Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Αλληλεγγύη προς τους Έλληνες εργαζόμενους


14/3/2012

Η κρίση δεν είναι ελληνική, τα μέτρα που εφαρμόζονται σήμερα στην Ελλάδα θα αποτελέσουν πρότυπο για την ΕΕ - υποστηρίζουν έλληνες συνδικαλιστές σε περιοδεία τους στη Γερμανία

Βερολίνο, Λίμπεκ, Ανόβερο, Αμβούργο – αυτές τις τέσσερις γερμανικές πόλεις περιοδεύουν αυτές τις ημέρες έλληνες συνδικαλιστές ενημερώνοντας για την κατάσταση των εργαζομένων στην Ελλάδα. Την πρωτοβουλία για την οργάνωση των εκδηλώσεων ανέλαβε η ελληνική ομάδα “Real Democracy Now” Βερολίνου ενώ τη στηρίζουν τα συνδικάτα μετάλλου (IG Metall), δημοσίων υπαλλήλων (Ver.di) και το ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ που πρόσκειται στο κόμμα της Αριστεράς.

Η πρώτη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στη γερμανική πρωτεύουσα θα πρέπει να θεωρηθεί πετυχημένη από άποψη συμμετοχής, καθότι είχαν έρθει τριακόσια περίπου άτομα για να ακούσουν τους έλληνες συνδικαλιστές και να συζητήσουν μαζί τους. Το γεγονός όμως ότι η συντριπτική πλειοψηφία ήταν εμφανώς άτομα που ανήκουν στο χώρο της ευρύτερης αριστεράς, δεν θα πρέπει να ήταν και τόσο ικανοποιητικό. Η απεργός της εφημερίδας Ελευθεροτυπία, η δημοσιογράφος Ντίνα Δασκαλοπούλου λέει ότι “ πολύ θα ήθελα να έρθουν στις εκδηλώσεις μας οι αναγνώστες της εφημερίδας Bild. Φοβάμαι όμως ότι δεν θα μας κάνουν τη χάρη.”

«Να καταλάβουν οι Γερμανοί»

Παρότι δεν προσήλθε ο “μέσος γερμανός”, η εκδήλωση ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα, καθώς αναπτύχθηκε ο προβληματισμός των συνδικάτων για την κρίση και έγινε εκτενώς αναφορά στους παράγοντες που εμποδίζουν το συντονισμό τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μιλώντας στην εκδήλωση ο απεργός της Ελληνικής Χαλυβουργίας Παναγιώτης Κατσαρός εξέφρασε τις προσδοκίες του από τις εκδηλώσεις στην Γερμανία: “Αυτό που περιμένουμε εμείς είναι να καταλάβει ο γερμανός πολίτης ότι δεν είμαστε ο λαός που περιμένει να φάει τα χρήματα και τα μεροκάματά του και ότι είναι οι κυβερνήσεις μας που έχουν δημιουργήσει αυτό το μπάχαλο. Το μόνο που ζητάμε είναι να μας στηρίξει και να πιέσει την κυβέρνηση του για να βρεθεί μια λύση.”

Το βασικό επιχείρημα των ελλήνων συνδικαλιστών για την ανάγκη να επιδείξουν οι γερμανοί εργαζόμενοι αλληλεγγύη προς τους έλληνες συναδέλφους τους, ήταν ότι στην Ελλάδα διαμορφώνεται το κοινωνικό και εργασιακό μοντέλο που θα ισχύσει μελλοντικά στην Ευρώπη. Ο επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, Απόστολος Καψάλης: «Είναι ένα πολύ καλό μάθημα που μπορούν να πάρουν, για να μη βρεθούν προ εκπλήξεων, όπως εμείς. Δύο, τρία χρόνια πριν, όποιος έλεγε στην Ελλάδα ότι θα μειωθούν οι μισθοί 40%, 50% και ότι δεν έχουμε συλλογικές διαπραγματεύσεις, τον περνούσαν για τρελό. Εμείς δεν είχαμε ένα προηγούμενο παράδειγμα. Οι εργαζόμενοι τις Ευρώπης βλέποντας το τι ακριβώς γίνεται στην Ελλάδα και ότι αυτό περνά με γοργούς ρυθμούς και σε άλλες χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, έχουν την ΄πολυτέλεια΄ να προετοιμαστούν κατάλληλα.”

Ανύπαρκτη η αλληλεγγύη;

Αυτό όμως μάλλον μόνον θεωρητικά, γιατί όπως διαπιστώθηκε από πολλούς ομιλητές της εκδήλωσης, η αλληλεγγύη των ευρωπαίων εργαζομένων προς τους έλληνες συναδέλφους τους είναι “ελλιπής” αν όχι “ανύπαρκτη”. Κατά την άποψη του διευθυντή οικονομικής πολιτικής του Συνδικάτου Δημοσίων Υπαλλήλων Ver.di, Dirk Hirschel, το φαινόμενο αυτό ανάγεται σε δύο αίτια. Το πρώτο είναι ότι στη Γερμανία τα συνδικάτα αντιμετωπίζουν τους εργοδότες ως κοινωνικούς εταίρους, ενώ στην Ελλάδα ως αντιπάλους.

“Εκτός αυτού έχουμε και το ζήτημα των διαφορετικών ταχυτήτων οικονομικής ανάπτυξης των χωρών της ΕΕ. Στην Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία η ανεργία είναι στα ύψη και η καθοδική πορεία της οικονομίας έχει πάρει δραματικές διαστάσεις. Αντιθέτως, στη Γερμανία έχουμε ένα υψηλό επίπεδο απασχόλησης και οικονομικής ανάπτυξης, τα βιβλία των επιχειρήσεων είναι γεμάτα και πληρώνονται πριμ στους εργαζόμενους. Γι΄ αυτούς τους λόγους οι Γερμανοί δεν έχουν συνειδητοποιήσει τη διάσταση της οικονομικής κρίσης στον βαθμό που την έχουν συνειδητοποιήσει στις χώρες που ο κόσμος παλεύει για να επιζήσει.”

Ο κ. Hirschel είναι όμως πεπεισμένος ότι και στη Γερμανία η οικονομική κατάσταση θα χειροτερέψει. Ως συνέπεια αυτής της εξέλιξης η εργοδοσία θα επιδιώξει την μείωση των μισθών, αλλά και αισθητές αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς κατά το ελληνικό πρότυπο. Το αργότερο τότε, εκτιμά ο Dierk Hirschel, οι γερμανοί εργαζόμενοι θα κατανοήσουν καλύτερα τους συναδέλφους τους στις νοτιοευρωπαϊκές χώρες: “Σε τελική ανάλυση, ο αποφασιστικός παράγοντας για το αν οι εργαζόμενοι θα κατέβουν στους δρόμους ή όχι είναι το πορτοφόλι.”

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου