Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Το κύμα έβγαλε νεκρή φώκαινα σε παραλία της Ξάνθης


27/3/2012

Μοιάζει με δελφίνι και είναι φιλικό προς τον άνθρωπο

Νεκρή εκβράστηκε νεαρή φώκαινα σε παραλία στα Αβδηρα Ξάνθης. Το σπάνιο είδος κητώδους, που μοιάζει με δελφίνι, είναι εντελώς ακίνδυνο και μάλλον φιλικό προς τον άνθρωπο, έφερε διαμπερές τραύμα από αιχμηρό αντικείμενο, που ήταν θανατηφόρο.

Τη νεαρή φώκαινα, μήκους 80 εκατοστών, εντόπισαν στην παραλία του Αϊ-Γιάννη Αβδήρων δύο χειμερινοί κολυμβητές, αλλά δεν ενημέρωσαν τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου Βιστωνίδας-Ισμαρίδας.

«Εμείς δεν είδαμε το νεκρό άτομο, δεν μπορέσαμε να κάνουμε νεκροψία και δεν έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία για τον θάνατό του, παρά μόνο μία φωτογραφία», είπε στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Φορέα, βιολόγος, Μάνος Κουτράκης.

Το είδος αυτό συναντάται στην περιοχή της Μεσογείου μόνο στη Μαύρη Θάλασσα και στο Βόρειο Αιγαίο έως τον Στρυμονικό Κόλπο. Η φώκαινα μοιάζει με δελφίνι, όμως έχει κοντό ρύγχος και είναι μαύρο στη ράχη, γκρι στα πλευρά και λευκό στην κοιλιά, ενώ το πτερύγιό της είναι τριγωνικό. Είναι ένα από τα μικρότερα κητώδη, με μήκος που φτάνει έως το 1.30 μέτρο και βάρος έως τα 50 κιλά.

«Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα αν οι φώκαινες που βρίσκονται στο Βόρειο Αιγαίο ανήκουν στον πληθυσμό της Μαύρης Θάλασσας και μετακινούνται κάποιες φορές στην περιοχή ή αν αποτελούν ξεχωριστό πληθυσμό», μας είπε ο κ. Κουτράκης.

Η φώκαινα είναι ένα... ντροπαλό κητώδες, που απαντάται όλο και πιο σπάνια στη Μεσόγειο. Τo επιστημονικό της όνομα είναι Phocoena phocoena και προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «φώκαινα» που χρησιμοποίησε ο Αριστοτέλης για να την περιγράψει. «...Ομοίως δε το δελφίνι και η φώκαινα και γαρ εστιν δελφίνι μικρώ, γίγνεται δ΄εν τω Πόντω. Διαφέρει δε φώκαινα δελφίνος έστι γαρ το μέγεθος έλαττον, ευρύτερον δ΄εκ του νώτου και το χρώμα έχει κυανούν...». Οι φώκαινες ζουν μέχρι 24 χρόνια και καταδύονται σε βάθος μέχρι 41 μέτρα. Ζουν σε ομάδες των δύο έως δέκα ατόμων, ωστόσο κυνηγούν αυτόνομα, ενώ δεν πλησιάζουν τα καΐκια και δεν χαλούν τα δίχτυα των ψαράδων για να αρπάξουν τα ψάρια, όπως συμβαίνει με κάποια είδη δελφινιών.

Δεν αποκλείεται η νεαρή φώκαινα να πλησίασε σε κάποιο καΐκι ή να βρέθηκε τυχαία στη ρότα του και οι ψαράδες φοβήθηκαν ότι τους προσέγγιζε για να καταστρέψει τα δίχτυα τους, έτσι τη χτύπησαν με αιχμηρό αντικείμενο και την τραυμάτισαν θανάσιμα.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου