9/4/2012
«Πως η Αθήνα υποφέρει χαμηλόφωνα» τιτλοφορείται εκτενές ρεπορτάζ του Tobias Piller που δημοσιεύεται στις σελίδες της Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Το δημοσίευμα περιγράφει σε δραματικό τόνο τις επιδεινούμενες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες στην Ελλάδα και μερικές από τις ζοφερές εικόνες που παρατηρούνται στο κέντρο της Αθήνας: «Στο κέντρο της πόλης, στην πλατεία Ομονοίας, υπάρχουν αυτή τη στιγμή περισσότερα κλειστά παρά ανοιχτά μαγαζιά. Όποιος δεν έχει ακόμα κατεβάσει για πάντα τα ρολά, προσφέρει εκπτώσεις από 50% έως 70%. Ωστόσο τα καταστήματα είναι άδεια. Η κεντρική περιοχή ανάμεσα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και την τουριστική περιοχή στους πρόποδες της Ακρόπολης, μετά βίας ένα χιλιόμετρο μακριά από το Κοινοβούλιο, και την πλατεία Συντάγματος έχει μετατραπεί σε άντρο των εμπόρων ναρκωτικών».
«Οι αριθμοί για την κατάσταση της Ελλάδας είναι τόσο δραματικοί όσο σε ελάχιστες χώρες το τελευταίο χρονικό διάστημα», σημειώνεται στο ρεπορτάζ, όπου παρατίθενται δηλώσεις του καθηγητή Οικονομικών και οικονομικού συμβούλου του Λουκά Παπαδήμου, Γκίκα Χαρδούβελη, σύμφωνα με τον οποίο «όσο περισσότερες περικοπές κάνει κανείς, τόσο ισχυρότερη γίνεται η ύφεση και τόσο περισσότερο συρρικνώνονται τα φορολογικά έσοδα. Πρέπει να σταθεροποιήσουμε τις προσδοκίες. Η ύφεση θα περάσει όταν οι Έλληνες δουν ότι η κατάσταση σταθεροποιείται».
Τι θα φέρουν οι εκλογές;
«Η ανάπτυξη χρειάζεται επενδύσεις και δε βλέπω κανένα λόγο γιατί κάποιος να επενδύσει στην Ελλάδα», σχολίασε ο πρώην υπουργός Στέφανος Μάνος, ενώ η βουλευτής επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Έλενα Παναρίτη εκτίμησε ότι «Η Ελλάδα αρχικά αντέγραψε τους νόμους της από τη Γερμανία και τη Γαλλία, αλλά δεν ταίριαζαν σε αυτή τη χώρα και δημιούργησαν ένα γραφειοκρατικό τέρας».
Η εφημερίδα αναφέρει ότι «για τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλο, όλα εξαρτώνται από τις επόμενες εκλογές» και συμπληρώνει ότι «εάν κερδίσουν τα δύο κόμματα, τα οποία έως τώρα στηρίζουν το Λουκά Παπαδήμο, αυτό δεν θα ήταν υπέρβαση της αβεβαιότητας μόνο από τη σκοπιά των επιχειρηματιών».
Αναφερόμενο στις προσεχείς εκλογές στην Ελλάδα το ρεπορτάζ κλείνει επισημαίνοντας ότι «τότε θα αποφασισθεί εάν θα τηρηθούν οι συμφωνίες με την Ευρώπη ή εάν τα ριζοσπαστικά κόμματα διαμαρτυρίας θα κερδίσουν το πάνω χέρι και η συζήτηση για το μέλλον την Ελλάδας θα ξεκινήσει εκ νέου».
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου