29/3/2012
Δεκαετία ριζικών μεταρρυθμίσεων, αλλα και ένα νέο κούρεμα χρέους προκειμένου να ξεπεραστεί η ελληνική κρίση, είναι τα σενάρια που αναφέρθηκαν σε χθεσινή ημερίδα του London School of Economics.
Δεκαετία ριζικών μεταρρυθμίσεων αλλά και νέο κούρεμα χρέους έχει μπροστά της η Ελλάδα προκειμένου να βγει από την κρίση. Γύρω από αυτούς τους δύο άξονες εξελίχθηκε η ημερίδα για την κρίση στην Ελλάδα η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στο London School of Economics με την συμμετοχή, μεταξύ άλλων, του εκπροσώπου του ΔΝΤ στην Τρόικα Πολ Τόμσεν και του Μοριτζ Κρέμερ, διευθύνοντος συμβούλου και επικεφαλής του τμήματος αξιολόγησης κρατικού χρέους της Standard & Poor's.
Αναπόφευκτη, μεσοπρόθεσμα, θεωρεί την περαιτέρω απομείωση του Ελληνικού χρέους, ο Μόριτζ Κρέμερ διευθύνων σύμβουλος του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor's. «Δεν θα αποτολμήσω μια πρόβλεψη για το χρόνο ενός νέου κουρέματος του χρέους της Ελλάδας, αλλά αυτό θα γίνει και τη φορά αυτή θα συμμετέχουν και οι προνομιούχοι πιστωτές, αυτοί δηλαδή που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο PSI, όπως η ΕΚΤ. Είναι απαράδεκτο αυτοί οι πιστωτές να εξαιρούνται από το κούρεμα και οι απλοί ομολογιούχοι να υφίστανται ζημιές 70%. Όσο επικρατεί αυτό το άδικο καθεστώς οι επενδυτές θα αυξάνουν τα επιτόκια δανεισμού για την Ελλάδα. Γι’ αυτό και θεωρώ πως η επόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα περιλαμβάνει και όσους φρόντισαν να εξαιρεθούν», επεσήμανε στην ομιλία του στο LSE, το ανώτατο στέλεχος της Standard & Poor's.
Απαιτείται άλλη μία δεκαετία
Από την πλευρά του ο Πολ Τομσεν, επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, τόνισε πως παρά την «άγρια», όπως την αποκάλεσε, δημοσιονομική προσαρμογή της τελευταίας διετίας, το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων θα απαιτήσει τουλάχιστον μια δεκαετία ριζικών αλλαγών.
Υπογράμμισε πως μετά τις εκλογές η όποια κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να εφαρμόσει απαρέγκλιτα τα χρονοδιαγράμματα που προβλέπει το μνημόνιο για την μείωση του ελλείμματος. Επεσήμανε μάλιστα ότι το υψηλό επίπεδο του χρέους, αλλά και οι αντιστάσεις που συναντά το μνημόνιο από παγιωμένα συμφέροντα, δεν του επιτρέπει να προβλέψει το πότε η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει στις αγορές.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου