Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Κίνδυνος για αφελληνισμό των τραπεζών


19/11/2012

Αναζητούν 3 δισ. από ιδιώτες

Με κρατικοποίηση απειλούνται οι ελληνικές τράπεζες. Το σημείο-κλειδί για να διατηρήσουν το ιδιωτικό μάνατζμεντ οι τράπεζες είναι οι ιδιώτες να καλύψουν το 10% των κεφαλαίων που απαιτούνται για το κάθε ένα από τα τρία τραπεζικά σχήματα.

Τα κεφάλαια που καλούνται να εισφέρουν για να καλύψουν αυτό το 10% υπολογίζονται σήμερα στα 3 δισ. ευρώ. Μάλιστα οι τραπεζίτες παραδέχονται ότι οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου θα γίνουν το πρώτο τρίμηνο του 2013, που θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την ελληνική οικονομία.

Αν δεν επιτευχθεί ο στόχος της συμμετοχής του 10% -για την τράπεζα ή τις τράπεζες που δεν πιάσουν τον στόχο-, τότε τη διοίκηση θα ασκεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Και σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο η τράπεζα θα πρέπει να μπει σε τροχιά εξυγίανσης για να πωληθεί μετά την παρέλευση 3ετίας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στον αφελληνισμό του τραπεζικού συστήματος.

Επίσης, σύμφωνα με το Μνημόνιο στις τράπεζες -που θα λάβουν κεφάλαια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας- θα τοποθετηθούν Ευρωπαίοι επίτροποι, που θα αναφέρονται στην Κομισιόν.

Οπως αναφέρουν χρηματιστηριακοί και τραπεζικοί κύκλοι, οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης κάθε άλλο παρά ελκυστικοί είναι για τους ιδιώτες μετόχους και ταυτόχρονα οι ξένοι οίκοι εμφανίζονται απρόθυμοι να εγγυηθούν τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, οι οποίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τον Απρίλιο του 2013.

Οι τράπεζες που βρίσκονται υπό ανακεφαλαιοποίηση θα πρέπει μέσα από τις αυξήσεις κεφαλαίου να καλύπτουν το ελάχιστο όριο του 6% για το Core Tier Ι. Οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης -όπως έχουν διατυπωθεί στην πράξη Υπουργικού Συμβουλίου- οδηγούν σε κρατικοποίηση το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και ταυτόχρονα θα «επιβαρύνουν» με 34 δισ. ευρώ το δημόσιο χρέος, αφού το Μνημόνιο προβλέπει ότι από τα 50 δισ. ευρώ που θα διατεθούν συνολικά για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το Δημόσιο θα πάρει πίσω τα 16 δισ. ευρώ, αναφέρουν οικονομικοί αναλυτές.

Οι διεθνείς οίκοι επισημαίνουν ότι για μερίδα τραπεζών οι όροι επανακεφαλαιοποίησης για τους ιδιώτες επενδυτές θα θεωρηθούν ακριβοί. Επίσης για τους ξένους επενδυτές αποτρεπτικό στοιχείο για να συμμετάσχουν στις αυξήσεις είναι ο βαθμός κινδύνου που αναλαμβάνουν επενδύοντας στην Ελλάδα.

Μάλιστα οι ξένοι οίκοι επισημαίνουν ότι ο κίνδυνος εξόδου της χώρας μας από την Ευρωζώνη δεν θα έχει απομακρυνθεί εντελώς κατά το διάστημα που θα πραγματοποιηθούν οι αυξήσεις. Και σημειώνουν πως το χρέος δεν θα είναι βιώσιμο έως τον Απρίλιο, που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Στελέχη της τραπεζικής και χρηματιστηριακής αγοράς:- Oι εγγυήσεις που δεν δόθηκαν «διώχνουν» τους επενδυτές

Η συμμετοχή των ιδιωτών στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου έπαψε να είναι ελκυστική από τη στιγμή που δεν δόθηκαν οι εγγυήσεις από το EFSF, αναφέρουν στελέχη της τραπεζικής και χρηματιστηριακής αγοράς.

Οι τράπεζες ζητούσαν να υπάρξει η εγγύηση του EFSF, ώστε να διευκολυνθούν εγγράφοντας τα νέα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου (που έλαβαν μετά το PSI+), στην ονομαστική τους αξία, ή πιο πάνω από την τιμή που διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά και η οποία τιμή σήμερα διαμορφώνεται στο 24% της αρχικής.

Οι εγγυήσεις θα μείωναν τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών κατά 9 δισ. ευρώ περίπου από τα 27 δισ. ευρώ που χρειάζονταν -στις αρχές του καλοκαιριού- με βάση τις ζημίες που υπέστησαν από την εθελοντική συμμετοχή τους στο «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων που κατείχαν, αλλά και από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Και ακριβώς η δραματική άνοδος των καθυστερήσεων αποτελεί, σύμφωνα με τους χρηματιστηριακούς αναλυτές, μεγάλο «αγκάθι» για την επιτυχία των αυξήσεων κεφαλαίου.

Και αυτό επειδή τα πιστωτικά ιδρύματα χρειάζεται να λάβουν αυξημένες προβλέψεις για τα καθυστερούμενα δάνεια, ενώ την ίδια ώρα αυτές οι επισφάλειες «καίνε» ζωτικά κεφάλαια και επηρεάζουν την κερδοφορία των τραπεζών.

ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ

Ασφυκτικός έλεγχος από τους Ευρωπαίους επιτρόπους

Οι Ευρωπαίοι επίτροποι που θα τοποθετηθούν -όπως προβλέπει το Μνημόνιο- στις ελληνικές τράπεζες θα έχουν αυξημένες αρμοδιότητες και θα ασκούν ασφυκτικό έλεγχο.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, θα πρέπει να υπάρχει η έγκρισή τους είτε όταν πρόκειται να δοθεί ένα νέο δάνειο, να αναχρηματοδοτηθεί μία επιχείρηση, ή ακόμα και για να πωληθεί η θυγατρική μιας τράπεζας στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό.

ΤΡΙΜΗΝΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Οι επίτροποι -που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι υπάλληλοι διεθνών ελεγκτικών εταιρειών- θα τοποθετούνται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και θα ενημερώνουν την Κομισιόν με τρίμηνες εκθέσεις για την πορεία της κάθε τράπεζας.

Ανάμεσα στις αρμοδιότητές τους θα είναι ο καθορισμός της πολιτικής που θα ακολουθούν οι τράπεζες στις καταθέσεις, στις χορηγήσεις νέων δανείων, αλλά και στις ρυθμίσεις των υφιστάμενων δανείων.

ΕΛΕΓΧΟΙ

Για παράδειγμα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ελέγξουν όλα τα δάνεια που χορηγήθηκαν στα πολιτικά κόμματα και την πορεία εξυπηρέτησής τους.

Επίσης θα λάβουν αναλυτική ενημέρωση για όλα τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια που έχουν δοθεί, ενώ θα ζητήσουν στοιχεία για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που έχουν χρηματοδοτηθεί.

Στον έλεγχο των επιτρόπων θα περάσουν τα κονδύλια της διαφημιστικής δαπάνης. Και ακόμα θα έχουν συμμετοχή σε όλες τις επιτροπές και δεν θα υπάρχουν γι' αυτούς «κλειστές πόρτες» αφού θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα αρχεία των τραπεζών.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου