Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024

Κρυµµένος θησαυρός για τις εταιρείες τα δεδοµένα

29/12/2024

Κρυμμένο «θησαυρό» για Δημόσιο και επιχειρήσεις αποτελούν τα δεδομένα, δηλαδή σχεδόν κάθε είδους διαθέσιμη, ακατέργαστη πληροφορία (π.χ. κίνηση στους δρόμους, δημόσιες δαπάνες, προφίλ πελατών), η οποία, μέσω κατάλληλης επεξεργασίας, μπορεί να οδηγήσει σε πολύτιμα συμπεράσματα, βελτιώνοντας τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και την επίλυση προβλημάτων. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), το 86% των επιχειρήσεων που αξιοποιούν συστηματικά τα δεδομένα τους προσαρμόζονται καλύτερα στις αλλαγές της αγοράς. Επιπλέον εξασφαλίζονται 20% μείωση του κόστους συντήρησης εξοπλισμού παραγωγής, 30% αύξηση των ταμειακών διαθεσίμων, 73% βελτίωση της απόδοσης και παραγωγικότητας των εργαζομένων, 5%-10% χαμηλότερο κόστος αποθήκευσης, και 50% συντομότερος χρόνος αναμονής εξυπηρέτησης αιτημάτων πελατών.

Σημαντικά είναι και τα οφέλη από την επεξεργασία των ανοιχτών δεδομένων. Της συνεχούς, δηλαδή, ροής πληροφορίας που διαθέτουν δωρεάν σε κάθε ενδιαφερόμενο οι δημόσιοι φορείς, όπως, για παράδειγμα, τα σημεία όπου πραγματοποιούνται κατασκευαστικά έργα. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεσματικής χρήσης open data αποτελούν οι εφαρμογές μέσω των οποίων οι πολίτες ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για τις κυκλοφοριακές συνθήκες μιας πόλης.

Ο ΣΕΒ έχει υπολογίσει ότι τα ανοιχτά δεδομένα συμβάλλουν στην ενίσχυση 20%-30% της καινοτομίας προϊόντων και υπηρεσιών, στη μείωση 10%-30% του κόστους και των διοικητικών βαρών, και στον περιορισμό από 15% έως 40% των χρόνων αντιμετώπισης προβλημάτων που σχετίζονται με τη δημόσια ασφάλεια, την περίθαλψη, την εκπαίδευση και τη διαχείριση κρίσεων. Σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η αξία των ανοιχτών δεδομένων τοποθετείται σε 194 δισ. ευρώ σε Ευρωπαϊκή Ενωση και Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με τον δείκτη για τον βαθμό «ωριμότητας» των ανοιχτών δεδομένων για το 2023, η Ελλάδα αξιολογείται χαμηλά ως προς τον βαθμό επίδρασης του συγκεκριμένου περιεχομένου (130 με ανώτατο 600), ενώ σε επίπεδο χάραξης πολιτικής εμφανίζει καλές επιδόσεις (512 με ανώτατο 640). Το συνολικό σκορ της χώρας είναι 1.545 (με ανώτατο 2.540).

Για το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης η επεξεργασία των ανοιχτών δεδομένων αποτελεί προτεραιότητα, με εφαρμογές, όπως το σχεδιαζόμενο app, «price map» για την αποτύπωση των τιμών ακινήτων να στηρίζονται στις καταχωρίσεις του Κτηματολογίου. Το προσεχές διάστημα, κατά πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης πρόκειται να παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο την ευρωπαϊκή πράξη για τη διακυβέρνηση των (ανώνυμων) δεδομένων (data governance act). Στόχος είναι διάσπαρτες πληροφορίες, όπως, για παράδειγμα, ο αριθμός των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ, κλιματολογικά ή εργασιακά δεδομένα, να παραμένουν διαρκώς επικαιροποιημένες και να είναι εύκολα προσβάσιμες από τους πολίτες μέσω μιας ενιαίας πλατφόρμας.

Η αξιοποίηση των δεδομένων από τις επιχειρήσεις εκτιμάται, κατά τον ΣΕΒ, ότι μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να «ξεκλειδώσουν» νέες δυνατότητες, να αναπτύξουν καινοτόμα προϊόντα (π.χ. εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, βελτίωση πωλήσεων, γεω-πληροφορίες κ.λπ.) και να προσελκύσουν ταλέντο υψηλής εξειδίκευσης σε τομείς STEM (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική, Μαθηματικά). Επίσης μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τον δημόσιο τομέα να ενισχύσει την ποιότητα και αξιοπιστία των υπηρεσιών που προσφέρει. Σύμφωνα με όσα ανέφερε πρόσφατα σε εκδήλωση του ΣΕΒ η πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του φορέα Ράνια Αικατερινάρη, παρά το γεγονός ότι το 94% των διευθυνόντων συμβούλων (CEO) αντιλαμβάνεται την αξία των δεδομένων, η πλειονότητα των διοικητικών στελεχών παγκοσμίως συνεχίζει να λαμβάνει το 50% των τακτικών αποφάσεών της με βάση την εμπειρία ή τη διαίσθηση.

«Ομως οι επιχειρήσεις που λαμβάνουν αποφάσεις με βάση τα δεδομένα αποκομίζουν σημαντικά οφέλη, ανεξαρτήτως μεγέθους. Αξίζει να σημειωθεί ότι μπορεί να επιτευχθεί έως και 73% βελτιωμένη απόδοση και παραγωγικότητα των εργαζομένων. Σημαντική προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία μπορεί να προκύψει και από την αξιοποίηση των ανοικτών δημόσιων δεδομένων. Σε συνδυασμό με τα δεδομένα του ιδιωτικού τομέα μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση έως και 4% του ΑΕΠ, συνεισφέροντας στην ενίσχυση κατά 20%-30% της επιχειρηματικής καινοτομίας σε πεδία όπως η αγροτεχνολογία και οι τεχνολογίες υγείας», σημείωσε η κ. Αικατερινάρη.

Σύμφωνα με τον πρακτικό οδηγό που έχει δημιουργήσει ο ΣΕΒ, η ενσωμάτωση των δεδομένων σε κάθε απόφαση, η συλλογή και επεξεργασία τους σε πραγματικό χρόνο, και η εξαγωγή αξιόπιστων συμπερασμάτων με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων δημιουργεί συγκριτικό πλεονέκτημα για τις επιχειρήσεις. Βάσει ανάλυσης της συμβουλευτικής εταιρείας Mckinsey, οι επιχειρήσεις που αξιοποιούν τα δεδομένα για την πώληση των προϊόντων τους πετυχαίνουν αύξηση από 15% έως 25% της λειτουργικής κερδοφορίας τους (EBITDA). Για του λόγου το ασφαλές, η Mckinsey παραθέτει παράδειγμα προμηθευτή στον τομέα της βιομηχανίας τροφίμων, ο οποίος αξιοποίησε τα δεδομένα που αφορούν τον κύκλο ζωής των πελατών του. Κι αυτό με στόχο να εντοπίσει προοπτικές ανάπτυξης που σχετίζονται με την εξασφάλιση νέων ή την ανάκτηση πελατών που διέκοψαν τη συνεργασία τους. Μέσω της συγκεκριμένης στρατηγικής, η εν λόγω εταιρεία διπλασίασε τα κέρδη της σε διάστημα τριετίας.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου