27/1/2012
Οι Financial Times αποκαλύπτουν τις επιπτώσεις του νέου μνημονίου
Financial Times: Η ΕΕ θα ελέγχει τον ελληνικό προϋπολογισμό
Η γερμανική κυβέρνηση θέλει να παραχωρήσει η Ελλάδα τα κυριαρχικά της δικαιώματα για την είσπραξη των φόρων και τον προϋπολογισμό, σε έναν ''επίτροπο προϋπολογισμού'' για να ασφαλίσει το δεύτερο δάνειο των 130 δις ευρώ σύμφωνα με ένα αντίγραφο της πρότασης που έχουν στην κατοχή τους οι Financial Times.
Ο νέος Επίτροπος θα έχει την εξουσία να ασκήσει βέτο στις δημοσιονομικές αποφάσεις που θα παίρνει η ελληνική κυβέρνηση, αν δεν είναι σύμφωνες με τους στόχους που καθορίζονται από τους διεθνείς δανειστές. Αυτό θα ισοδυναμεί με μια εξαιρετική επέκταση του έλεγχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ένα κράτος μέλος. Ο νέος διαχειριστής, που θα διοριστεί από τους άλλους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης, θα αναλάβει την ευθύνη για την επίβλεψη όλων των δαπανών από την ελληνική κυβέρνηση.
"Η δημοσιονομική εξυγίανση πρέπει να τεθεί κάτω από ένα αυστηρό σύστημα διεύθυνσης και ελέγχου, η πρόταση έχει ως εξής. "Λαμβάνοντας υπόψη την απογοητευτική συμμόρφωση της μέχρι στιγμής, η Ελλάδα πρέπει να αποδεχθεί τη μετατόπιση της δημοσιονομική κυριαρχίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα."
Η Ελλάδα θα αναγκαστεί να υιοθετήσει με νόμο την διάθεση των εσόδων του κράτους για την εξυπηρέτηση των δανείων πρώτα απ' όλα.
Το γερμανικό σχέδιο, το οποίο κυκλοφόρησε την Παρασκευή το απόγευμα στους υπουργούς οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης που αποτελούν τη λεγόμενη «ομάδα εργασίας του ευρώ», τονίζει την βαθιά δυσπιστία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Ευρωπαίους δανειστές της.
Παρά το διορισμό του οικονομολόγου κ. Λουκά Παπαδήμου ως τεχνοκράτη πρωθυπουργού το Νοέμβριο, οι στάση των χωρών της ΕΕ απέναντι στην Ελλάδα συνέχισε να επιδεινώνεται. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σε ιδιωτικές συζητήσεις λένε ότι έχουν γίνει ελάχιστες κινήσεις για μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα από τον κ. Παπαδήμο.
Ένας ανώτερος Έλληνας αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε την Παρασκευή ότι η Αθήνα δεν είχε γνώση της πρότασης και δεν μπορεί να την σχολιάσει. Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει.
Την Κυριακή ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση βασίζεται στην «θεσμική ισοτιμία των κρατών μελών και τον σεβασμό της εθνικής ταυτότητας και της αξιοπρέπειάς τους». Είπε ότι όποιος τα αγνοεί αυτά, «αγνοεί κάποια σημαντικά ιστορικά μαθήματα».
Οι Έλληνες ψηφοφόροι έχουν ήδη εκφράσει την οργή τους απέναντι στην Task Force σχετικά με τις προσπάθειες να βοηθήσει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Ο επικεφαλής της ομάδας δράσης Χόρστ Ραιχενμπαχ, απεικονιζόταν με στρατιωτική περιβολή από αριστερές εφημερίδες όταν έφτασε στην Ελλάδα πέρυσι.
Σύμφωνα με το νέο γερμανικό σχέδιο, η Αθήνα, θα εξυπηρετεί τις πρωτογενείς δαπάνες μόνον μετά την εξυπηρέτηση του χρέους της. Σε περίπτωση που ένας τέτοιος νόμος εγκριθεί, η πρόταση οδηγίας αναφέρει ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές και οι άλλοι πιστωτές θα είναι βέβαιοι ότι δεν θα γίνει στάση πληρωμών στο μέλλον.
«Αν μια μελλοντική δόση δεν εκταμιευτεί, η Ελλάδα δεν θα μπορεί να απειλήσει τους δανειστές της με στάση πληρωμών, αλλά θα πρέπει να δεχτεί περαιτέρω περικοπές των πρωτογενών δαπανών ως τη μόνη συνέπεια της τυχόν μη εκταμίευσης», ανέφερε το έγγραφο.
Ακόμη και πριν η Γερμανία κυκλοφορήσει την πρότασή της, η ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχαν παρουσιάσει μία δεκασέλίδη λίστα με μέτρα που πρέπει να εφαρμόσει η Αθήνα πριν συμφωνηθεί το νέο δάνειο. Σύμφωνα με ένα αντίγραφο του εγγράφου, που έχουν επίσης οι FT, η Ελλάδα πρέπει να μειώσει επιπλέον κατά 150.000 τον αριθμό των δημόσιων υπάλληλων εντός τριών ετών.
Το έγγραφο, με ημερομηνία Δευτέρα, απευθύνει επίσης έκκληση για μεγάλες περικοπές στον προϋπολογισμό για την άμυνα, την υγειονομική περίθαλψη για να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα του τρέχοντος έτους. Το έγγραφο ανέφερε ότι η προκαταρκτική εκτίμηση για το 2012 ήταν το έλλειμμα να είναι περίπου 1 τοις εκατό της οικονομικής παραγωγής, πράγμα που σημαίνει περικοπές, δεδομένου ότι νεότερες εκτιμήσεις από τους δανειστές για το δημοσιονομικό έλλειμμα του τρέχοντος έτους είναι στο 7 τοις εκατό.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και τους αξιωματούχους της ΕΕ-ΔΝΤ αυτή την εβδομάδα ήταν θυελλώδεις. Την Παρασκευή, συνομιλίες δεν κατέληξαν σε συμφωνία σε δύο στοιχεία του σχεδίου της ΕΕ-ΔΝΤ: να μειωθεί ο βασικός μισθός των 750 ευρώ και να καταργηθεί ο 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα.
Ο υπουργός εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης αντίθετα, υποστηρίζει μια κοινή αντιπρόταση των εργοδοτών και των συνδικάτων για ένα τριετές πάγωμα των μισθών, με το επιχείρημα ότι οι περικοπές μισθών θα βυθίσουν την Ελλάδα σε μια βαθύτερη ύφεση
Πηγή
Ακούστε τον Δημήτρη Καζάκη που αναλύει το δημοσίευμα των Financial Times:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου