Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Διεθνής τύπος: Η καθολική λιτότητα έχει... χρεοκοπήσει


26/4/2012

Οι «Financial Times» κατακεραυνώνουν τη γερμανο-ολλανδική συνταγή και «δίνουν χώρο» στη γαλλική απόπειρα διεύρυνσης του Συμφώνου Δημοσιονομικής Πειθαρχίας. Στο ίδιο μήκος κύματος η αμερικανική «Wall Street Journal» κρίνει αποτυχημένη τη συνταγή άγριας λιτότητας που ακολουθήθηκε στην Ευρώπη

Πολλοί το προέβλεπαν, αλλά πλέον αυτό επιβεβαιώνεται με τον κατηγορηματικότερο τρόπο. Η ανατροπή του πολιτικού σκηνικού στη Γαλλία (ανατροπή που συντελείται με όχημα μια ρητορική εξόχως αναπτυξιακή και φιλοευρωπαϊκή) έχει ήδη φέρει ανατροπές σε ολόκληρη τη Γηραιά Hπειρο και, πιο συγκεκριμένα, στην ίδια τη συνταγή αντιμετώπισης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

Βλέποντας από τη μία τις αναπτυξιακές προτάσεις του Φρανσουά Ολάντ να εμπνέουν ελπίδα συσπειρώνοντας γύρω τους ολοένα περισσότερους Ευρωπαίους (όχι μόνο πολίτες αλλά και ηγέτες) και από την άλλη τη γερμανικής έμπνευσης λιτότητα να γεννά απελπισία (χαρακτηριστικό παράδειγμα η κατάρρευση της ολλανδικής κυβέρνησης), ο διεθνής Τύπος (έγκυρες οικονομικές εφημερίδες όπως οι «Financial Times» και «Wall Street Journal») προβλέπει μια ευρύτερη ευρωπαϊκή στροφή στην ανάπτυξη, μια στροφή που δεν θα ξεχνάει τη δημοσιονομική πειθαρχία αλλά που θα την εμπλουτίζει με αναπτυξιακές προοπτικές.

Ενδεικτικό των διαφαινόμενων εξελίξεων στην Ευρώπη είναι το χθεσινό φύλλο της βρετανικών «Financial Times», το οποίο από τη μία «δίνει χώρο» στη γαλλική απόπειρα «διεύρυνσης» του Συμφώνου Δημοσιονομικής Πειθαρχίας και από την άλλη κατακεραυνώνει τη γερμανο-ολλανδική συνταγή λιτότητας που «στοιχειώνει την Ευρωζώνη». Πιο συγκεκριμένα, η οικονομική εφημερίδα δημοσιεύει συνέντευξη του Μισέλ Σαπέν (Γάλλου, πρώην υπουργού Οικονομικών και στενού συνεργάτη του Ολάντ), μέσα από την οποία γίνεται προσπάθεια να καθησυχαστούν οι αγορές (που είχαν θορυβηθεί από ορισμένες εξαγγελίες του Ολάντ) και, ταυτόχρονα, να προετοιμαστούν για μια ομαλή άνοδο του Γάλλου Σοσιαλιστή στην εξουσία.

«Αυτά που μας ανησυχούν δεν είναι όσα εμπεριέχονται στο Σύμφωνο, αλλά όσα δεν περιλαμβάνονται σε αυτό. Ενα Σύμφωνο που βασίζεται μόνο στη δημοσιονομική πειθαρχία θα οδηγήσει την Ευρώπη σε αδιέξοδο... Εμείς επιθυμούμε ένα σύμφωνο που θα επιβάλλει πειθαρχία, αλλά που παράλληλα θα περιλαμβάνει και εργαλεία ανάπτυξης», δήλωσε στους «FT» ο Σαπέν, ο οποίος μάλιστα προχώρησε ακόμη παραπέρα τονίζοντας πως ο Ολάντ δεν αμφισβητεί την ανεξαρτησία της ΕΚΤ ούτε ζητά να γίνουν αλλαγές στο καταστατικό της.

Ευθύνες
Από την άλλη, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Ολλανδία, οι χθεσινοί «FT» παρουσιάζονται ιδιαιτέρως επιθετικοί και κάνουν λόγο για μια «πολιτική και οικονομική χρεοκοπία της ιδέας της καθολικής λιτότητας», που φέρνει προ των ευθυνών της όχι μόνο την Ολλανδία, αλλά κυρίως τη Γερμανία.

Σε παρόμοιο πνεύμα κινείται και χθεσινή ανάλυση της αμερικανικής «Wall Street Journal», η οποία κρίνει αποτυχημένη τη συνταγή λιτότητας που ακολουθήθηκε στην Ευρώπη («προκαλεί οικονομικά δεινά και πολιτική δυσαρέσκεια και οδηγεί σε ύφεση»), ενώ επιπλέον αφήνει να εννοηθεί πως στις Βρυξέλλες διεξάγονται επί του παρόντος κάποιες πρώιμες «πολιτικώς ευαίσθητες συζητήσεις» με θέμα την αναθεώρηση των στόχων-όρων του Δημοσιονομικού Συμφώνου επί το ελαστικότερο.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου