Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Ολοκληρώθηκε η συγχώνευση ΔΕΘ – HELEXPO


20/5/2013

Στόχος η ανάκαμψη της εταιρείας και η εξεύρεση επενδυτή

Το τρίτο κύμα συγχώνευσης εταιριών του δημοσίου είναι πια γεγονός, καθώς εδώ και λίγες ημέρες η ΔΕΘ έχει απορροφήσει πλήρως την HELEXPO και ο ενιαίος πια εκθεσιακός φορέας επιστρέφει στο… 1999, έτος κατά το οποίο διασπάστηκε σε δύο νομικές οντότητες, με στόχο μία ιδιωτικοποίηση, που δεν ήρθε ποτέ.

Σύμφωνα με στελέχη της εταιρίας, βρίσκεται σε εξέλιξη μία επιχείρηση αναδιάρθρωσης και «συμμαζέματος» της ΔΕΘ-HELEXPO, με στόχο την ανάταξή της και, στη συνέχεια, την εκκίνηση της διαδικασίας εξεύρεσης επενδυτή, επιδίωξη η οποία στηρίζεται και από τους τοπικούς φορείς.

Πιθανός επενδυτής, σύμφωνα με πηγές της εταιρίας, μπορεί να προέλθει από κοινοπραξία εκθεσιακών εταιριών, επιχειρήσεων του real estate, τραπεζών, ακόμη και ξενοδοχειακών ή κατασκευαστικών επιχειρήσεων.

Σημειωτέον ότι η ΔΕΘ είναι η μοναδική ΔΕΚΟ που υπηρεσιακά εισηγείται την ιδιωτικοποίησή της εδώ και κάμποσα χρόνια. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν γίνει σχετικές επαφές και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), το οποίο προσφέρθηκε να βοηθήσει στο εγχείρημα.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν στελέχη της ΔΕΘ, η αναδιοργάνωση της εταιρίας αποτελεί προτεραιότητα και μείζον στόχο, καθώς όπως λένε, «χωρίς "δυνατές" εκθέσεις, δεν θα βρούμε επενδυτές». Είναι χαρακτηριστικό ότι η Γενική Έκθεση είναι μία σκιά του εαυτού της, σε σχέση με το παρελθόν, ενώ οι κλαδικές εκθέσεις έχουν πληγεί από την ύφεση, όπως άλλωστε έχει γίνει σε ολόκληρη την εκθεσιακή αγορά.

Μάλιστα, υπολογίζεται ότι η μείωση της εγχώριας αγοράς έχει φτάσει γύρω στο 50%, όταν στην Ευρώπη έχει συρρικνωθεί κατά 25%, κατά μέσον όρο. Στο μεταξύ, η συγχώνευση των δύο εταιριών φέρνει και μία απότομη οικονομική προσγείωση, καθώς η συνάθροιση των «ταμείων» θα φέρει ζημίες, οι οποίες για το 2012 υπολογίζονται σε τουλάχιστον 4 εκατ. ευρώ, λόγω της ζημιογόνου πορείας της HELEXPO.

Προτεραιότητα της εταιρίας, όπως αναφέρουν στελέχη της, θα είναι ο έλεγχος του κόστους λειτουργίας και η διεθνοποίηση των εκθεσιακών προϊόντων στην Βαλκανική αγορά, όπου ακόμη διατηρείται από ελληνικής πλευράς ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, ενώ, όπως τονίζουν, πολλά θα καθοριστούν από την ταχύτητα ανασυγκρότησης αρκετών κλάδων της οικονομίας, αφού η εκθεσιακή δραστηριότητα εξαρτάται ουσιαστικά από τις επιδόσεις της πραγματικής οικονομίας.

Επίσης, η ΔΕΘ βάζει ως στόχο την επιστροφή στην Αθηναϊκή αγορά, καθώς η παρουσία της στην Αττική φθίνει διαρκώς τα τελευταία χρόνια, ενώ το Helexpo Palace του Αμαρουσίου υπολειτουργεί. Σκοπός της εταιρίας είναι να ξαναφτιαχτούν οι σχέσεις με την τοπική αγορά της Αττικής και τους διοργανωτές των εκθέσεων.

Παράλληλα, θεμελιώδους σημασίας θεωρείται το άνοιγμα στα Βαλκάνια, όπου ήδη η ΔΕΘ έχει ένα αρκετά καλό δίκτυο, μέσα από το οποίο θα μπορούσε να προχωρήσει σε αμοιβαία ωφέλιμες συνεργασίες ανταλλαγής και διεθνοποίησης.

Στο μεταξύ, βάρος θα δοθεί και στον τομέα των συνεδρίων, όπου βέβαια, απαιτούνται ευρύτερες συνεργασίες με τους υπόλοιπους φορείς, αφού οι διοργανωτές συνεδρίων πρώτα επιλέγουν πόλη και μετά συνεδριακό χώρο.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου