Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Αδειάζουν Πανεπιστήμια και ΤΕΙ από διδάσκοντες


20/3/2012

Δραματικές συνέπειες από τις περικοπές

Βαλίτσες για Πανεπιστήμια του εξωτερικού φτιάχνουν οι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, προκειμένου να εξασφαλίσουν αμοιβές ανάλογα με τα προσόντα τους ενώ την ίδια ώρα Έλληνες καθηγητές του εξωτερικού που διορίζονται σε ελληνικά ΑΕΙ δεν κάνουν δεκτό το διορισμό τους, αφήνοντας τη θέση στον επόμενο. Αγγλία, Αμερική Βέλγιο, ακόμα και Αυστραλία είναι χώρες που ήδη έχουν κάνει δεκτούς ως καθηγητές Πανεπιστημίου Έλληνες πανεπιστημιακούς ή καθηγητές των ΤΕΙ.

Την ώρα που τα Πανεπιστήμια βρίσκονται σε κατάσταση «πολέμου» για την εκλογή Συμβουλίων Διοίκησης, με εισαγγελείς και αστυνομία να παραβρίσκονται σε εκλογές, φοιτητές να αναρτούν αφίσες για καθηγητές που «καταζητούνται»και γενικότερα να «παγώνει» η εκπαιδευτική διαδικασία, αδειάζουν τα Πανεπιστήμια από πανεπιστημιακούς, οι οποίοι μεταναστεύουν στο εξωτερικό, λόγω κρίσης.

Την αποκάλυψη αυτή κάνει, μιλώντας στο protothema.gr, ο πρόεδρος των πανεπιστημιακών Νίκος Σταυρακάκης, ο οποίος λέει  χαρακτηριστικά  ότι οι πανεπιστημιακοί βρίσκονται «στο κόκκινο», καθώς έχουν υποστεί μειώσεις της τάξης του 30% σε όχι υψηλούς μισθούς.

Την ίδια ώρα, όπως λέει ο πανεπιστημιακός δάσκαλος υπάρχει το φαινόμενο Έλληνες  καθηγητές που εργάζονται στο εξωτερικό και είχαν κάνει τα χαρτιά τους πριν από ένα ή δύο χρόνια, για να γίνουν πανεπιστημιακοί στην Ελλάδα, να μην αποδέχονται το διορισμό τους, που μπορεί να έγινε το τελευταίο τρίμηνο και να δίνουν τη θέση  που αποποιούνται στον επόμενο.

Φεύγουν κυρίως οι νέοι

Το φαινόμενο της μετανάστευσης των καθηγητών έχει ξεκινήσει εδώ και δύο τρεις μήνες, όπως λέει ο κ. Σταυρακάκης. Σε ότι αφορά στο προφίλ των πανεπιστημιακών που στέλνουν τα βιογραφικά τους στο εξωτερικό, αναφέρει ότι «πρόκειται για καθηγητές ηλικίας 35-45 που έχουν μικρά παιδιά και μπορούν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό, ζώντας σε πολύ καλύτερες συνθήκες».

Το θέμα συζητείται ευρέως στα πανεπιστημιακά «πηγαδάκια» και είναι λυπηρό, όπως λένε οι ίδιοι οι πανεπιστημιακοί «το καλύτερο κομμάτι» των  πανεπιστημιακών, που είναι νέοι και δυναμικοί,  αντί να αφοσιώνεται στη διδασκαλία ή την έρευνα να είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να φτιάξει βαλίτσες για το εξωτερικό, λόγω κρίσης.

Ήδη κάποιοι πανεπιστημιακοί, όπως λέει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας καθηγητών τα κατάφεραν και βρήκαν μία θέση σε κάποιο ξένο πανεπιστημιακό ίδρυμα και ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν το δικό τους Πανεπιστήμιο και τη χώρα.   

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΣΔΕΠ, ο μισθός  του λέκτορα είναι περί τα 1,000 ευρώ καθαρά και κάτω από 2,000 μεικτά, του Επίκουρου Καθηγητή περί τα 1,400 καθαρά και 2,000 μεικτά, ενώ  λέκτορες και επίκουροι αποτελούν την πλειοψηφία των περίπου 10.000 Πανεπιστημιακών.

«Πληθώρα καθηγητών των ΤΕΙ εγκαταλείπουν τα ελληνικά ΤΕΙ για να φύγουν σε Πανεπιστήμια της Αυστραλίας, της Αγγλίας, της Αμερικής ή του Βελγίου» λέει στο Θέμα ο πρόεδρος των καθηγητών ΤΕΙ Γιάννης Τσάκνης. Και συμπληρώνει ότι πολλοί συνεργάτες στο ΤΕΙ Αθήνας έφυγαν για το εξωτερικό ενώ αρκετοί ψάχνουν ξένα Ιδρύματα, καθώς η πλειονότητα έχει πολλά προσόντα και οι αμοιβές ξεκινούν από τα 1100 ευρώ για ανθρώπους με διδακτορικά για να φθάσουν στα 2100, ύστερα από 30 χρόνια εργασίας.  

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι  πανεπιστημιακοί καθηγητές, οι καθηγητές  των ΤΕΙ αλλά και οι ερευνητές που τονίζουν : «   Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε με απόλυτη εγκυρότητα ότι λόγω των χαμηλών αποδοχών και των επαπειλούμενων νέων σημαντικών μειώσεων αξιοσημείωτος αριθμός νεοεκλεγέντων ταλαντούχων Ελλήνων επιστημόνων έχουν αποποιηθεί το διορισμό τους στα Ιδρύματα της χώρας παραμένοντας στο εξωτερικό,  ενώ  σημαντικός αριθμός νέων, δυναμικών και διεθνώς ανταγωνιστικών ακαδημαϊκών δασκάλων και ερευνητών προγραμματίζουν τη μετανάστευσή τους, μη δυνάμενοι να αντεπεξέλθουν στα υπάρχοντα αλλά και στα αναμενόμενα οικονομικά δεδομένα.

Υψηλό επίπεδο

Οι δραματικές συνέπειες από τη διαρροή ή/και τη μη επιστροφή αξιόλογου επιστημονικού δυναμικού με διεθνή παρουσία, τόσο για το ακαδημαϊκό και ερευνητικό σύστημα, όσο και την ίδια τη χώρα, είναι περισσότερο από προφανείς.

Σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της ΕΕ, η μισθολογική στασιμότητα, που καταγράφεται μετά το 2004 για την ελληνική ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα, την τοποθετεί στη χειρότερη μισθολογική θέση ως προς το μέσο μισθό ατόμων με αντίστοιχη εργασιακή εμπειρία στην κάθε χώρα.     Και αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι τα προσόντα της συντριπτικής πλειονότητας των συναδέλφων όχι μόνο δεν υπολείπονται, αλλά, αντίθετα, ευρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο διεθνώς και εμφανώς υπερτερούν των άλλων κατηγοριών λειτουργών του Δημοσίου».
  
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου