Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Συναγερμός και για την Ολλανδία κινδυνεύουν τα ΑΑΑ


22/4/2012

Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο συγκαλεί τη Δευτέρα ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών μεταξύ του κεντροδεξιού κυβερνώντος κόμματος και του εταίρου του στην κυβέρνηση συνασπισμού, του ακροδεξιού κόμματος του Γκερτ Βίλντερς.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός και ο βασικός κυβερνητικός του εταίρος δεν κατάφεραν να βρουν μια συμβιβαστική οδό για τις αναγκαίες περικοπές στον υπό κατάρτιση προϋπολογισμό της χώρας και η χώρα οδεύει προς πρόωρες κάλπες. Κάτι όμως που αναμένεται να αποβεί καταστροφικό για τη χώρα, μια εκ των μόλις τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών που έχουν … απομείνει με την ανώτατη πιστοληπτική αξιολόγηση (ΑΑΑ).

Η Ολλανδία, καίτοι μαζί με τη Γερμανία είναι οι δύο πιο «άτεγκτες» χώρες της Ευρωζώνης σε θέματα δημοσιονομικής σύγκλισης και σταθερότητας, η ίδια αδυνατεί να καταρτίσει έναν προϋπολογισμό, μια «οδό» για την μείωση του ελλείμματος της στα όρια της συνθήκης της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, η ολλανδική Υπηρεσία Ανάλυσης Οικονομικής Πολιτικής εκτίμησε προ μηνός πως το έλλειμμα προϋπολογισμού της χώρας θα αγγίξει το 4,6% του ΑΕΠ μέχρι το 2013 και ότι δεν αποκλείεται να παραμείνει πάνω από το επίπεδο του 3% έως το 2015. Ενώ χωρίς επιπλέον μέτρα, το δημόσιο χρέος είναι πιθανό να ανέλθει στο 76% του ΑΕΠ το 2015!

Με βάση αυτά τα στοιχεία ο οίκος αξιολόγησης Fitch προειδοποίησε πως μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, ίσως … «εξετάσει το ενδεχόμενο να στερήσει από την Ολλανδία την κορυφαία διαβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας "ΑΑΑ" εάν δεν λάβει επιπλέον μέτρα».

Πηγή


22/4/2012

 Πολιτική κρίση στην Ολλανδία για τη μείωση του ελλείμματος

Ορατό είναι το ενδεχόμενο διαξαγωγής πρόωρων εκλογών στην Ολλανδία, σύμφωνα με δήλωση του φιλελεύθερου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε ότι απέτυχαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κεντροδεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού και το σύμμαχο της στο κοινοβούλιο, το ακροδεξιό κόμμα του Γκερτ Βίλντερς, για περικοπές που πρέπει να γίνουν, ύψους 14 εως 16 δισ. ευρώ από τον ετήσιο προϋπολογισμό, προκειμένου το έλλειμμα να πέσει κάτω του 3% (2013 πάνω από 4,6%). Οι προτάσεις που τέθηκαν σε διάλογο ήταν πάγωμα αυξήσεων στους μισθούς, αύξηση του ΦΠΑ και πάγωμα των κρατικών επιχορηγήσεων στα δάνεια.

Ο Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι θα πρέπει τώρα να αναμένεται διεξαγωγή εκλογών και έχει συγκαλέσει έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για τη Δευτέρα, οπότε και μάλλον θα προσφέρει την παραίτησή του στη Βασίλισσα. Ο Βίλντερς θεωρεί ότι δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας να μειώσει τώρα το έλλειμμα και τελικά η Ολλανδία που έκανε μαθήματα και ήταν από τους θερμότερους υποστηρικτές της λιτότητας καταρρέει η κυβέρνηση της.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου