Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Independent: «Η Ευρώπη χρωστάει μια συγγνώμη στην Ελλάδα... »


11/4/2012

«...για το πιο ηλίθιο οικονομικό πείραμα στη σύγχρονη ιστορία»

Η Ευρώπη χρωστά μια «συγγνώμη» στην Ελλάδα, που πληρώνει το τίμημα για «το πιο ηλίθιο οικονομικό πείραμα στη σύγχρονη ιστορία», αναφέρει σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα The Independent.

Με σαφώς επικριτική διάθεση έναντι των Ευρωπαίων ταγών της Ελλάδας, η βρετανική εφημερίδα παρατηρεί και εντοπίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα από τα μέτρα της άγριας λιτότητας.

«Το μαρτύριο είναι ορατό παντού. Δεν μπορείς να φας το μεσημεριανό σου σε ένα καφέ, χωρίς οι ζητιάνοι να συρρέουν γύρω σου, οι άστεγοι να μαζεύονται σχεδόν σε κάθε γωνία του δρόμου...» παρατηρεί ο αρθογράφος, μην ξεχνώντας να κάνει αναφορά και στην αυτοκτονία του 77χρονου συνταξιούχου Δημήτρη Χριστούλα.

Όλα αυτά, η εφημερίδα τα αποδίδει στην ευρωπαϊκή οικονομική κρίση, για να καταλήξει: «Τι χρωστάμε στον ελληνικό λαό; Συμπόνια, αλληλεγγύη και υποστήριξη και μία συγγνώμη επίσης, εάν κάνουμε εκστρατείες υπέρ του ευρώ. Ακριβώς στο κατώφλι μας στην Ευρώπη, η χώρα που γέννησε την ήπειρο πληρώνει το τίμημα του πιο ηλίθιου οικονομικού πειράματος στη σύγχρονη ιστορία».

Πηγή

Μπαράζ επικρίσεων για τη λιτότητα που επιβλήθηκε στην Ελλάδα

11/4/2012

Η Ευρώπη χρωστά στην Ελλάδα μια «συγγνώμη» για τη ζημιά που της έκανε με τη σκληρή λιτότητα. Αυτό υποστηρίζει η βρετανική εφημερίδα The Independent σε άρθρο της, βάσει του οποίου η χώρα μας πληρώνει το τίμημα για «το πιο ηλίθιο οικονομικό πείραμα στη σύγχρονη ιστορία»!

Την ίδια ώρα εκδηλώνεται ομοβροντία «κατά» των αυστηρών μέτρων που απαιτούν και τελικά επιβάλλουν οι ηγέτες της Ε.Ε. στην Ελλάδα και τους υπόλοιπους «αδύναμους κρίκους» του ευρώ.

Δριμεία κριτική στη διαχείριση της κρίσης από τους Ευρωπαίους άσκησε ο βραβευμένος με νόμπελ οικονομολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου Κολούμπια Τζόζεφ Στίγκλιτς, επισημαίνοντας ότι «η υπερβολική δόση λιτότητας απλά χειροτερεύει τα πάντα».

Δημοσίευμα των Financial Times αποκάλυψε, στο μεταξύ, ότι η αντίδραση των αγορών στα σκληρά μέτρα που έχουν ανακοινώσει πως θα λάβουν οι κυβερνήσεις της Μαδρίτης και της Ρώμης έχει κινητοποιήσει τους αξιωματούχους σε Βρυξέλλες, Παρίσι και Βερολίνο που εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να παρουσιάσουν -ενδεχομένως ακόμη και μέσα στην επόμενη εβδομάδα- ένα αναπτυξιακό σχέδιο.

Ιδιαίτερα καυστικός έναντι των Ευρωπαίων εμφανίστηκε εξάλλου ο αρθρογράφος της Independent, Amol Rajan, κατά τον οποίο πάνω στους Έλληνες έχει πέσει μια τρομερή δυστυχία ως αποτέλεσμα της κρίσης του ευρώ και της δημοσιονομικής ανικανότητας και διαφθοράς της προηγούμενης ελληνικής κυβέρνησης. Οι ηγέτες των πιο πλούσιων, πιο ισχυρών ευρωπαϊκών κρατών, ιδιαίτερα της Γαλλίας και της Γερμανίας, απαίτησαν από μια «σπασμένη χώρα» περικοπές στις δημόσιες δαπάνες. Οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν πετσοκοπεί και οι φόροι έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.
Η Ελλάδα, αναφέρει το άρθρο, εισέρχεται στην πέμπτη συνεχόμενη χρονιά ύφεσης. Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης της δεκαετίας του `30, το βρετανικό ΑΕΠ έπεσε κατά περίπου 10% συνολικά.
Από το 2008, το ΑΕΠ της Ελλάδας έχει μειωθεί κατά 13%. Ορισμένοι προβλέπουν ότι θα μπορούσε να μειωθεί κατά επιπλέον 10% φέτος. Κάπου 100.000 επιχειρήσεις έχουν πάψει να υφίστανται. Τα κόμματα της άκρας δεξιάς και της άκρας αριστεράς συγκεντρώνουν δημοσκοπικά ένα τρομακτικό 50% ή και παραπάνω.
Η δυστυχία, συνεχίζει ο αρθρογράφος, είναι ορατή παντού. Δεν μπορείς να γευματίσεις έξω χωρίς να σε κατακλύσουν οι ζητιάνοι• οι άστεγοι ζαρώνουν στις γωνιές σχεδόν κάθε δρόμου• το εμπόριο ναρκωτικών γίνεται μέρα μεσημέρι• και οι φοιτητές και οι αναρχικοί έχουν κηρύξει τις βίαιες, εκδικητικές προθέσεις τους σε γκράφιτι σε όλη την πόλη.

Η ειρωνεία είναι ότι όλα αυτά συμβαίνουν στη σκιά της Ακρόπολης, αυτού του διαβρωμένου ναού ενός πολιτισμού που διαβρώνεται.

Ο αρθρογράφος συνεχίζει λέγοντας: «Τι χρωστάμε στους Έλληνες; Συμπαράσταση, αλληλεγγύη και στήριξη - και μια συγγνώμη, από όσους ήταν υπέρ του ευρώ. Μπροστά στην πόρτα μας στην Ευρώπη, η χώρα που γέννησε την ήπειρο πληρώνει το τίμημα του πιο ηλίθιου οικονομικού πειράματος της σύγχρονης ιστορίας».
Και καταλήγει υποστηρίζοντας πως η επαναφορά της δραχμής θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομικό όλεθρο, καθώς και άλλες χώρες επίσης θα έφευγαν από το ενιαίο νόμισμα - και αυτό το ενδεχόμενο είναι που σταματάει τους ευρωσκεπτικιστές από το να θριαμβολογούν… για τώρα τουλάχιστον.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου