1/2/2012
Σύμφωνα με τη γερμανική "ανάγνωση" το δημοσιονομικό σύμφωνο είναι αυτό που θα καθησυχάσει τις αγορές. Όμως πολλοί οικονομολόγοι αμφισβητούν την αξιοπιστία της συμφωνίας.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στο ζήτημα του δημοσιονομικού συμφώνου, το οποίο προβλέπει την νομοθετική κατοχύρωση του «χρεόφρενου» και την αυτόματη επιβολή κυρώσεων στους δημοσιονομικούς παραβάτες. Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ έκανε λόγο για ένα «αριστουργηματικό επίτευγμα»:Σύμφωνα με τη γερμανική ανάγνωση το δημοσιονομικό σύμφωνο είναι αυτό που θα καθησυχάσει τις αγορές.
Σε κάθε περίπτωση, η διακρατική συνθήκη θα υπογραφεί στην 1η Μαρτίου και θα τεθεί σε ισχύ όταν έχει εγκριθεί από 12 χώρες. Θα προβλέπει ότι καμία χώρα δεν επιτρέπεται να έχει διαρθρωτικό έλλειμμα μεγαλύτερο του 0,5% του ΑΕΠ. Επίσης καμία χώρα δεν θα έχει δημοσιονομικό έλλειμμα μεγαλύτερο από 3% του ΑΕΠ. Στην περίπτωση αυτή θα τιμωρείται με πρόστιμο. Η διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος θα μπορεί να αποτραπεί με πλειοψηφία δύο τρίτων στο Ecofin. H Γερμανία επεδίωξε να περάσει το «χρεόφρενο» στα Συντάγματα των χωρών-μελών της ευρωζώνης, αλλά χωρίς επιτυχία. Αυτό δεν ενοχλεί τον Άχιμ Βάμμπαχ. Ο διευθυντής του Οικονομικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου της Κολωνίας γνωρίζει ότι όταν θέλουν οι πολιτικοί μπορούν να αποφύγουν ακόμη και συνταγματικούς σκοπέλους.
«Θα προτιμούσαμε να είχε το δικαίωμα αυτό και η Κομισιόν»
Σε τελική ανάλυση καθοριστική σημασία έχει σε ποιο βαθμό μια χώρα θεωρεί υποχρέωσή της να κάνει πράξη τους κανονισμούς για το χρέος, λέει ο κ. Βάμμπαχ.
Και εδώ ακριβώς εντοπίζεται το πρόβλημα. Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ φρόντισαν έτσι να υπάρχει αρκετή δόση ελαστικότητας στο δημοσιονομικό σύμφωνο. Παράδειγμα, η παραπομπή μιας χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν θα γίνεται όπως σχεδιαζόταν από την Κομισιόν, αλλά από τις χώρες μέλη. Αλλά αυτό προβλέπεται ήδη, χωρίς να έχει εφαρμοστεί ποτέ. «Θεωρητικά μπορεί να προσφύγει μια χώρα εναντίον μιας άλλης. Αλλά οι εκπρόσωποι μιας χώρας που θα ήθελε να προσφύγει σίγουρα θα σκεφτούν ότι την επόμενη φορά μπορεί να είναι εκείνοι στη θέση της εναγόμενης χώρας. Και αυτό σίγουρα αποδυναμώνει τους κανόνες. Θα προτιμούσαμε να είχε το δικαίωμα αυτό και η Κομισιόν», υπογραμμίζει ο Άχιμ Βάμμπαχ.
«Το σύμφωνο θα παραβιάζεται σε κακές εποχές»
Το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο δεν θα αντέξει στον χρόνο εκτιμά και ο Τόμας Στράουμπχαρ. Ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Μελετών της Παγκόσμιας Οικονομίας, το οποίο εδρεύει στο Αμβούργο, λέει σχετικά: «Είχαμε και τα κριτήρια του Μάαστριχτ, τα οποία παραβιάζονταν διαρκώς, ακόμη και από τη Γερμανία και τη Γαλλία. Υπό αυτή την έννοια και αυτό το σύμφωνο θα λειτουργεί μόνο σε καλές μέρες. Και σε κακές εποχές θα παραβιάζεται».
Σημασία έχει να λειτουργήσει στην παρούσα φάση το νέο σύμφωνο, λέει με τη σειρά του ο κ. Βάμμπαχ: «Το ερώτημα είναι σε ποιο βαθμό αυτός ο μεσοπρόθεσμος θεσμός θα βοηθήσει στην επίλυση του σημερινού προβλήματος».
Η απάντηση των αγορών μέχρι στιγμής είναι αρνητική. Τα ασφάλιστρα κινδύνου για την Πορτογαλία αυξήθηκαν χθες.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου