Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Ράιχενμπαχ: «Οι Έλληνες έφτασαν στα όρια αυτού που μπορεί να αντέξει ο άνθρωπος»


20/3/2012

Πρόοδος στον προϋπολογισμό, ανησυχία για τουρισμό, εξαγωγές

Ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Χ. Ράιχενμπαχ εκτιμά ότι «είναι μεγάλη η πιθανότητα να καθορίζουν και στο μέλλον την τύχη της χώρας οι πολιτικές εκείνες δυνάμεις που υπέγραψαν τη συμφωνία με την ΕΕ και το ΔΝΤ

Με αισιοδοξία για το μέλλον της Ελλάδας, αλλά και με αρκετές δόσεις ανησυχίας για τον τουρισμό και τις εξαγωγές μίλησε στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt» ο Χορστ Ράιχενμπαχ, ο οποίος παραδέχτηκε ότι οι Ελληνες έχουν φτάσει πλέον στα όριά τους.

«Η Ελλάδα κατάφερε κάτι μοναδικό. Οι Ελληνες έφτασαν στα όρια αυτού που μπορεί να αντέξει ο άνθρωπος. Αυτός πρέπει να το κρατήσουμε κατά νου», δήλωσε αναφερόμενος στην πιθανότητα λήψης νέων μέτρων.

Ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βλέπει σημαντική πρόοδο στον έλεγχο του προϋπολογισμού και διαπιστώνει ότι «για πρώτη φορά υπάρχει πλήρης εποπτεία επί των δημοσίων δαπανών, τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο».

Χαρακτηριστικά, δε, αναφέρει πως μετά το PSI και μια δύσκολη περίοδο που η χώρα ήταν αντιμέτωπη με το φάσμα της χρεοκοπίας, «πλέον τα θεμέλια της προόδου έχουν τεθεί».

Σε ερώτημα σχετικά με τις εκλογές που θα διεξαχθούν στην Ελλάδα και το ενδεχόμενο της ανατροπής του πολιτικού σκηνικού, ο κ. Ράιχενμπαχ εκτιμά ότι «είναι μεγάλη η πιθανότητα να καθορίζουν και στο μέλλον την τύχη της χώρας οι πολιτικές εκείνες δυνάμεις που υπέγραψαν τη συμφωνία με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Τα δύο μεγάλα κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία, έχουν αποδεχτεί ότι δεν υπάρχει τρόπος να παρακαμφθεί η εφαρμογή του πακέτου λιτότητας, ενώ ανάλογα μηνύματα έχουν στείλει και άλλα κόμματα».

Λιγότερο αισιόδοξος είναι, όμως, για την πορεία του τουρισμού και των εξαγωγών. Ο επικεφαλής της Task Force υπολογίζει ότι η εισροή τουριστών φέτος θα είναι μικρότερη από ότι το 2011 και αποδίδει μέρος αυτής της μείωσης στη σταθεροποίηση της κατάστασης στην τουριστικά ελκυστική Βόρειο Αφρική.

Από την άλλη, πιστεύει ότι κάμψη θα παρουσιάσουν και οι εξαγωγές, που είχαν επιδείξει μια πολύ καλή δυναμική την περασμένη χρονιά, η οποία δυστυχώς δεν προβλέπεται να συνεχιστεί και φέτος. «Σημαντικός λόγος είναι ότι δεν υπάρχουν δυνατότητες χρηματοδότησης.

Με μια καλύτερη στήριξη των τραπεζών, όμως, αυτό μπορεί σίγουρα να διορθωθεί. Από την άλλη ευθύνονται και οι ίδιες οι εξαγωγικές διαδικασίες.

Στην Ελλάδα διαρκούν περίπου 20 ημέρες, δηλαδή το διπλάσιο από τον μέσο όρο της ΕΕ», εξηγεί ο κ. Ράιχενμπαχ, που προσθέτει ότι και εκεί υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, καθώς ο έλεγχος γίνεται κατά 90% με αυτοψία, ενώ στην ΕΕ το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνά το 5%.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου