4/2/2012
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί η σύσταση διυπουργικής επιτροπής υπό τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο, η οποία θα αναλάβει τον συντονισμό του προγράμματος της Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Δύο Γάλλοι και μία Ελληνίδα βάζουν τις βάσεις για το επιτελικό κράτος
H συνεργασία της Task Force με την ελληνική κυβέρνηση για τις αλλαγές στο κράτος πραγματοποιείται σε 2 επίπεδα: για τα θέματα που αφορούν τη θεσμοθέτηση του Επιτελικού Κράτους και την αξιολόγηση του Δημοσίου, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης συνεργάζεται με ομάδα στελεχών του γαλλικού Δημοσίου. Παράλληλα, η Ομάδα Δράσης της Ε.Ε. συντονίζει και συμβάλλει στην παροχή τεχνικής βοήθειας σε όλους τους τομείς του κυβερνητικού έργου.
Η ομάδα στελεχών του γαλλικού κράτους με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση έχει υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας, καταρτίζει σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση τον οδικό χάρτη για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση και διαμορφώνουν τα λεπτομερή σχέδια δράσης που θα μετουσιωθούν σε συγκεκριμένα έργα, με τις ανάλογες φάσεις, ορόσημα, προθεσμίες και δείκτες δράσης.
Ο οδικός χάρτης-πλαίσιο αποτελεί την κύρια εντολή που αναλαμβάνει η Γαλλία για τη διοικητική μεταρρύθμιση σε κεντρικό επίπεδο στη χώρα μας και πρόκειται να υλοποιηθεί στους διάφορους φορείς της κεντρικής διοίκησης.
Οι εκπρόσωποι του γαλλικού κράτους και τα στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης διαμορφώνουν από κοινού το νέο θεσμικό πλαίσιο για το επιτελικό κράτος το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Φεβρουαρίου.
Παράλληλα, οι Γάλλοι ολοκληρώνουν εντός των ημερών τα κριτήρια για την αξιολόγηση του προσωπικού στο Δημόσιο, διαδικασία η οποία θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Μάρτιο. Αύριο και μεθαύριο καταφθάνουν στην Αθήνα οι κ.κ. Λεπετίτ και Σκριμπάν προκειμένου να συναντηθούν με τον υπουργό Δημήτρη Ρέππα και τους υφυπουργούς Ντ. Ρόβλια και Π. Τζωρτζάκη.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί η σύσταση διυπουργικής επιτροπής υπό τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο, η οποία θα αναλάβει τον συντονισμό του προγράμματος της Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Οι επιρροές από το γαλλικό μοντέλο διοικητικής μεταρρύθμισης είναι εμφανείς αφού και στη Γαλλία αντίστοιχες δράσεις τίθενται υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού της χώρας.
Κλίμα συνεργασίας
Είναι πραγματικότητα ότι υπάρχει θετικό κλίμα συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής και της γαλλικής αντιπροσωπείας καθώς και των εκπροσώπων της Task Force. Δεν απουσιάζουν όμως και οι διαφωνίες για την ασκούμενη πολιτική από την πλευρά των Γάλλων -κυρίως- οι οποίοι έχουν αναλάβει τα θέματα του επιτελικού κράτους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αρκετές συσκέψεις στο παρελθόν με χαμηλόβαθμους υπαλλήλους της ελληνικής διοίκησης έχουν χαρακτηρίσει ως «ασύνδετες» μεταξύ τους τις δράσεις που είχαν παρουσιαστεί και ζητούσαν επίμονα τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού.
Πιερ Λεπετίτ Ο επικεφαλής
Είναι ο επικεφαλής της ομάδας των στελεχών από τη Γαλλία που παρέχουν τεχνική βοήθεια στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ο γενικός διευθυντής στο υπουργείο Προϋπολογισμού της Γαλλίας για θέματα Δημόσιας Διοίκησης, διαθέτει «χαμηλό προφίλ» και βρίσκεται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Οταν σε συνάντηση στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ζήτησε να πάρει «πλάνα» το κρατικό γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι αυτός και ο Σκριμπάν δέχτηκαν με την προϋπόθεση οι λήψεις να είναι χωρίς ήχο. Οι χαμηλόβαθμοι συνεργάτες του συλλέγουν στοιχεία και βρίσκονται σε επικοινωνία με τις υπηρεσίες του αρμόδιου υπουργείου ενώ ο ίδιος συνεργάζεται με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της διοίκησης και την πολιτική ηγεσία. Εχει δώσει την εικόνα του επικοινωνιακού και μεθοδικού στελέχους που δεν δημιουργεί ρήξεις αλλά προσπαθεί να είναι αποτελεσματικός και πιστός στους στόχους του.
Αλεν Σκριμπάν Ο «πυροσβέστης»
Ειδικός σε θέματα συντονισμού και απλούστευσης των διοικητικών διαδικασιών, «είναι αυτός που δίνει λύσεις όταν υπάρχει αδιέξοδο στις συνομιλίες», όπως αναφέρουν όσοι συνεργάζονται μαζί του. Ηγείται μιας ομάδας 130 ατόμων που δραστηριοποιούνται στους τομείς της διοικητικής μεταρρύθμισης, της διακυβέρνησης, της δημόσιας λογοδοσίας και του συντονισμού των υπηρεσιών και της απλούστευσης των διοικητικών διαδικασιών. Είχε διατελέσει σύμβουλος του Διευθυντή της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (1995-2001). Τον Μάρτιο του 2001 εντάχθηκε στο δυναμικό της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ανέλαβε την αποστολή να συμβάλει στη διοικητική μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών υπηρεσιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ευγενής Γάλλος έχει πτυχίο Γεωπονίας και ξεκίνησε την καριέρα του στο γαλλικό υπουργείο Γεωργίας.
Ζωρζέτα Λάλη Η συντονίστρια
Η... δική μας Ζωρζέτα Λάλη είναι η συντονίστρια της ευρωπαϊκής Task Force στην Ελλάδα. Κατέχει τον βαθμό διευθύντριας στη διοικητική ιεραρχία της Κομισιόν και γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα της ελληνικής διοίκησης αφού διετέλεσε πρόεδρος της Κτηματολόγιο Α.Ε από το 2001 μέχρι το 2004, έπειτα από πρόσκληση της τότε υπουργού Β. Παπανδρέου. Οσοι έχουν συνεργαστεί με την κ. Λάλη τη χαρακτηρίζουν ευφυή, επιβλητική και υποστηρίκτρια των δίκαιων ελληνικών αιτημάτων. Μοιράζει τον χρόνο της μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών προκειμένου να συντονίσει αποτελεσματικά τη συνεργασία των ελληνικών Αρχών με τις υπηρεσίες της Ε.Ε. Εχει σπουδάσει Νομικά και Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο στο Στρασβούργο, ενώ έχει θητεύσει σε αρκετές θέσεις ευθύνης στους τομείς του ανθρώπινου δυναμικού, της βιομηχανίας, της εμπορικής ναυτιλίας.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου