Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Τραγωδία με εκατόμβη νεκρών στο Μπαγκλαντές

26/11/2012

Επίκεντρο της παγκόσμιας βιομηχανίας ετοίμων ενδυμάτων και χώρα προέλευσης πολλών εκ των ρούχων που απαρτίζουν τη δυτική γκαρνταρόμπα, το Μπαγκλαντές βρίσκεται πλέον αντιμέτωπο με μια από τις μεγαλύτερες (αν όχι τη μεγαλύτερη) εργατικές τραγωδίες της ιστορίας του, με μια τραγωδία η οποία φέρνει στην επιφάνεια, και μάλιστα με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, τα κενά ασφαλείας καθώς και τις τριτοκοσμικές συνθήκες εργασίας που επικρατούν σε κάποια από τα εργοστάσια της Νότιας Ασίας.

Σκηνές απόλυτης φρίκης εκτυλίχθηκαν χθες στα περίχωρα της πρωτεύουσας του Μπαγκλαντές, Ντάκα, καθώς συνεργεία της πυροσβεστικής ανέσυραν δεκάδες απανθρακωμένα πτώματα μέσα από τα συντρίμμια εργοστασίου που είχε παραδοθεί στις φλόγες το βράδυ του Σαββάτου. Ο απολογισμός, κάτι παραπάνω από τραγικός.

Τουλάχιστον 112 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους στο πλαίσιο πυρκαγιάς που ξέσπασε σε εννεαώροφο εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας της εταιρείας Tarzeen Fashions.

Η φωτιά ξεκίνησε από το ισόγειο (το οποίο χρησίμευε ως αποθήκη) υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες (κάποιοι εικάζουν πως αυτή οφείλεται σε βραχυκύκλωμα) και επεκτάθηκε γρήγορα στους επάνω ορόφους με αποτέλεσμα πολλοί εργαζόμενοι να μείνουν εγκλωβισμένοι εντός του κτιρίου. Κάποιοι εξ αυτών βρήκαν καταφύγιο στην ταράτσα και τελικώς διασώθηκαν. Οσο για τους υπολοίπους, άλλοι απανθρακώθηκαν κι άλλοι αναγκάστηκαν να πηδήξουν στο κενό προκειμένου να γλιτώσουν από τις φλόγες και τους καπνούς.

Οι παραπάνω σκηνές βέβαια το πιθανότερο είναι πως θα είχαν αποφευχθεί, εάν το συγκεκριμένο κτίριο είχε έστω μία έξοδο κινδύνου, όπως θα έπρεπε. «Η βιομηχανία διέθετε τρεις σκάλες που όλες τους όμως κατέληγαν στο ίδιο σημείο εντός του κτιρίου στο ισόγειο.

Εάν υπήρχε τουλάχιστον μία εξωτερική έξοδος κινδύνου, οι ανθρώπινες απώλειες θα ήταν πολύ λιγότερες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων που έσπευσαν στο σημείο, ταγματάρχης Μοχάμεντ Μαχμπούμπ. Επιπλέον, το γεγονός πως το εργοστάσιο ήταν εγκατεστημένο σε σημείο της πόλης δύσκολα προσβάσιμο για τα οχήματα της πυροσβεστικής, δυσκόλεψε σημαντικά την επιχείρηση της κατάσβεσης, μια επιχείρηση που κράτησε πάνω από 17 ώρες.

Ζοφερή πραγματικότητα

Με δεδομένα τα παραπάνω, το τελευταίο αυτό τραγικό συμβάν επαναφέρει στο φως της παγκόσμιας επικαιρότητας μια ανεπίτρεπτη πραγματικότητα. Χαρακτηριστικά, από το 2006 και μετά, στο Μπαγκλαντές έχουν χάσει τη ζωή τους σε εργατικά ατυχήματα (σχετιζόμενα με ελλιπείς συνθήκες ασφαλείας), συνολικά περισσότερα από 600 άτομα, στην πλειονότητά τους γυναίκες.

Για παράδειγμα, στην ίδια βιομηχανική ζώνη στα περίχωρα της Ντάκα που σημειώθηκε η τελευταία τραγωδία, εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας είχε τυλιχθεί στις φλόγες λόγω βραχυκυκλώματος και τον Δεκέμβριο του 2010, με αποτέλεσμα τότε να χάσουν τη ζωή τους περίπου 25 άνθρωποι.

Λειτουργούν 4.500 εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας - Μισθός 28 ευρώ σε άθλιες συνθήκες εργασίας

Το Μπαγκλαντές ξεχωρίζει ως η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα-εξαγωγέας υφασμάτων στον κόσμο μετά την Κίνα. Πιο συγκεκριμένα, εκεί λειτουργούν επί του παρόντος περί τα 4.500 εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας, τα οποία τροφοδοτούν με προϊόντα ολόκληρο τον κόσμο, αλλά κυρίως τις αγορές Ευρώπης και Αμερικής.

Χαρακτηριστικά, από το Μπανγκλαντές προμηθεύονται έτοιμα ενδύματα και υφάσματα εταιρείες-κολοσσοί της Δύσης, όπως ενδεικτικά οι: H&M, Tommy Hilfiger, Marks & Spenser, Kohl's, Carrefour, Tesco, Wal-Mart κ.ά.

Σε ετήσια βάση η χώρα υπολογίζεται πως εξάγει υφάσματα αξίας πάνω από 19 δισ. δολ. (ποσό που αντιστοιχεί στο 80% των συνολικών εξαγωγών της). Ωστόσο, για τους περίπου δύο με τρία εκατομμύρια εργαζομένους στις κλωστοϋφαντουργίες του Μπανγκλαντές (στη συντριπτική τους πλειονότητα πρόκειται για γυναίκες) τα πράγματα δεν είναι ρόδινα. Κάθε άλλο μάλιστα. Οι μισθοί τους είναι από τους χαμηλότερους στον κόσμο (χαρακτηριστικά, ένας νεοπροσληφθείς λαμβάνει περίπου 37 δολάρια ή 28 ευρώ μηνιαίως). Οσο για τις συνθήκες εργασίας, αυτές φέρονται να είναι χειρότερες από τους μισθούς.

Κι αυτό διότι στα περισσότερα εργοστάσια τα πρότυπα ασφαλείας είναι από «χαλαρά» έως ανύπαρκτα. Οι γνώστες μιλούν για λάθος/κακές καλωδιώσεις, για απουσία εξόδων κινδύνου και για εργοστασιακούς χώρους στους οποίους στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλον περισσότεροι εργαζόμενοι από όσοι θα έπρεπε.

«Η μοναδική προτεραιότητα για τους επιχειρηματίες είναι να παράγουν όσο περισσότερα ενδύματα γίνεται με όσο το δυνατό μικρότερο κόστος και στο μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα», καταγγέλλουν οργανώσεις όπως η Clean Clothes Campaign κ.ά.

Συγκεκριμένα, το εργοστάσιο που τυλίχθηκε στις φλόγες το περασμένο Σάββατο λέγεται πως απασχολούσε συνολικά γύρω στα 1.500 άτομα και πως έκανε πωλήσεις ύψους 35 εκατ. δολ. ετησίως.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου