Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Προθεσμία μέχρι τον Ιούνιο από την Κρ. Λαγκάρντ για αναδιάρθρωση στο χρέος


17/11/2012

Πρόταση υπό προϋποθέσεις

Ως την πιο κρίσιμη συνεδρίαση στους τριάντα μήνες της ελληνικής οικονομικής κρίσης, χαρακτηρίζουν στο ΔΝΤ το Eurogroup της ερχόμενης Τρίτης, καθώς πιστεύουν ακράδαντα πως τυχόν αποτυχία κατάληξης σε συμφωνία θα σημαίνει άμεσο κίνδυνο χρεοκοπίας για την Ελλάδα.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, διεμήνυσε στους Ευρωπαίους πως από την πλευρά της θα κάνει τα αδύνατα δυνατά για να επιτευχθεί συμφωνία, υπό τον απαράβατο, όμως, όρο ότι θα επιβεβαιώνεται με πραγματικά στοιχεία η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Το Ταμείο δεν υποχωρεί από τη θέση του για τη βιωσιμότητα και προειδοποιεί τους εταίρους του ότι απαγορεύεται η παραβίαση του Καταστατικού του.

Η κ. Λαγκάρντ, μέσω του εκπροσώπου της Γουίλιαμ Μέρι, υπογράμμισε ότι δεν αλλάζει ο στόχος για χρέος στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 και σημείωσε ότι «για να βγει η Ελλάδα ξανά στο δρόμο της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας, πρέπει να μειώσει το χρέος προς το ΑΕΠ της σε σημαντικότατο βαθμό». Η θέση αυτή μεταφέρθηκε ξανά στις Βρυξέλλες με την υπενθύμιση ότι οι επιπλέον καθυστερήσεις θα αλλάξουν ακόμα προς το χειρότερο τα δεδομένα.

Παραμένει το χάσμα
Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΗτΣ», η κ. Λαγκάρντ είναι έντονα ενοχλημένη από τις αναφορές Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα υποστηρίξουν το ελληνικό πρόγραμμα ανεξάρτητα από τις αποφάσεις του Eurogroup, ακόμα και εάν δεν καταλήξουν σε συμφωνία με το Ταμείο. Τονίστηκε στην «ΗτΣ» ότι πρόκειται για ουτοπία, διότι έτσι και αλλιώς το διοικητικό συμβούλιο δεν θα συνεδριάσει εάν δεν είναι θετική η Εκθεση Βιωσιμότητας (DSA), ενώ επισημάνθηκε ότι το ευρωπαϊκό μπλοκ χρειάζεται και τη βοήθεια της Αμερικής για να εξασφαλίσει πλειοψηφία.

Πηγές στην Ουάσιγκτον τόνιζαν ότι με βάση τα δεδομένα, που είχαν στη διάθεσή τους την Παρασκευή, υπήρχε χάσμα μεταξύ των θέσεων των Ευρωπαίων και του Ταμείου. Σημείωναν, όμως, με νόημα, πως η κ. Λαγκάρντ δεν θα διέκοπτε την περιοδεία της στην Ασία εάν δεν ένιωθε πως υπήρχαν περιθώρια συμφωνίας, που θα καθιστούσε το χρέος βιώσιμο.

Οι Ευρωπαίοι εισηγήθηκαν δέσμη μέτρων, που κατά τη γνώμη τους θα έλυναν το βασικό πρόβλημα του Ταμείου και θα εξασφάλιζαν τη βιωσιμότητα. Οι επιτελείς του ΔΝΤ που τα εξέτασαν, θεωρούν πως είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, το οποίο, όμως, δεν έλυνε ακόμα το πρόβλημα.

Πιθανή αναβολή
Πηγές στην Ουάσιγκτον αναμένουν ότι οι Ευρωπαίοι θα υποχωρήσουν και θα δεχθούν όλες τις προτάσεις του Ταμείου, εκτός του «κουρέματος», το οποίο δεν είναι έτοιμοι να το αποδεχθούν για πολιτικούς και ψυχολογικούς λόγους. Η ιστορία των Μνημονίων απέδειξε ότι οι Ευρωπαίοι καθυστερούν, αλλά στο τέλος αποδέχονται τις προτάσεις του ΔΝΤ. Το Ταμείο δεν υποχωρεί ούτε στο θέμα του «κουρέματος», αλλά εάν γίνουν δεκτές οι υπόλοιπες προτάσεις του θα δεχθεί μία αναβολή μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου στην τρόικα Π. Τόμσεν, που επέστρεψε στην Ουάσιγκτον για διαβουλεύσεις, εργάζεται νυχθημερόν με τους συνεργάτες του σε εναλλακτικά σενάρια, που προβλέπουν ακόμα και την περίπτωση αναγκαστικής αποχώρησης του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα. Βέβαια, το ΔΝΤ δεν εξετάζει τέτοια περίπτωση, καθώς όπως τόνισε η κ. Λαγκάρντ το Ταμείο δεν φεύγει ποτέ από το τραπέζι. Το ΔΝΤ αποχωρεί μόνο εάν εκδιωχθεί και αφού εξασφαλίσει ότι θα αποπληρωθούν τα κονδύλια που διέθεσε.

Πάντως, τις τελευταίες ημέρες συζητείται ευρύτατα σε μερικά ινστιτούτα της αμερικανικής πρωτεύουσας το ενδεχόμενο να ζητήσουν οι Βρυξέλλες την απόσυρση του ΔΝΤ από τα προγράμματα χωρών της Ευρωζώνης, επειδή η ανάμειξη του Ταμείου δεν επιτρέπει λήψη πολιτικών αποφάσεων.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου