Τρίτη 10 Απριλίου 2012

"Δεν φτάνει ο φράχτης για τους λαθρομετανάστες"


10/4/2012

«Ο φράχτης στον Έβρο και τα κέντρα κράτησης λαθρομεταναστών δεν αρκούν για να αντιμετωπιστεί ένα τόσο σύνθετο πρόβλημα».

Με αυτά τα λόγια προσεγγίζει το φλέγον ζήτημα της λαθρομετανάστευσης στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη ο κύριος Μίκαλ Πάρζιζεκ, o εκπρόσωπος της Frontex, ο οποίος δηλώνει πως ο αριθμός των λαθρομεταναστών που μπήκαν στην Ελλάδα το 2011 μόνο από τα έλληνο –τουρκικά σύνορα στον Έβρο ξεπερνούν τις 57.000!

Την ώρα που οι αντιδράσεις τοπικών φορέων και πολιτών για τη δημιουργία κέντρων φύλαξης λαθρομεταναστών εντείνονται και κορυφαίοι Ευρωπαίοι πολιτικοί, όπως ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χανς Πέτερ  Φρίντριχ ζητούν είτε την αναθεώρηση της Συνθήκης Σένγκεν, είτε την αποπομπή της Ελλάδας από αυτή, η χώρα μας αδυνατεί όχι μόνο να φυλάξει τα σύνορά της αλλά και να απορροφήσει τα απαραίτητα ευρωπαϊκά κονδύλια που προβλέπονται για αυτόν το σκοπό.

«Στην επιχείρηση Ποσειδών στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία η Frontex βοηθά την ελληνική αστυνομία με 100 αξιωματικούς αλλά και με την παροχή του απαραίτητου εξοπλισμού, όπως συσκευές νυχτερινής όρασης στον εντοπισμό, την ταυτοποίηση και την επαναπροώθηση των λαθρομεταναστών» δηλώνει ο κ. Πάρζιζεκ στο «protothema.gr» σχετικά με την παρουσία της Frontex στα ελληνικά σύνορα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Frontex ο αριθμός των λαθρομεταναστών που βρέθηκαν σε ελληνικό έδαφος τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά, καθώς το 2010 ο αριθμός των λαθρομεταναστών που εντοπίστηκαν από τις ελληνικές αρχές και τη  Frontex κυμαίνονταν από τις 14.000 μέχρι τις 50.000, ενώ το 2011 ο αριθμός εκτινάχθηκε στις 57.000 περιπτώσεις. «Ο αριθμός αυτός αναφέρεται μόνο σε λαθρομετανάστες που εντοπίσαμε και ταχτοποιήσαμε στα ελληνο-τουρκικά σύνορα» εξηγεί ο κ. Πάρζιζεκ και συνεχίζει «ο αριθμός είναι σίγουρα μεγαλύτερος καθώς δεν μπορούμε να καταμετρήσουμε όσους πέρασαν από τα ελληνό-βουλγαρικά σύνορα, όσους πέρασαν κρυμμένοι μέσα σε οχήματα, όσους εντοπίστηκαν σε απόσταση μεγαλύτερη των 30 χιλιομέτρων από τα ελληνικά σύνορα ή όσους πέρασαν από το Αιγαίο»

Σύμφωνα με τον κ. Πάρζιζεκ ο φράχτης στον Έβρο και τα κέντα κράτησης μεταναστών δεν αρκούν για την αντιμετώπιση ενός τόσο σύνθετου προβλήματος όπως η λαθρομετανάστευση. «Όταν μιλάμε για κύματα λαθρομεταναστών δεν υπάρχει τίποτε που να μπορεί να τα σταματήσει. Η πολιτική για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης εξαρτάται από πολλές παραμέτρους. Υπάρχει πρόβλεψη για τις χώρες καταγωγής τους, για τις χώρες εισόδου, όπως η Τουρκία και για τις χώρες παραμονής τους σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Απαιτείται ακόμα η χρηματοδότηση όλων αυτών των δραστηριοτήτων και η συνεργασία των κρατών μελών της Ε.Ε και για αυτόν το λόγο λειτουργεί το «Ταμείο εξωτερικών συνόρων» που χρηματοδοτεί τον έλεγχο των συνόρων των κρατών-μελών, το «Ταμείο μετανάστευσης» και το «Ταμείο επιστροφής», που χρηματοδοτεί τις προσπάθειες επαναπροώθησής τους στις χώρες καταγωγής. Υπάρχει ακόμα και το «Ταμείο ενσωμάτωσης» για όσους μετανάστες πληρούν τους όρους διαμονής σε μια χώρα της Ε.Ε. Οι συνοριακοί έλεγχοι είναι ένα μικρό κομμάτι στην αντιμετώπιση ενός πολυσύνθετου ζητήματος» υπογραμμίζει ο κ. Πάρζιζεκ.

Ελληνική αδυναμία

 Η αδυναμία της Ελλάδας να ελέγξει τα εξωτερικά και τα εσωτερικά της ευρωπαϊκά σύνορα, αλλά και η αδυναμία απορρόφησης των απαραίτητων ευρωπαϊκών κονδυλίων απειλεί ευθέως τη χώρα μας με έξοδό της από τη Συνθήκη Σένγκεν και την απαγόρευση της ελεύθερης μετακινήσεις των Ελλήνων πολιτών σε ευρωπαϊκό έδαφος. Σε αυτό το πλαίσιο ερμηνεύονται και οι ολοένα και συχνότεροι έλεγχοι στα αεροδρόμια άλλων ευρωπαϊκών χωρών των στοιχείων επιβατών που προέρχονται από την Ελλάδα με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα της Γερμανίας και της Ιρλανδίας.

Ένα από τα ζητήματα στον οποίο εμπλέκεται ουσιαστικότερα η Frontex είναι αυτό της επαναπροώθησης των λαθρομεταναστών στις χώρες καταγωγής τους. Σύμφωνα με τον κ. Πάρζιζεκ η ταυτοποίηση ενός λαθρομετανάστη είναι μια σχετικά εύκολη διαδικασία. «Αρκεί να έχει κάποιος την εμπειρία και να κάνει τις σωστές ερωτήσεις. Ακόμα και η προφορά της γλώσσας που μιλάει αρκεί για να εντοπίσουμε την χώρα καταγωγής τους» υποστηρίζει ο κ. Πάρζιζεκ. Στη συνέχεια εμπλέκονται οι προξενικές αρχές ώστε να επιβεβαιωθεί η εθνικότητα και να ετοιμαστούν τα απαραίτητα έγγραφα για την επιστροφή ενός λαθρομετανάστη στη χώρα καταγωγής τους.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Frontex σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση και κυρίως την επαναπροώθηση των λαθρομεταναστών που εισέρχονται στην Ελλάδα από την Τουρκία είναι η στάση της γείτονος. Όπως εξηγεί ο εκπρόσωπος της Frontex «η Τουρκία έχει αλλάξει κάπως τη στάση τους τελευταίους 12 μήνες και συνεργάζεται κάπως καλύτερα. Υπάρχουν όμως χώρες που έχουν καλύτερη συνεργασία για την επαναπροώθηση των λαθρομεταναστών και παρά τα αισιόδοξα μηνύματα υπάρχουν πολλά που πρέπει να κάνει ακόμα η Τουρκία».

.Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου