Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Γ. Παπανδρέου: «Συγγνώμη για τις μειώσεις μισθών και συντάξεων»


26/4/2012

Ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε πως «το ΠΑΣΟΚ είναι η μοναδική σοβαρή επιλογή» και συμπλήρωσε πως «πληρώσαμε και πληρώνουμε λάθη δεκαετιών».

«Καλύτερα οι Έλληνες να θυμώνουν γι' αυτά που ζουν, παρά να ζήσουν την απόλυτη καταστροφή μιας χρεοκοπίας. Και αυτό το αποτρέψαμε. Ξέραμε ότι θα έχει κόστος. Αλλά ήταν συλλογική η απόφασή μας να κάνουμε το πατριωτικό μας καθήκον». Αυτά τονίζει, μεταξύ άλλων, ο τέως πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, αλλά και την αύξηση της ανεργίας ο Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε ότι «θα ήθελα εκ μέρους όλου του πολιτικού κόσμου να τους ζητήσω συγνώμη» και συνέχισε: «πληρώσαμε και πληρώνουμε λάθη δεκαετιών. Δεν μπόρεσα να αποτρέψω τις άδικες αποφάσεις που είχαμε ανάγκη, για να μην καταρρεύσει η χώρα. Και αυτό, είναι ευθύνη όλων ανεξαιρέτως των πολιτικών δυνάμεων, είτε κυβέρνησαν, είτε όχι τη χώρα. Τους διαβεβαιώνω με το χέρι στην καρδιά πως έκανα ό,τι μπορούσα, έκανα ό,τι ήταν δυνατόν».

Σχετικά με τα όσα είχε αναφέρει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου το 2009 ότι «λεφτά υπάρχουν», ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε: «άκουσα τον κ. Σαμαρά πρόσφατα, να λέει ότι ‘‘η Ελλάδα είναι μια πλούσια χώρα που την κατάντησαν υπερχρεωμένη. Ποιά είναι η περιουσία της χώρας μας: Είναι ο φυσικός της πλούτος… και είναι -πάνω απ' όλα- το ταλέντο των ανθρώπων της…’’. Τον ευχαριστώ που επαναλαμβάνει όσα λέω εδώ και χρόνια. Αυτό ακριβώς εννοούσα όταν έλεγα ‘‘λεφτά υπάρχουν’’. Ποτέ δεν το εννόησα ως εντολή για παροχές».

Όσον αφορά στην παραίτησή του από το αξίωμα του πρωθυπουργού ο Γιώργος Παπανδρέου υπογράμμισε ότι δεν είναι συμβατικός πολιτικός και πρόσθεσε ότι «κάθε φορά που λέω ότι δεν είναι η εξουσία αλλά η προσφορά στον τόπο που με ενδιαφέρει, το εννοώ». Επίσης, ανέφερε «ότι από την άνοιξη του 2011, ήταν για μένα πια ξεκάθαρο ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορούσε να συνεχίσει μόνο του την εθνική προσπάθεια. Η κοινοβουλευτική ομάδα του Κινήματος είχε ήδη από τότε, και για πολλούς λόγους που δεν είναι του παρόντος, φτάσει στα όρια της. Κανένα κόμμα δεν μπορεί πια μόνο του - και όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο απλά δεν έχει καταλάβει τι γίνεται και δεν καταλαβαίνει τι του γίνεται».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με τις φωνές που ακούγονται περί παραπομπής του σε ειδικό δικαστήριο ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε: «πολλοί επιχείρησαν να τελειώσουν την οικογένειά μου σε Ειδικά Δικαστήρια. Ο εκφοβισμός, οι απειλές, οι σκευωρίες προς τους Παπανδρέου από συμφέροντα ή ακραίες φωνές, είναι γνώριμο φαινόμενο. Αλλά όσο στημένες και να είναι οι κατηγορίες, η αλήθεια διαλύει τις σκευωρίες και αποκαλύπτει τους σκευωρούς. Αυτό έχει αποδείξει η ιστορία. Ούτε με απασχολεί λοιπόν, ούτε με φοβίζει το ενδεχόμενο. Δεν φοβάμαι την αλήθεια - άλλοι πρέπει να την φοβούνται».

Σχετικά με τις επικείμενες εκλογές, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι η μοναδική σοβαρή επιλογή, αν θέλουμε να μην κινδυνεύσει η παρουσία της χώρας στο ευρώ και αν θέλουμε να μην πάνε χαμένες οι μεγάλες θυσίες που έκαναν μέχρι τώρα οι Έλληνες πολίτες».

Επίσης, πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα, την επόμενη των εκλογών χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση, βασισμένη στην ευρύτερη δυνατή συμμαχία σταθερότητας και προόδου, που να μπορεί να συνεχίσει την προσπάθεια διάσωσης της χώρας. Το κίνημά μας, ο Βαγγέλης Βενιζέλος και όλοι μας πορευόμαστε με αυτή την προτεραιότητα, μ' ένα ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου από την κρίση».

Πηγή

Οι μειώσεις των μισθών και των συντάξεων γίνονται στα πλαίσια της εσωτερικής υποτίμησης που γίνεται επειδή έχουμε για νόμισμα το ευρώ και δεν μπορούμε να το υποτιμήσουμε.
Αυτό είπε και ο Στρος Καν εδώ:
Ακόμα και αν εξαφανίζατε το χρέος με κάποιο μαγικό ραβδί, παραμένει το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας - 20 έως 25% έλλειψη ανταγωνιστικότητας.
Πρέπει να λυθεί. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να γίνει με την υποτίμηση νομίσματος. Το δύσκολο πράγμα είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να το κάνει, αφού έχει το ευρώ. Οτι η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωζώνη είχε τεράστια οφέλη, αλλά και κάποια μειονεκτήματα. Και ένα από αυτά τα μειονεκτήματα είναι ότι δεν είναι δυνατόν να κάνετε (διορθωτική) ρύθμιση μέσω υποτίμησης.
Γι' αυτό είναι τόσο δύσκολο. Γι' αυτό είχατε αυτή την περικοπή στους μισθούς, είναι ανάγκη να γίνετε πιο ανταγωνιστικοί (Πηγή)

Το ίδιο είπε και ο επικεφαλής του προσωρινού μηχανισμού διάσωσηςΚλάους Ρέγκλινγκ:
«Η κρίση έχει καταστήσει σαφές ότι σε χώρες, στις οποίες επί σειρά ετών τα πράγματα γίνονταν λάθος, πρέπει να υπάρξει μείωση του πραγματικού εισοδήματος. Σε μία νομισματική ένωση, στην οποία δεν μπορεί να υπάρξει υποτίμηση νομίσματος, η απευθείας μείωση των μισθών είναι η μοναδική επιλογή» (Πηγή)

Επομένως η συνέχιση της προπαγάνδας του Γ. Παπανδρέου στα πλάισια του ''μαζί τα φάγαμε'' είναι έωλη Οι ένοχοι είναι αυτοί που μας έβαλαν στο ευρώ και συνέχισαν την καταστροφική πολιτική της νομισματικής Ένωσης.
Ήδη η Ολλανδία, μία χώρα ΑΑΑ, έχει προβλήματα και θα κληθεί κι αυτή να εφαρμόσει την εσωτερική υποτίμηση με τα γνωστά αποτελέσματα.

Ο Γ. Παπανδρέου πρέπει να ζητήσει συγγνώμη που έφερε το ΔΝΤ αντί να κάνει στάση εξωτερικών πληρωμών και να επαναφέρει την δραχμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου