Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Ρεν: Καθυστερείτε τις αλλαγές, βαδίζετε χωρίς συναίνεση


27/3/2012

Επανέρχεται στις προειδοποιητικές δηλώσεις της η τρόικα, ύστερα από την περίοδο ...«ανακωχής» που εγκαινίασε η επιτυχημένη ανταλλαγή ομολόγων. Μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, ο Ολι Ρεν παρατήρησε ότι τα μέτρα λιτότητας και οι μεταρρυθμίσεις δεν υλοποιούνται αρκετά γρήγορα για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία, και χαρακτήρισε "αχίλλειο πτέρνα του ελληνικού συστήματος την έλλειψη πολτικής ενότητας".

"Ο τρέχων ρυθμός των μεταρρυθμίσεων και των προσαρμογών απέχει από το να είναι επαρκής για να κάνει τα δημόσια οικονομικά βιώσιμα στην Ελλάδα ή να κλείσει το χάσμα της ανταγωνιστικότητας", δήλωσε ο Όλι Ρεν στους βουλευτές της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, σημειώνοντας ότι απαιτούνται "περαιτέρω προσπάθειες".

"Οι προσπάθειες που έχουν αναληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση και οι θυσίες που ο ελληνικός λαός έχει υπομείνει έως τώρα είναι σημαντικές. Αλλά υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανύσουμε", συμφώνησε από την πλευρά του ο Γιεργκ Άσμουσεν, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), που μαζί με τον Ρεν και τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, κλήθηκαν να ενημερώσουν τους ευρωβουλευτές για το ελληνικό πρόγραμμα.

Ο Ρεν χαρακτήρισε την "έλλειψη πολιτικής ενότητας" ως μια συνεχή "αχίλλειο πτέρνα" που παρεμποδίζει τις προσπάθειες της Αθήνας στην εφαρμογή "απαιτητικών μεταρρυθμίσεων" και την ανάταξη των οικονομικών της.

"Η έλλειψη πολιτικής ενότητας, αν και βελτιώθηκε πρόσφατα, μπορεί μόνο να θεραπευτεί από τους ίδιους τους Έλληνες πολίτες", δήλωσε ο Ρεν.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο πρόγραμμα, ο ευρωπαίος επίτροπος υπογράμμισε ότι ανήκει στην Ελλάδα και ότι η Τρόικα βοήθησε στο σχεδιασμό του. «Οι ίδιοι οι Έλληνες θα πρέπει να αναλάβουν δράση για να μεταρρυθμίσουν τη χώρα τους και να αναλάβουν την ευθύνη για αυτές τις μεταρρυθμίσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρεν.

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι το δεύτερο πρόγραμμα συνοδεύεται από μια «άνευ προηγουμένου αλληλεγγύη», κάτι το οποίο, όπως είπε, αποδεικνύει ότι υπάρχει ισχυρή πολιτική δέσμευση από τις χώρες της ευρωζώνης να δοθεί στην Ελλάδα χρόνος να ορθοποδήσει.

«Δεν είναι δίκαιο να κατηγορούμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, αυτούς που ήρθαν να βοηθήσουν, μετά τη ζημιά που έγινε», δήλωσε ο Όλι Ρεν.

Ο Επίτροπος οικονομίας τόνισε ότι πρέπει να αναγνωριστεί η πρόοδος που έχει γίνει. «Η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλες δημοσιονομικές προσαρμογές υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες», δήλωσε. Σημείωσε, ωστόσο, ότι ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων δεν είναι επαρκής για να κλείσει το κενό της ανταγωνιστικότητας και τόνισε ότι απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες.

Και οι τρεις εκπρόσωποι της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ επέμειναν επίσης στην ανάγκη της εσωτερικής υποτίμησης στην Ελλάδα, δηλαδή στην ανάγκη μείωσης των μισθών ώστε να ανακτηθούν οι απώλειες στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Συλβάνα Ράπτη είπε ότι οι πολιτική της λιτότητας και των περικοπών που επιβάλει η τρόικα δεν λαμβάνει υπόψη τους εργαζόμενους και ζήτησε τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για να τερματιστεί η οικονομική ασφυξία και να αντιμετωπιστεί η ανεργία που καλπάζει. Το ίδιο φάρμακο που δίνεται στον Έλληνα, Πορτογάλο και Ισπανό ασθενή αντί να βελτιώνει την κατάστασή του τη χειροτερεύει, είπε χαρακτηριστικά.
Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αννυ Ποδηματά υπογράμμισε ότι προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιτυχία του δεύτερου προγράμματος, κλειδί είναι η αποτελεσματικότητα των μέτρων και των πολιτικών σε συνδυασμό με την κοινωνική δικαιοσύνη που θα αποτελέσουν την προϋπόθεση για την κοινωνική αποδοχή του προγράμματος.
Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Κώστας Πουπάκης αναφέρθηκε στις κοινωνικές επιπτώσεις των μέτρων στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι απαιτείται ένα νέο μίγμα οικονομικής πολιτικής με στόχο της διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ρόδη Κράτσα αναφέρθηκε στη στρέβλωση που υπάρχει σε σχέση με την εφαρμογή της δημοσιονομικής προσαρμογής, θέτοντας το θέμα των ευθυνών και της αυτοκριτικής της ΕΕ.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής ζήτησε διαβεβαιώσεις ότι η τρόικα δεν επιδιώκει τη διαμόρφωση μισθών στα επίπεδα της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, της τάξης των 150 ευρώ και εργασιακών συνθηκών στα πρότυπα της Νοτιοανατολικής Ασίας.
Η ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ Νίκη Τζαβέλλα έθεσε το θέμα των εκβιαστικών δηλώσεων αξιωματούχων του Συμβουλίου υπουργών της ΕΕ, οι οποίοι έπληξαν καίρια την αξιοπιστία της Ελλάδας επιδεινώνοντας το επενδυτικό κλίμα στη χώρα. Ζήτησε ακόμη να πληροφορηθεί πόσο ρεαλιστικά είναι τα σενάρια περί εξόδου της χώρας από το ευρώ.
Ο ευρωβουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας Θεόδωρος Σκυλακάκης ζήτησε να πληροφορηθεί πως θα στηριχτούν οι άνεργοι, τι θα γίνει με τις ιδιωτικές επενδύσεις, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει Σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα και έθεσε, τέλος, το θέμα των προεκλογικών προσλήψεων για τις οποίες αλληλοκατηγορούνται ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου