Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

«Βλέπουν» μισθό 300 ευρώ τον μήνα!


8/3/2012

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΕΣ - ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ Ή ΚΛΑΔΙΚΕΣ - ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΙΜΑ Ο ΣΘΕΒ

Ετοιμάζει αναπτυξιακό σχέδιο για τη Θεσσαλία

Την επισήμανση ότι οι διαπραγματεύσεις για τα επίπεδα μισθών μπορούν να γίνουν, στην παρούσα φάση, μόνον σε επίπεδο επιχείρησης και όχι σε συλλογικό ή κλαδικό επίπεδο, εξέφρασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, Απόστολος Δοντάς, υπογραμμίζοντας ότι αυτή τη στιγμή, υπάρχει έλλειψη διάθεσης ειλικρινούς διαλόγου και από τους εργοδότες και από τους εργαζόμενους. «Η πραγματικότητα, όμως, είναι αμείλικτη. Κι όσοι δεν αναλάβουν τέτοιες πρωτοβουλίες θα βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης του Συνδέσμου, η «ισορροπία» για την ελληνική οικονομία, με τα δεδομένα του ΑΕΠ και των εξαγωγών, επέρχεται με τη μείωση των πραγματικών μισθών στα 300 ευρώ.

Ήδη περίπου το 30% των θεσσαλικών επιχειρήσεων, όλων των κλάδων, αντιμετωπίζουν σοβαρότατους κινδύνους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης του φορέα. «Η τρόικα μειώνει τους μισθούς για έναν και μοναδικό λόγο, διότι δεν μπορεί να υποστηρίζει άλλο το έλλειμμα. Προκειμένου να μειωθεί το κόστος για μια επιχείρηση, δυστυχώς, μέσα στα νούμερα που μπορείς να ψαλιδίσεις, το βασικότερο από όλα είναι το εργασιακό κόστος», ανέφερε ο κ. Δοντάς, στο πλαίσιο σχετικής συνέντευξης Τύπου που παρατέθηκε χθες, στις εγκαταστάσεις του Συνδέσμου.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του φορέα, το ερμηνευτικό πλαίσιο που ετοιμάζει το Υπουργείο Εργασίας για το φλέγον ζήτημα των εργασιακών σχέσεων δημιουργεί «γκρίζες ζώνες» περί υποχρεωτικότητας ή μη, ενώ σε διμερές επίπεδο κοινωνικών εταίρων, υπάρχει έλλειψη διάθεσης ειλικρινούς διαλόγου. «Το αποτέλεσμα θα είναι το εξής: επειδή και οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες δεν έχουν το θάρρος να διαπραγματευτούν και να συγκρουστούν και να βρουν βιώσιμες λύσεις, θα επιλέξουν να κλείσουν οι επιχειρήσεις. Στο τέλος θα έχουμε μια κατάρρευση σοβιετικού τύπου», είπε ο κ. Δοντάς.

Η εισήγηση του ΣΘΕΒ προς τον ΣΕΒ, τον έναν εκ των τριών εργοδοτικών φορέων, είναι οι διαπραγματεύσεις να γίνουν σε επίπεδο επιχείρησης, ιδίως για τις επιχειρήσεις που δεν είναι επιδοτούμενες. Ο κ. Δοντάς υποστήριξε ακόμη πως ο ΣΘΕΒ είναι κατά της κατάργησης των αποζημιώσεων στις απολύσεις και τόνισε πως το ισχύον νομικό πλαίσιο παρέχει απλώς ευελιξία, μέσω της προειδοποίησης, στις επιχειρήσεις που δεν μπορούν να καταβάλλουν τις αποζημιώσεις –αλλά αυτό είναι ευελιξία, μόνον, είπε.

ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΕΡΙΑ

Να σημειωθεί ότι στη συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκαν εκτός του προέδρου του ΣΘΕΒ, Απόστολου Δοντά, ο γενικός γραμματέας, Ευάγγελος Κούρτης και ο γενικός διευθυντής, Βασίλειος Κωσταγιάννης. Στις προθέσεις του ΣΘΕΒ είναι το αμέσως επόμενο διάστημα να κατατεθεί ένα ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο για την περιφέρεια Θεσσαλίας, στην Task Force που βρίσκεται στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του γενικότερου αναπτυξιακού «πακέτου» που ετοιμάζεται από την τρόικα. Σύμφωνα με τον κ. Δοντά, πρόκειται για ένα αναπτυξιακό μοντέλο για το πώς μπορεί να δημιουργηθεί πλεόνασμα στη Θεσσαλία, με έμφαση τον αγροτικό τομέα, τη μεταποίηση και την προστιθέμενη αξία. Ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ υπογράμμισε ότι ο έλεγχος για την ανάπτυξη της χώρας θα πρέπει να παραμείνει σε ελληνικά χέρια, καθώς η χώρα έχει σημαντικότατους πρωτογενείς πόρους, τόσο σε πετρέλαιο και ορυκτό πλούτο, όσο και στον αγροτικό τομέα. Ο ίδιος διαβλέπει επάνοδο στην ανάπτυξη σε βάθος δεκαετίας. «Το κυριότερο σημείο στο οποίο εστιάζουμε και προσπαθούμε να προετοιμαστούμε περισσότερο από ποτέ, είναι ο «έλεγχος» του νέου αναπτυξιακού, ευρωπαϊκού σχεδίου. Για τον ΣΘΕΒ, ο «έλεγχος» αυτός θα πρέπει να παραμείνει σε ελληνικά χέρια και η ανάπτυξη της Ελλάδας θα πρέπει να φέρει ελληνική «σφραγίδα», υπογράμμισε.

ΕΡΓΑΛΕΙΑ

Ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ έκανε και αναφορά στα εργαλεία που έχει θέσει στη διάθεση των επιχειρήσεων ο Σύνδεσμος, όπως είναι ο «Σύμβουλος Διαχείρισης Κρίσεων» και ο «Σύμβουλος Ανάπτυξης Εξαγωγικής Δραστηριότητας», ενώ αναφέρθηκε και στα εξειδικευμένα προγράμματα, τα «Εργαστήρια Επιχειρηματικότητας» και το «Business Plus Programme» που απευθύνονται σε επιχειρηματίες και ανώτερα στελέχη επιχειρήσεων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τους κινδύνους και να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου