περικοπών πάνω από την Ευρώπη. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι το ζήτημα του ελέγχου (στα δημοσιονομικά μεγέθη) έχει φύγει από το τραπέζι. Πολλά κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν δυσαρεστηθεί, γιατί η Ελλάδα εξακολουθεί να μην εκπληρώνει τις υποσχέσεις της για περικοπές και μεταρρυθμίσεις. Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ράϊνφελντ δηλώνει ‘απογοητευμένος’ για με τις πολλές ελληνικές υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν».
Το ρεπορτάζ της Frankfurter Allgemeine συνοδεύεται από μία εύγλωττη γελοιογραφία: Δύο ακαδημαϊκοί συνδιαλέγονται μπροστά στα προπύλαια του πανεπιστημίου. Πίσω τους μία πινακίδα δείχνει προς τα αριστερά και επιγράφεται: «Πανεπιστήμιο Αθηνών, έδρα οικογενειοκρατίας». Η αντίστοιχη πινακίδα προς τα δεξιά γράφει: «Ινστιτούτο φοροδιαφυγής».
Πρέπει η Ελλάδα να πάρει δικό της δρόμο;
Ευχάριστο το σχόλιο, αλλά δυσάρεστο το τελικό συμπέρασμα από τον σχολιογράφο της εφημερίδας Die Welt του Βερολίνου, με αφορμή τη συζήτηση των τελευταίων ημερών περί επιτροπείας: «Μία χώρα που βρίσκεται σε κρίση δεν μπορεί να μετατραπεί σε προτεκτοράτο. Και βέβαια ένας δημοσιονομικός επίτροπος δεν έχει αντικείμενο αν δεν διαθέτει αρμοδιότητες που θυμίζουν κατοχή. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή αντίληψη, ο κάθε λαός είναι υποκείμενο δικαίου και αφετηρία για νομιμοποίηση της κρατικής εξουσίας, δεν είναι αντικείμενο διαπαιδαγώγησης εκ μέρους των κυβερνώντων. Το συμπέρασμα απ΄όλα αυτά είναι σχεδόν παράδοξο: Για να διαφυλάξουν το κράτος και την κυριαρχία τους οι Έλληνες θα πρέπει να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη. Το οφείλουν στον εαυτό τους. Πρέπει να πάρουν τον δικό τους δρόμο, ελεύθεροι πλέον από τα δεσμά των συναλλαγματικών ισοτιμιών».
Τις αντιπαραθέσεις ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα σχολιάζει στην Neue Zürcher Zeitung η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα: «Σαν τον Ηρακλή πασχίζει και αγωνίζεται ο Έλληνας πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος αυτές τις μέρες και μάλιστα σε δύο μέτωπα. Από τη μία πλευρά διεξάγει διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., το Δ.Ν.Τ. και τη Διεθνή Ένωση Τραπεζών. Και επιπλέον πρέπει να εξασφαλίσει ότι τα μέλη της κυβέρνησης τον υποστηρίζουν. Αυτό είναι απαραίτητο για την επιβίωση της Ελλάδας, αλλά δεν είναι και αυτονόητο».
«Ηγετικός ρόλος της Γερμανίας στην Ευρώπη»
Τη συζήτηση περί επιτροπείας παίρνει ως αφορμή ο σχολιογράφος της εφημερίδας Kölner Stadt-Anzeiger για να διαπιστώσει τα εξής: «Ασφαλώς, τέτοιες αγενείς χειρονομίες δεν βοηθούν στο να γίνεται κάποιος δημοφιλής. Αλλά ποιός είπε ότι οι ηγετικές δυνάμεις πρέπει ή μπορούν να είναι πάντοτε δημοφιλείς; Σε κάθε περίπτωση η γερμανίδα καγκελάριος έχει ήδη αναλάβει την ηγεσία της Ευρώπης».
Κριτική στον ηγετικό ρόλο της Γερμανίας από την Tageszeitung του Βερολίνου: «Η δίαιτα, την οποία επέβαλε η ‘Ανγκελα Μέρκελ στις 25 χώρες που συνυπέγραψαν το δημοσιονομικό σύμφωνο είναι ανησυχητική. Σημαίνει ότι στο μέλλον επίτροποι ή άλλοι εποπτεύοντες, που δεν διαθέτουν λαϊκή εντολή, θα αποφασίζουν για τη μοίρα ολόκληρων χωρών- βλέπε και την περίπτωση της Ελλάδας».
«Δανία του Νότου» ήθελε να γίνει Ελλάδα, αλλά τα πράγματα φαίνεται να αντιστρέφονται: «Ελλάδα του Βορρά» αποκαλεί την πλούσια Δανία η γερμανική έκδοση των Financial Times, καθώς οι Δανοί χρωστούν στα δημόσια ταμεία πάνω από δέκα δισεκατομμύρια ευρώ από φόρους και πρόστιμα που …απλώς δεν πληρώνονται. Ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Κοπεγχάγη επικαλείται στοιχεία της τοπικής εφημερίδας Politiken, σύμφωνα με τα οποία τα χρέη των πολιτών προς το κράτος φτάνουν το 25% των συνολικών εισπράξεων από τον φόρο εισοδήματος, δηλαδή περίπου 1.800 ευρώ κατά κεφαλή… Ακόμα και η κυβέρνηση σηκώνει τα χέρια ψηλά, υποστηρίζοντας ότι πολλοί από αυτούς που χρωστούν είναι άνθρωποι στο περιθώριο της κοινωνίας, οι οποίοι απλούστατα δεν έχουν να πληρώσουν. Ποια είναι η λύση; Ένα «δανέζικο κούρεμα», υποστηρίζει ο Γερμανός δημοσιογράφος.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου