11/2/2012
Μνημόσυνο, όχι Μνημόνιο…
Δεκάδες είναι τα άγρια αλλά και τα "κρυφά" μέτρα που φέρνει το νέο Μνημόνιο.
Μπορεί τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση να ερίζουν αν και ποιος «έσωσε» τον 13ο και τον 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, στην ουσία όμως χάθηκαν …ο 11ος και ο 12ος.
Τα μέτρα φωτιά που προβλέπει το νέο μνημόνιο για ιδιωτικό τομέα, δημόσιο και συντάξεις προβλέπουν:
- εργαζόμενους με … μισθούς Τουρκίας, σε τιμές ευρώ! Με πρόσχημα την ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας, ο κατώτατος μισθός μειώνεται κατά 22% και για μετά προβλέπεται μηδενική αύξηση, τουλάχιστον μέχρι το τέλος της προγραμματικής περιόδου. Ειδικά για τους νέους έως και 25 ετών, η μείωση αυτή θα είναι μεγαλύτερη κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες και θα φτάσει το 32% (!) με καθαρές αποδοχές στα 440 ευρώ.
- μέχρι τέλος Ιουλίου του 2012, θα πρέπει να υπάρξει χρονοδιάγραμμα για την αναθεώρηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ώστε να ευθυγραμμιστεί με χώρες της... Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης. Οι συλλογικές συμβάσεις στο εξής θα έχουν ως μέγιστη διάρκεια την τριετία, ενώ οι συμβάσεις που ισχύουν σήμερα, θα λήξουν ένα χρόνο μετά τη νομοθέτηση του προγράμματος.
- η μετενέργεια των κλαδικών συμβάσεων μειώνεται πλέον από τους έξι μήνες στους τρεις. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει νέα συλλογική σύμβαση εντός των τριών μηνών, βάση θα θεωρείται ο βασικός μισθός της ΕΓΣΣΕ! Μέχρι τη σύναψη της νέας συμφωνίας, θα διατηρούνται μόνον τα βασικά επιδόματα.
- στη διαιτησία δεν θα μπορούν να προσφύγουν μονομερώς ούτε οι εργοδότες ούτε οι εργαζόμενοι, αλλά θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία των δύο πλευρών και η απόφαση του ΟΜΕΔ θα αφορά μόνο το ύψος των μισθών.
- "πάγωμα" των μισθολογικών ωριμάνσεων μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω από το 10%, ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές του ΙΚΑ μειώνονται κατά 2% άμεσα και επιπλέον 3% το 2013.
Δημόσιο
Στο δημόσιο τομέα, προβλέπεται «σφαγή» υπηρεσιών και υπαλλήλων. Η Τρόικα πιέζει για κατάργηση φορέων και απολύσεις στον ευρύτερο -αρχικά- δημόσιο τομέα, «αγγίζοντας» όμως σύντομα και τον στενό –αμέσως ή εμμέσως. Η Τρόικα πιέζει:
- να καταργηθεί η μονιμότητα σε όλες τις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες.
- αποχώρηση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι τέλος του 2012.
- μείωση του συνολικού αριθμού των υπαλλήλων του δημοσίου κατά 150.000 μέχρι το 2015.
- αποκρατικοποίηση ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2012.
- ως το τέλος Ιουνίου, αναθεωρούνται τα ειδικά μισθολόγια για δικαστικούς, γιατρούς, διπλωματικούς υπαλλήλους, αστυνομικούς και στρατιωτικούς με στόχο την εξοικονόμηση ποσού 0,2% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση.
- θα περιοριστεί ο αριθμός των εισαγωγών σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές και γενικά σε σχολές που εξασφαλίζουν αυτόματη πρόσληψη στο δημόσιο.
Η Τρόικα ζητά «επιχείρηση-σκούπα» για να μπει λουκέτο σε φορείς και οργανικές θέσεις στο δημόσιο, μετά από αξιολόγηση. «Ίλιγγο» προκάλεί όμως σε εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες, ενοικιαστές, ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, κάμπινγκ και ενοικιαζομένων δωματίων, σε όλα τα θέατρα της χώρας, αλλά και σε οικονομικά ασθενείς οικογένειες, η απαίτηση της Τρόικα για "κλείσιμο" ειδικά του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας( Ο.Ε.Κ.) και Οργανισμού Εργατικής Εστίας (Ο.Ε.Ε.). Και αυτό γιατί όλα τα προγράμματα των δύο Οργανισμών, αν και εφόσον επικυρωθεί η απαίτηση της Τρόικας από τους πολιτικούς αρχηγούς, θα βρεθούν στον ..αέρα.
Από τον ΟΕΚ λαμβάνουν επιδότηση ενοικίου κάθε χρόνο περί τις 100.000 οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι συμπολίτες μας που έχουν δανειοδοτηθεί από τον Οργανισμό. Την ίδια ώρα και πολλές δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες λαμβάνουν επιδότηση του επιτοκίου για τα δάνεια που έχουν πάρει από τις εμπορικές τράπεζες. Από τον ΟΕΕ πάλι συντηρούνται χιλιάδες τουριστικά καταλύματα και ολόκληρες περιοχές της χώρας, που φιλοξενούν δικαιούχους του οργανισμού, κυρίως όμως ηλικιωμένους και νέους που δεν έχουν άλλο τρόπο να κάνουν διακοπές.
Φόροι
Από την άλλη, έρχονται και νέα "τρελά" χαράτσια, από τον Ιούνιο και μετά! Μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την ριζική αναμόρφωση το φορολογικού συστήματος. Η νέα μεταρρύθμιση της φορολογικής νομοθεσίας θα πρέπει να βασίζεται στις εξής κατευθύνσεις:
- "κατάργηση φορολογικών απαλλαγών και ειδικών φορολογικών καθεστώτων", δηλαδή θα περικοπούν ή θα καταργηθούν πλήρως οι εκπτώσεις από το φόρο εισοδήματος του 10% των δαπανών για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια, ασφαλιστικές εισφορές, δωρεές και χορηγίες χρηματικών ποσών.
- θα περικοπούν ή θα καταργηθούν πλήρως οι φορολογικές απαλλαγές που ισχύουν για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, για κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές περιουσιακών στοιχείων, καθώς επίσης για πολύτεκνους, τρίτεκνους και ανάπηρους.
- στις φοροαπαλλαγές που κόβονται θα μπουν και τα αφορολόγητα όρια των 200.000-250.000 ευρώ που ισχύουν για αγορά, κληρονομιά, δωρεά ή γονική παροχή πρώτη κατοικία, καθώς και το αφορολόγητο των 150.000 ευρώ που ισχύει στη φορολογία γονικών παροχών και κληρονομιών προς συγγενείς πρώτου βαθμού και οι απαλλαγές των πολυτέκνων, των τριτέκνων και των αναπήρων από τα τέλη ταξινόμησης στην αγορά ΙΧ αυτοκινήτου.
- "απλοποίηση του ΦΠΑ", δηλαδή ένας ή δύο συντελεστές ΦΠΑ για όλα, ακόμα και για βασικά είδη πρώτης ζήτησης. Απειλούνται ενδεχομένως και οι εκπτώσεις φόρου και ΦΠΑ για τα νησιά.
- "απλοποίηση της δομής των φορολογικών συντελεστών επί της ιδιοκτησίας", με κατάργηση κάθε αφορολογήτου ορίου!
- "απλοποίηση της φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων". Πίσω από τη δέσμευση αυτή κρύβεται η μείωση στα 3.000 ευρώ ή και η κατάργηση του βασικού αφορολογήτου ορίου εισοδήματος, το οποίο έχει πέσει ήδη στις 5.000 ευρώ, και αντικατάστασή του με μείωση φόρου.
- «απλοποίηση» της φορολογικής κλίμακας, με μείωση του αριθμού των φορολογικών κλιμακίων από οκτώ σε τρία ή τέσσερα. Με την καθιέρωση πολύ λιγότερων φορολογικών κλιμακίων θα καταργηθεί η προοδευτικότητα στην κλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών και θα προκύψει επιβάρυνση από την υπαγωγή των εισοδημάτων σε υψηλότερα κλιμάκια από αυτά που θα καταργηθούν.
Συντάξεις
Στο θέμα των συντάξεων, το νέο Μνημόνιο προβλέπει:
- νόμο πλαίσιο για τα επικουρικά ταμεία με στόχο τη μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης κατά 0,4% του ΑΕΠ (600 εκ. ευρώ μείωση). Το μέτρο εξειδικεύεται ως εξής: μειώσεις 15% των κυρίων ταμείων ασφάλισης ΔΕΗ, ΟΤΕ, Τράπεζες και 7% μειώσεις στο ΝΑΤ. Έναρξη εφαρμογής μειώσεων αναδρομικά από 1ης.1ου.2012
- θα επανεξεταστούν στα τέλη Ιουνίου τα ταμεία που έχουν περιοδικές εφάπαξ καταβολές.
- αλλάζει το σύστημα συλλογής εισφορών. Από το Μάρτιο θα υπάρξει ενοποίηση της είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών και φόρων και ενοποίηση ελέγχου καταβολής φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου