Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

WSJ: Η άνοδος του ευρώ υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας


9/2/2013

«Καμπανάκι» ότι η ραγδαία άνοδος του ευρώ υπονομεύει τις προσπάθειες Ελλάδας και Ισπανίας για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας χτυπά σε σχετικό δημοσίευμα η «Wall Street Journal», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η ανάκαμψη του κοινού νομίσματος δεν μπορεί να καταστεί εφικτή χωρίς να «πονέσουν» κάποιες χώρες.

Σύμφωνα με αναλυτές της Morgan Stanley, που επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα, η δίκαιη αποτίμηση του ευρώ για τη Γερμανία θα ήταν στα 1,53 δολ. αν η χώρα δεν ήταν μέλος της Ευρωζώνης.

Αντίστοιχα για την Ισπανία το fair value τοποθετείται στα 1,26 δολ., για τη Γαλλία στα 1,23 δολ. και για την Ελλάδα στα 1,07 δολάρια.

Το ευρώ είναι σημαντικά υποτιμημένο για τη γερμανική οικονομία και υπερτιμημένο για τη Γαλλία, ενώ για χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία η ισχύς του απειλεί τις προσπάθειες για πιο ανταγωνιστική οικονομία

Πηγή 

Σχετική δημοσίευση εδώ .

Το τελευταίο εξάμηνο το ευρώ έχει ενισχυθεί 25% έναντι του γεν και 10% έναντι του δολαρίου. (Πηγή) Πολλοί μιλούν για ''νομισματικό πόλεμο''. (Πηγή)
Έτσι η όποια ανταγωνιστικότητα που ανακτήθηκε με τις μειώσεις των μισθών (εσωτερική υποτίμηση) εξανεμίστηκε στις χώρες που χρησιμοποιούν το δολάριο για τις διακρατικές συναλλαγές τους.

Αν συνυπολογίσουμε ότι η Ελλάδα δεν αποκτά πλεονέκτημα ανταγωνιστικότητας και έναντι των χωρών της Ευρωζώνης γιατί κάνουν κι αυτές εσωτερική υποτίμηση, όπως έγραψαν οι Financial Times:
 ''Η μείωση του κόστους ανά μονάδα εργασίας θα είναι κέρδος ανταγωνιστικό μόνο εάν δεν μπορεί να το κάνει καμία άλλη οικονομία. Εάν, όμως, η μείωση του κόστους εργασίας υπαγορεύεται ως πολιτική για όλα τα μέλη της ευρωζώνης, τότε δεν υπάρχει κανένας νικητής. Δεν μπορούμε όλοι να υποτιμούμε ταυτόχρονα. Εάν πούμε ότι η ευρωζώνη θα πρέπει να μειώσει τη μονάδα κόστους εργασίας στα επίπεδα της Γερμανίας, τότε γιατί να μη θεωρήσουμε ότι και η Γερμανία θα μειώσει εκ νέου το εργατικό της κόστος; (Πηγή)

Τότε καταλαβαίνουμε ότι όλες οι θυσίες του ελληνικού λαού εδώ και τρία σχεδόν χρόνια, πήγαν χαμένες. (Πηγή) Δεν θα είναι υπερβολή να πούμε ότι ακόμα και τζάμπα να δουλεύουν οι υπάλληλοι πχ. στον τουρισμό μας, δεν θα μπορεί να ανταγωνιστεί την Τουρκία.
Η πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης είναι αποτυχημένη.

Εντύπωση προκαλεί η εκτίμηση του αρθρογράφου της WSJ ότι η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου θα συνέφερε στην Ελλάδα να είναι ένα προς ένα. Θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον ένα δολάριο προς 0.50 ευρώ για να μπορέσουν τα προϊόντα και οι υπηρεσίες της Ελλάδας (τουρισμός) να είναι ανταγωνιστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου