Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Ηχηρό «όχι» στο μνημόνιο από τους πολίτες

19/2/2012

Με παλμό συνεχίστηκαν σήμερα οι συγκεντρώσεις κατά του νέου μνημονίου. Χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν από το πρωί στην πλατεία Συντάγματος και διαδήλωσαν κατά των μέτρων λιτότητας, τη στιγμή που το διεθνές κίνημα αλληλεγγύης στην Ελλάδα επεκτείνεται στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Εκπρόσωποι των συνδικάτων εξήγγειλαν συνέχιση των κινητοποιήσεων στα μέσα της εβδομάδας εν όψει της ψήφισης στη Βουλή του εφαρμοστικού νόμου και δυναμική συμμετοχή στην πανευρωπαϊκή κινητοποίηση ενάντια στις πολιτικές της ΕΕ στις 29 Φεβρουαρίου.

Το πρωί περίπου 3.000 άτομα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Συντάγματος και διαδήλωσαν ειρηνικά. Μικρή ομάδα διαδηλωτών προσπάθησε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό και να φθάσει στο μνημείο αλλά απωθήθηκε.

«Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις, σήμερα αλλά και το επόμενο διάστημα μέχρι να ανατραπούν αυτές οι πολιτικές» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γραμματέας Τύπου και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, Στάθης Ανέστης.

«Στο σημερινό συλλαλητήριο καλέσαμε όχι μόνο τους εργαζόμενους αλλά όλους τους πολίτες», σημείωσε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Τσικρικάς, τονίζοντας πως τα μέτρα που επιβάλλονται, «παίρνουν το χαρακτήρα συρρίκνωσης της Δημοκρατίας και η απόκρουσή τους αποτελεί καθήκον δημοκρατικό και πατριωτικό».

Το απόγευμα σε ξεχωριστή συγκέντρωση έξω από τη Βουλή μέλη τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων των ΑΔΕΔΥ , ΟΛΜΕ , ΕΛΜΕ, ΔΟΕ ,ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΟΕΚ , ΟΕΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων αριστερών οργανώσεων συλλογικοτήτων και σωματείων, μεταξύ των οποίων και οι Αγανακτισμένοι Μοτοσικλετιστές Ελλάδας, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους σε όλους τους Ευρωπαίους «που με τις χθεσινές δυναμικές κινητοποιήσεις τους με κεντρικό σύνθημα "Είμαστε όλοι Έλληνες", έστειλαν ένα ηχηρό πρώτο μήνυμα, όπως είπαν, προς την ηγεσία της ΕΕ, αλλά και προς όλο τον κόσμο».

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη στην πλατεία Αριστοτέλους. Το συλλαλητήριο οργάνωσε η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, και συμμετείχαν δημοσιοϋπαλληλικές οργανώσεις, κόμματα και φορείς της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

Μεμονωμένα επεισόδια

Επεισόδια ξέσπασαν στην απογευματινή συγκέντρωση όταν ομάδα διαδηλωτών πέταξε πέτρες στους άνδρες των ματ, οι οποίοι έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών.

Οι οδομαχίες συνεχίστηκαν αργότερα στη λεωφόρο Αμαλίας, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας διαδηλωτής, στον οποίο έδωσαν τις πρώτες βοήθειες γιατροί του Ερυθρού Σταυρού.

Στη συνέχεια οι άνδρες των ΜΑΤ απώθησαν τους νεαρούς στην Πανεπιστημίου, όπου οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν και επεκτάθηκαν στην Ομόνοια στη συμβολή των οδών Αγ. Κωνσταντίνου και Πειραίως.

Στη διάρκεια της επιχείρησης της αστυνομίας έγιναν προσαγωγές. Μεταξύ άλλων προσήχθη και δημοσιογράφος του Ant1 ο οποίος οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ.

«Οργιο αστυνομοκρατίας» οι κλειστοί σταθμοί του μετρό και οι 60 προληπτικές προσαγωγές

Πριν από τη συγκέντρωση ομάδες της Ασφάλειας και άλλων υπηρεσιών της ΕΛΑΣ προχώρησαν προληπτικά σε 60 προσαγωγές για εξακρίβωση στοιχείων.

Για την αποφυγή επεισοδίων κλειστοί έμειναν από νωρίς το απόγευμα οι σταθμοί του Μετρό σε Σύνταγμα, Μοναστηράκι και Πανεπιστήμιο.

Εκπρόσωποι των εργαζομένων του Μετρό και της ΑΔΕΔΥ τις δύο αυτές ενέργειες της ΕΛΑΣ, κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή αυταρχισμό και όργιο αστυνομοκρατίας που στόχο έχει να εμποδίσει τον κόσμο να διαδηλώνει ειρηνικά».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου