4/2/2012
Δραματικό μήνυμα Παπαδήμου λίγο πριν από τη σύσκεψη των «τριών»
Με πλήρη γνώση για την κρισιμότητα της κατάστασης και την αδιαλλαξία των δανειστών, ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος απευθύνει δραματικό μήνυμα. Λίγο πριν από τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ζητεί τη συμφωνία και την προσυπογραφή των μέτρων από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς. Διαφορετικά δρομολογείται η παραίτησή του, που θεωρεί απευκταία.
Το «χαρτί της επιβίωσης» της χώρας ζητεί ο πρωθυπουργός, Λ. Παπαδήμος, να συνυπογράψουν (εκτός από τον ίδιο) και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί απευθύνοντας διά συνεργατών του δραματικό μήνυμα, λίγο πριν από τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο κ. Παπαδήμος, έχοντας απόλυτη γνώση της αμετακίνητης στάσης των δανειστών για μια σειρά «καυτών» προαπαιτούμενων πριν από τη συμφωνία, προειδοποιεί μέσω συνεργατών ότι, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία, τότε θα παραιτηθεί επιστρέφοντας την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Οπως λένε χαρακτηριστικά εγκυρότατες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός μιλώντας με έμπιστους συνεργάτες του δεν απέκλεισε το σενάριο που απεύχεται στην πραγματικότητα (που οδηγεί σε εκλογές πριν από το νέο δάνειο), διότι τότε η σύγκρουση της χώρας με το αδιέξοδο και τη χρεοκοπία θα μοιάζει αναπόφευκτη. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι κατά τον κ. Παπαδήμο δεν απαιτείται μόνο η συμφωνία των τριών πολιτικών αρχηγών καθώς και ο ίδιος έχει υπερτονίσει κατά τις διαπραγματεύσεις τις ενστάσεις του, τεκμηριώνοντας τις προτάσεις του προς τους εταίρους κυρίως για τα «άγρια» μέτρα που έχουν ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ.
Στο δε ερώτημα που προκύπτει, αν δηλαδή οι βουλευτές των τριών κομμάτων ψηφίσουν την ενδεχόμενη προ- συμφωνία, το Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζει ότι οι κ. Παπανδρέου, Σαμαράς, Καρατζαφέρης πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη και για τη στάση των κοινοβουλευτικών τους ομάδων.
Το σίγουρο είναι ότι η τρόικα των πολιτικών αρχηγών είναι ενήμερη για το ότι μέχρι αύριο πρέπει να έχουν «κλειδώσει» τα κείμενα της προ-συμφωνίας, ώστε να γίνει το καθοριστικό βήμα για την ανακοίνωση του PSI.
Μέσα σε λιγότερο από ένα εικοσιτετράωρο επομένως ο κ. Παπαδήμος ζητεί να γνωρίζει για τις αποφάσεις και τα «τετελεσμένα», ώστε να λάβει τη δική του απόφαση.
Θα παραιτηθεί αν δεν συμφωνήσουν οι τρεις αρχηγοί; «Δεν θέλω να κάνω τέτοιες υποθέσεις. Νομίζω ότι οι πολιτικοί αρχηγοί θα πάρουν μαζί με τον πρωθυπουργό τις αποφάσεις για το πώς θα προχωρήσουμε από εδώ και πέρα. Ολα τα ζητήματα θα τα συζητήσουν από κοινού οι πολιτικοί αρχηγοί», είπε με νόημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Π. Καψής, σε συνέντευξή του στον Real Fm.
Ο κ. Καψής έκανε επίσης λόγο για δύσκολες διαπραγματεύσεις που παραπέμπουν σε δύσκολες αποφάσεις από τους συμμετέχοντες στη σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου: «Οποια απόφαση και να ληφθεί, θα έχει κόστος», κατέληξε... Η Ιπποκράτους επιμένει ότι μέχρι την τελευταία ώρα πρέπει να δοθεί μάχη για το σύνολο των προαπαιτούμενων τα οποία διαπραγματεύεται ο Λ. Παπαδήμος, ενώ ενισχυτικό στοιχείο της προσπάθειας του πρωθυπουργού θεωρείται η δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, κ. Γιώργου Παπανδρέου, ότι «θα ήταν καλύτερο για τη χώρα η κυβέρνηση Παπαδήμου να συνεχίσει για τα επόμενα δύο χρόνια».
Στις πληροφορίες περί ενδεχόμενης παραίτησης του κ. Παπαδήμου, στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και τακτικοί συνομιλητές του κ. Αντώνη Σαμαρά απαντούσαν πάντως χθες: «Καλό είναι ο κ. Παπαδήμος να κρατάει σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και όχι στο εσωτερικό της χώρας».
Οι καλά γνωρίζοντες όμως τον πρωθυπουργό προειδοποιούν ότι δεν μπλοφάρει κι ότι ανέλαβε τα ηνία της χώρας σ' αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη φάση για να συμβάλει στη διάσωσή της και όχι για να συμμετάσχει σε παιχνίδια μικροπολιτικής.
Το χρονοδιάγραμμα άλλωστε είναι ασφυκτικό όσο ποτέ άλλοτε για το πρώτο καθοριστικό «στοίχημα» του Φλεβάρη. Μέχρι αύριο πρέπει να έχουν εξασφαλιστεί τα (ενυπόγραφα;) «ναι» από τους τρεις αρχηγούς, ο κ. Παπαδήμος να ενημερώσει την τρόικα για την ύπαρξη του προμνημονίου, να ψηφιστούν εντός της εβδομάδας τα μέτρα, να ανακοινωθεί μέχρι τις 13 Φλεβάρη η επίσημη ανακοίνωση για το PSI και να ανοίξει και πάλι ο κύκλος των διαπραγματεύσεων για τη νέα δανειακή σύμβαση και το νέο μνημόνιο.
Και οι «κόκκινες γραμμές» των κομμάτων; Το ΠΑΣΟΚ επιμένει μεταξύ άλλων στο «όχι» στην κατάργηση του 13-14ου και του κατώτατου μισθού (όπως και η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ), στην άρνηση για προνομιούχες («κοινές μετοχές» επανέλαβαν για τις τράπεζες ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Βενιζέλος), στη «διαγραφή» κάθε σκέψης για επίτροπο των δανειστών στη χώρα κ.ά.
Η ΝΔ πάλι βάζει τρία βέτο, για τους μισθούς, την αύξηση των αντικειμενικών αξιών (κάτι για το οποίο πάντως δεν επιμένει σ' αυτή τη φάση η τρόικα) και τις οριζόντιες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις.
Ο ΛΑΟΣ επισημαίνει, εκτός των άλλων, τη διαφωνία για την «απαίτηση» υπογραφής από τους τρεις αρχηγούς, λέγοντας ότι αρκεί του πρωθυπουργού.
-Σε μήνυμα που απέστειλε ο πρωθυπουργός σε εκδήλωση του υπουργείου Παιδείας αναφέρεται στην εθνική διαπραγμάτευση και επισημαίνει:
«Βρισκόμαστε στην τελική φάση μιας πολύ κρίσιμης διαδικασίας για τη διαμόρφωση του νέου οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας και την ολοκλήρωση μιας δανειακής συμφωνίας, που θα ελαφρύνει το βάρος του δημόσιου χρέους και θα διασφαλίσει τη χρηματοδότηση της χώρας για πολλά χρόνια».
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
Ιδιαίτερης σημασίας θεωρείται η συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για χθες αργά, στο Μέγαρο Μαξίμου, του πρωθυπουργού και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλου.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου