26/2/2012
Εχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από Κατάρ, Κίνα, Ευρώπη και ΗΠΑ
Της Τανιας Γεωργιοπουλου
Στην τελική ευθεία φαίνεται πως βρίσκεται η διαδικασία για την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Καθώς η καταληκτική ημερομηνία για την πρώτη φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της Ελληνικό Α. Ε. λήγει στο τέλος Μαρτίου, σύμφωνα με πληροφορίες συνεχίζει να υφίσταται το ενδιαφέρον από το Κατάρ, ενώ παράλληλα φαίνεται ότι έχει εκδηλωθεί κινεζικό αλλά και ευρωπαϊκό και αμερικανικό ενδιαφέρον.
Ολοι οι επίδοξοι επενδυτές αναφέρονται σε ένα μεικτό μοντέλο αξιοποίησης, που θα περιλαμβάνει πολλαπλές δραστηριότητες, όπως κατοικία, αναψυχή, εμπόριο και υπηρεσίες. Ωστόσο ζητούν να ξεκαθαριστεί σαφώς το πλαίσιο εντός του οποίου θα πρέπει να λειτουργήσουν, προκειμένου να εκτιμήσουν οικονομικά την επένδυση. Σε αυτή την κατεύθυνση, την προηγούμενη εβδομάδα δόθηκε στο υπουργικό συμβούλιο το σχέδιο νόμου που αφορά τους όρους για την αξιοποίηση της έκτασης.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση την επόμενη εβδομάδα, ενώ θα πρέπει να έχει ψηφιστεί πριν από τη λήξη της προθεσμίας της πρώτης φάσης, στις 30 Μαρτίου. «Πρόκειται για έναν νόμο-ταυτότητα που θα καθορίσει τους όρους αξιοποίησης έτσι ώστε οι επενδυτές να γνωρίζουν σαφώς το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει να λειτουργήσουν», τονίζει σχετικά ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου.
Χρειάστηκαν δέκα χρόνια παλινωδιών, αντεγκλήσεων και υποσχέσεων ώστε να προωθηθεί τελικώς ένα αναπτυξιακό σχέδιο για την έκταση του πρώην αεροδρομίου, το οποίο φαίνεται να έχει όρους βιωσιμότητας. Σύμφωνα με όσα περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου, στην έκταση των 6.200 στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου προβλέπεται η δημιουργία πάρκου έκτασης 2.000 τετραγωνικών μέτρων με χώρους αμιγούς πρασίνου στο 75% της έκτασης αυτής, 10% επιφάνειες κυκλοφορίας και ανοιχτών αθλητικών εγκαταστάσεων (όχι κτίρια) και 15% κοινωφελείς χρήσεις και υποδομές.
Το πάρκο αυτό θα είναι ασφαλώς το μεγαλύτερο στην Ελλάδα, αλλά και ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Ενδεικτικά, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικό Α. Ε., το Central Park της Νέας Υόρκης έχει έκταση 3.410 στρέμματα, το Hyde Park στο Λονδίνο έχει έκταση 2.530 στρέμματα, το Park de la Villete στο Παρίσι έχει έκταση 550 στρέμματα. Αντίστοιχα, το Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» έχει έκταση 1.200 στρέμματα, το Πεδίον του Αρεως 270 στρέμματα και ο Εθνικός Κήπος μόλις 160 στρέμματα.
Οι καλύψειςΣύμφωνα με όσα καθορίζει το ν. σ. για το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, η μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη στο σύνολο της περιοχής είναι 40% με συντελεστή δόμησης 0,5, δηλαδή το ποσοστό των πράσινων και ελεύθερων χώρων συνολικά θα φτάσει τα 3.600 στρέμματα. Δίνεται ωστόσο η δυνατότητα στον υποψήφιο επενδυτή για προσαύξηση του συντελεστή δόμησης στο 0,6 εφόσον αποδώσει σε χρήμα στους όμορους της έκτασης δήμους το 50% της ωφέλειας που προκύπτει από τη διαφορά των δύο συντελεστών δόμησης.
Συγκεκριμένα, από τα μεγέθη του νομοσχεδίου προκύπτει ότι η κτιριακή κάλυψη θα είναι της τάξης του 20% της συνολικής έκτασης, οι δημόσιοι ανοιχτοί πράσινοι χώροι θα καλύπτουν το 40% της συνολικής έκτασης, οι ιδιωτικοί ανοιχτοί πράσινοι χώροι το 20% αυτής, οι δρόμοι κυκλοφορίας το 20% και το μέσο ύψος των κτιρίων θα είναι 3,5 όροφοι. Στις πολλαπλές προτάσεις που εκφράστηκαν κατά καιρούς από την Πολιτεία για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, το ποσοστό της έκτασης που προβλεπόταν για τη δημιουργία πάρκου πέρασε σημαντικές αυξομειώσεις.
Από το 35% της έκτασης στην πρόταση του 1994, ανέβηκε στο 79% σε πρόταση του 1999 και στο 90% στη μελέτη του 2007, ενώ σύμφωνα με το υφιστάμενο σχέδιο νόμου, το ποσοστό της συνολικής έκτασης πρασίνου θα φτάνει το 60%. Το οικοδομικό συγκρότημα που θα κατασκευαστεί στην περιοχή υπό αυτές τις προϋποθέσεις και το οποίο όπως όλα δείχνουν θα περιλαμβάνει πολλαπλές χρήσεις, προκειμένου να είναι βιώσιμο, θα είναι οπωσδήποτε προνομιακό καθώς το ποσοστό ανοιχτών χώρων που προκύπτουν από την εφαρμογή όσων ορίζονται στο νομοσχέδιο είναι αυξημένο.
Το ποσοστό των ελεύθερων χώρων και πρασίνου στους όμορους δήμους σε σχέση με τη συνολική τους έκταση κυμαίνεται από 34,73% στον Δήμο Αργυρούπολης και Ελληνικού έως 42,36% στον Δήμο Αλίμου. Το αντίστοιχο ποσοστό στον πόλο Ελληνικό - Αγιος Κοσμάς θα είναι περίπου 60%.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου