16/3/2012
Μέτρα 7 δισ. το 2013 ή 11 δισ. το 2014
Μονόδρομο θεωρεί τις περικοπές μισθών και στα επόμενα χρόνια ο επικεφαλής του κλιμακίου της ΕΕ που μετέχει στην Τρόικα, κύριος Ματίας Τόμσεν.
«Είμαστε ακόμα στα μισά του δρόμου» δήλωσε σε συνέντευξη που έδωσε το μεσημέρι στις Βρυξέλλες, ερωτώμενος για το μέχρι πότε οι έλληνες θα πρέπει να υφίστανται τις μειώσεις μισθών, ενώ οι τιμές και το κόστος ζωής παραμένουν υψηλές.
Όσον αφορά το πρόβλημα της φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων και των πολιτών, το οποίο ανέδειξε σε αντίστοιχες δηλώσεις του χθες από την έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον ο κ.Πωλ Τόμσεν, ο κ.Μορς δεν έδειξε να συμμερίζεται την ανάγκη να μειωθούν οι φόροι. «Το αποτέλεσμα της φορολογικής μεταρρύθμισης πρέπει να είναι ουδέτερο» τόνισε, χωρίς να αποκλείει επί μέρους διορθωτικές κινήσεις και αλλαγές. Υπογράμμισε όμως ότι η περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή των 11 δισ. που απαιτειται, πρέπει να προέλθει από την περικοπή κρατικών δαπανών.
«Η μείωση των μισθών έπρεπε να γίνει επειδή η Ελλάδα είχε πρόβλημα ανταγωνιστικότητος» υποστήριξε, αλλά παραδέχτηκε πως μόνο στη χώρα μας αυτή η μείωση δεν οδήγησε και σε πτώση των τιμών που θα ανακούφιζε και τα νοικοκυριά. «Πλέον πρέπει να βρούμε ένα μηχανισμό να πέφτουν οι τιμές πιο γρήγορα γιατί ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός και περιέργως δεν υποχωρεί όπωςσυνέβη στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία» δήλωσε, χωρίς να μπορέσει και να εξηγήσει όμως πώς θα γίνει να μην επιδεινώσουν την ύφεση οι απανωτές μειώσεις μισθών.
«Βρήκαμε περισσότερη ύφεση και κοινωνική αστάθεια από όση περιμέναμε» ομολόγησε ο επικεφαλής των ελεγκτών της ΕΕ, περιγράφοντας την αστοχία των αρχικών προβλέψεων της Τρόικα. Κατηγόρησε όμως την ελληνική κυβέρνηση ότι τον πρώτο χρόνο έδειξε «δειλία» στην πρόοδο των μεταρρυθμίσεων –πέραν των μειώσεων μισθών: «οι ελληνικές αρχές φάνηκαν πολύ δειλές απέναντι στις αντιδράσεις των επαγγελματικών ομάδων για το άνοιγμα της αγοράς» τόνισε, περιγράφοντας τα σχετικά νομοθετήματα ως άχρηστα, που στόχευαν μόνο σε «πρωτοσέλιδους τίτλους».
Ο κ.Μορς αναφέρθηκε σε «εσωτερικούς και εξωτερικούς κινδύνους» στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος. Στους εσωτερικούς κινδύνους περιέλαβε τις κοινωνικές αντιδράσεις που εκδηλώνονται, συνδέοντάς τες και με την αβεβαιότητα από τις επικείμενες εκλογές. Παρόλα αυτά υπογράμμισε ότι οι ηγέτες των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση διαβεβαιώνουν γραπτώς ότι θα αναλάβουννα φέρουν σε πέρας το πρόγραμμα.
Στους εξωτερικούς κινδύνους περιέλαβε το ενδεχόμενο μιας διεθνούς κρίσης που θα έθετε εμπόδια στους δανειστές που έχουν αναλάβει την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας μας.
Εξ αιτίας των αβεβαιοτήτων ο κ.Μορς ανακοίνωσε πως την Δευτέρα η χώρα μας θα λάβει ένα μικρό μόλις τμήμα της τριμηνιαίας δόσης που δικαιούται, ίσα-ίσα για να μπορέσει να πληρώσει τα ομόλογα που λήγουν την Τρίτη 20 Μαρτίου. «Οι καταβολές στην Ελλάδα από την ΕΕ θα γίνονται πλέον ανά μήνα και όχι μια φορά στην αρχή κάθε τριμήνου» τόνισε, αν και υπονόησε ότι το ΔΝΤ θα δίνει ολόκληρο το ποσό που του αναλογεί «μια και έξω» γιατί δεν προβλέπεται να γίνει διαφορετικά από το καταστατικό του. Δεν απέκλεισε επίσης και η ΕΚΤ να παρατείνει χρονικά την χρηματοδότηση της Ελλάδος και μετά το 2015 –«μέχρι να βγει η Ελλάδα ξανά στις αγορές» είπε- ακολουθώντας το παράδειγμα του ΔΝΤ.
Στις προβλέψεις της η ΕΕ περιγράφει εναλλακτικά σενάρια για την εξέλιξη του ελληνικου χρέους ως το 2020. Ωστόσο δεν μπορεί ακόμα καν να «κλειδώσει» πόσο ήταν η ύφεση και το ΑΕΠ για το 2010, για το οποίο στην κυβέρνηση κάνουν λόγο για ύφεση 7,5%, ενώ η έκθεση του κλιμακίου της ΕΕ στηρίζονται ακόμα στην προηγούμενη εκτίμηση για ύφεση 6,9%.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου