Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Γιάννης Μίχας: "Δε θα επιτρέψω να γίνει η Ελλάδα χωματερή ληγμένων τροφίμων"


23/10/2012

Την πλήρη αντίθεσή του στην αγορανομική διάταξη του Υπουργείου Ανάπτυξης που επιτρέπει την πώληση προϊοντων που έχουν λήξει εξέφρασε μέσω του Newsit o Πρόεδρος του ΕΦΕΤ Γιάννης Μίχας.

Ο ΕΦΕΤ με σημερινή του ανακοίνωση ζητά να μην εφαρμοστεί η συγκεκριμένη διάταξη.

Όπως δήλωσε o Γιάννης Μίχας "για όσο χρονικό διάστημα θα έχω την ευθύνη τους ΕΦΕΤ θα συνεχίσω την προσπάθεια μαζί με τους εργαζόμενους για την προστασία της δημόσιας υγείας. Δε θα επιτρέψουμε να γίνει η χώρα μας χωματερή ληγμένων τροφίμων από χώρες της Ευρώπης ή από τρίτες χώρες.

Η συγκεκριμένη διάταξη πρέπει άμεσα να ανασταλεί, πρέπει να ολοκληρωθεί ο διάλογος που κάνει στην Ε.Ε ο ΕΦΕΤ και πρέπει να υιοθετηθεί η άποψη που από κοινού καταθέσαμε μαζί με τις εταιρείες τροφίμων, τις εταιρείες λιανικού εμπορίου super-market και τις ενώσεις καταναλωτών, να πωλούνται αυτά τα προϊόντα λίγες μέρες προτού λήξουν με σημαντικά μειωμένη τιμή.

Ζητάμε να καθοριστούν οι διαδικασίες διάθεσης αυτών των προϊόντων. Κάτι που πρότεινε ο σύνδεσμος βιομηχανιών τροφίμων είναι τα προϊόντα περιορισμένης διατηρησιμότητας να δοθούν για κοινωνικούς σκοπούς λίγο πριν αυτά λήξουν γιατί και οι άνθρωποι που έχουν κοινωνικά προβλήματα δεν μπορούν να τρώνε ληγμένα".

Ο ΕΦΕΤ μάλιστα με σημερινή του ανακοίνωση εξηγεί τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να εφαρμοστεί η αγορανομική διάταξη του Υπουργείου Ανάπτυξης:
1. Δεν μπορεί να διασφαλιστεί η ποιότητα των προϊόντων ούτε η τιμή πώλησής τους.
2. Υπάρχει κίνδυνος να βρούν ευκαιρία ορισμένοι επιτήδειοι (οι λιγότεροι ίσως) να γεμίσουν την
αγορά με προϊόντα κακής ποιότητας.
3. Υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί αθέμιτος ανταγωνισμός με τις επιχειρήσεις που δεν θα διαθέτουν ληγμένα προϊόντα.
4. Είναι λάθος ο διαχωρισμός των πολιτών – καταναλωτών σε δύο κατηγορίες.
5. Δεν έχει ολοκληρωθεί ο διάλογος στην Ευρωπαϊκή Ένωση που μετέχει ο ΕΦΕΤ.
6. Δεν υπάρχει έγκριση της αρμόδιας επιτροπής της Ε.Ε. για τις αγορανομικές διατάξεις.
7. Δεν προσδιορίζεται το ποσόστο που θα πωλούνται φθηνότερα τα συγκεκριμένα προϊόντα.
8. Είναι λάθος να ζητάμε από τους καταναλωτές να αγοράζουν ληγμένα τρόφιμα (αφού όλα τα
τελευταία χρόνια τους εκπαιδεύαμε να προσέχουν τις ημερομηνίες λήξης και την ετικέτα).
9. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της χώρας δεν είναι δυνατό να διασφαλίσουν τέτοιου είδους ελέγχους.

"Ο ΕΦΕΤ θεωρεί πως η συγκεκριμένη αγορανομική διάταξη, αν ενεργοποιηθεί, θα μετατρέψει την χώρα μας σε χωματερή προϊόντων περασμένης διατηρησιμότητας και τους πολίτες – καταναλωτές σε πολίτες με τσαλακωμένη αξιοπρέπεια.

Στην επιλεκτική αξιοποίηση κειμένων του ΕΦΕΤ από το αρμόδιο Υπουργείο ότι δήθεν έχει συμφωνήσει, απαντάμε πως ο ΕΦΕΤ ζήτησε να παραμείνει ως έχει η διάταξη που ισχύει από το 1989, δηλαδή ανενεργή" καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή

Τα ληγμένα τρόφιμα σε φθηνότερη από το κανονικό τιμή, θα χρησιμοποιούνται για να μην αντιδράσει ο λαός στην επικείμενη πείνα που θα φέρουν τα μέτρα της εσωτερικής υποτίμησης που επιβάλλουν τα μνημόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου