17/2/2012
Η μέση τιμή της αμόλυβδης έχει εκτιναχθεί στα 1,73 ευρώ το λίτρο, ενώ το ακριβότερο πρατήριο είναι στη Θεσσαλονίκη, πουλώντας προς 1,958 ευρώ το λίτρο. Στο πετρέλαιο θέρμανσης η υψηλότερη τιμή είναι το 1,15 ευρώ το λίτρο
Με... σπασμένα τα φρένα συνεχίζεται η κούρσα ανόδου των τιμών της βενζίνης και του πετρελαίου θέρμανσης. Κάθε μέρα καταγράφεται και νέο ρεκόρ, ενώ οι καταναλωτές έχουν χάσει τον λογαριασμό σχετικά με τις απώλειες στα εισόδηματά τους.
Σύμφωνα με στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων (www.fuelprices.gr ) του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης έχει... εκτιναχθεί στα 1,73 ευρώ το λίτρο, ενώ το ακριβότερο πρατήριο βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη πουλώντας προς 1,958 ευρώ το λίτρο.
Αλλά και στο πετρέλαιο θέρμανσης η τιμή έχει ξεπεράσει το 1 ευρώ το λίτρο και η υψηλότερη τιμή του είναι 1,15 ευρώ. Για τα νοικοκυριά η θέρμανση με πετρέλαιο θεωρείται πια απαγορευτική.
Η τιμή της βενζίνης ανεβαίνει λόγω του θέματος που έχει ανακύψει με το εμπάργκο στο Ιράν. Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς του υπουργείου Ανάπτυξης, από τις 25 Νοεμβρίου του 2011 μέχρι σήμερα η απλή αμόλυβδη έχει αυξηθεί κατά 9,6 λεπτά το λίτρο. Τότε η μέση τιμή ήταν στα 1,634 ευρώ το λίτρο.
Το κέρδος
Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, πως το μεικτό περιθώριο κέρδους των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών και των βενζινοπωλών έχει υποχωρήσει στα 9 από 11 λεπτά που ήταν πριν από περίπου δύο μήνες. Κι αυτό επειδή η κατανάλωση έχει πέσει δραματικά και ιδίως οι πρατηριούχοι δυσκολεύονται να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους ανοιχτές.
Πάντως, οι τιμές των καυσίμων διαμορφώνονται σε αυτά τα επίπεδα, λόγω των υψηλών φόρων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι φόροι αποτελούν περίπου το 60% της τελικής τιμής, κάτι περισσότερο από 36% είναι η τιμή διυλιστηρίου και το μεικτό περιθώριο κέρδους πρατηριούχων εμπόρων είναι περίπου στο 5%.
Οι βενζινοπώλες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας. Η πτώση της ζήτησης σε συνδυασμό και με την επιβολή εξοντωτικών προστίμων, τα οποία όπως υποστηρίζουν οι ομοσπονδίες τους είναι άδικα, λόγω της μη έγκυρης υποβολής στοιχείων για το πετρέλαιο θέρμανσης στο σύστημα «Ηφαιστος», οδηγούν εκατοντάδες πρατήρια στο λουκέτο.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου