Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα αναζητούν αγοραστή


9/2/2013

1.000 πωλητήρια, 100 λουκέτα

Πωλητήριο έχουν βάλει πάνω από 1.000 ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα αναζητώντας αγοραστή. Στο σφυρί βγάζουν τα ξενοδοχεία τους πάνω από 1.000 ιδιοκτήτες.

Οι ιδιοκτήτες τους πήραν την απόφαση να τα βγάλουν στο «σφυρί», καθώς ο τζίρος σε όλα τα ξενοδοχεία της χώρας τη διετία 2011-2012 σημείωσε κατακόρυφη πτώση -πάνω από 20%-, με αποτέλεσμα να καθίσταται ασύμφορη η λειτουργία πολλών μονάδων.

Την ίδια ώρα πάνω από 100 ξενοδοχεία πανελλαδικά έβαλαν λουκέτο -τα 41 στην Αθήνα-, ενώ είναι άγνωστος ο αριθμός των ξενοδοχείων που διέκοψαν τη λειτουργία τους.

Το ξενοδοχειακό δυναμικό της χώρας αριθμεί σήμερα 9.600 μονάδες, με το 10% από αυτές να είναι έτοιμες για πώληση, αν βρεθεί αγοραστής.

Και ο αριθμός των προς πώληση ξενοδοχείων καθημερινά αυξάνεται.

Αυξάνονται
Μάλιστα, όπως παραδέχεται ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, κ. Γιώργος Τσακίρης, περίπου το 10% των ιδιοκτητών ελληνικών ξενοδοχείων έχει δημοσιοποιήσει την πρόθεσή του να πωλήσει τις μονάδες του μέσω μεσιτικών γραφείων, εξειδικευμένων διαδικτυακών τόπων και διαφόρων άλλων καναλιών προώθησης επενδύσεων. Και ακόμα υπογραμμίζει ότι τα πωλητήρια έχουν αυξηθεί λόγω της οικονομικής κρίσης και της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά. Ομως ακριβώς σε αυτή την έλλειψη ρευστότητας οφείλεται και η ανυπαρξία αγοραστών, παρότι, όσο περνάει ο καιρός, οι υποψήφιοι πωλητές μειώνουν το τίμημα.

Μόνο στην Αττική οι προς πώληση ξενοδοχειακές μονάδες είναι πάνω από 50, ανάμεσά τους και ξενοδοχεία «φιλέτα» όπως είναι ο Αστέρας της Βουλιαγμένης. Ανάλογη είναι η εικόνα και στην αγορά της Θεσσαλονίκης, με 20 ξενοδοχειακές μονάδες να έχουν βάλει πωλητήριο.
Ένας από τους λόγους που πολλά ξενοδοχεία βγαίνουν προς πώληση, ή οδηγούνται σε διακοπή της λειτουργίας, ακόμα και σε λουκέτο, είναι -ειδικά στην περιφέρεια- η κάθετη πτώση του εσωτερικού τουρισμού.

«Ανοίγματα»
Παράλληλα πρέπει να σημειωθεί ότι τα «ανοίγματα» των ξενοδόχων στις τράπεζες λόγω δανείων είναι μεγάλα και απειλούν με πλειστηριασμό αρκετές μονάδες.

Υπογραμμίζουμε ότι την τριετία 2010- 2012 μόνο στην Αττική έβαλαν «λουκέτο» 41 ξενοδοχεία, ανάμεσα τους πολλές μονάδες 4 και 5 αστέρων, όπως είναι το Athens Imperial, το Acropol και το Fashion House Hotel, που ανήκαν στον όμιλο Δασκαλαντωνάκη, ενώ ρολά έχουν κατεβάσει και τα ξενοδοχεία Εσπέρια και Κάνιγγος 21.

Σύμφωνα με τους φορείς του τουρισμού, το μεγαλύτερο πρόβλημα στον τομέα των ελληνικών ξενοδοχείων σήμερα είναι «η αρνητική εικόνα τους που έχει παγιωθεί στο εξωτερικό» και «αν δεν ανατραπεί, εν καιρώ, θα συμπαρασύρει τις όποιες θετικές ποσοτικές επιδόσεις της περιφέρειας».

Ωστόσο, για το 2013 υπάρχουν θετικά μηνύματα σε ό,τι αφορά τα προσδοκώμενα έσοδα από τον τουρισμό, κάτι που θα βοηθήσει -υπό προϋποθέσεις- αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες να σταθούν και πάλι στα πόδια τους.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου