9/7/2013
Σε επίπεδα Κολομβίας η διαφθορά
Τα σκήπτρα... της διαφθοράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατέχει η χώρα μας σύμφωνα με το Παγκόσμιο Βαρόμετρο Διαφθοράς που συντάσσει η «Διεθνής Διαφάνεια» και δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη, ενώ ένας στους πέντε Έλληνες παραδέχεται ότι έχει «λαδώσει» δημόσιο υπάλληλο.
Με τον μέσο όρο του δείκτη διαφθοράς, παγκοσμίως, στο 27%, η επίδοση της Ελλάδας βρίσκεται στο 22% του Βαρόμετρου, ποσοστό ακριβώς ίδιο με αυτό της Κολομβίας και χειρότερο από χώρες όπως η Αρμενία (18%), η ΠΓΔΜ (17%), η Αργεντινή (13%) το Ελ Σαλβαδόρ (12%) και η Τζαμάικα (12%).
Υπάρχουν βεβαίως χώρες που το «λάδωμα» απαντάται σε ποσοστά κάτω του 1%, όπως ήταν για το 2012 η Δανία, η Φινλανδία, η Ιαπωνία και η Αυστραλία.
Στην πεντάδα των πλέον διεφθαρμένων κρατών βρίσκεται η Σιέρα Λεόνε με 84%, ακολουθεί η Λιβερία με 75%, η Υεμένη με 74% και η Κένυα με 70%.
Όσον αφορά στα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την «πρωταθλήτρια» Ελλάδα ακολουθούν η Κύπρος με 19%, η Ρουμανία με 17%, η Βουλγαρία με 8%, η Ιταλία και η Βρετανία με 5%, η Πορτογαλία με 3% και η Ισπανία με 2%.
Βασικό συμπέρασμα της έρευνας της Διεθνούς Διαφάνειας, η οποία κάλυψε 107 χώρες και 114.000 πολίτες, ήταν ότι η διαφθορά επιδεινώθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο κατά την τελευταία διετία.
Πηγή
''Τα μέλη και οι συνεργάτες της Τι-Άι (Διεθνής διαφάνεια) αριθμούν χιλιάδες, ενώ στην έδρα του οργανισμού βρίσκονται εγκατεστημένοι 40 περίπου νομικοί, οικονομολόγοι και ειδικοί σε θέματα φορολογίας και συστήματα φορολογίας που μπορούν και αξιολογούν διάφορα στοιχεία που συλλέγουν μέσω κλιμακίων και υποβαλλομένων ερωτηματολογίων σε δημόσιες "έρευνες" σε υπηρεσίες και πολιτικά γραφεία διαφόρων χωρών. Από τις έρευνες αυτές και τα στοιχεία που επεξεργάζονται στοχεύουν στην αποκάλυψη περιπτώσεων διαφθοράς που αρχικά χαρακτηρίζεται "λανθασμένη λειτουργία συστήματος" την οποία θεωρούν ότι μπορεί αυτή να καταπολεμηθεί με "απόλυτη διαφάνεια". (Πηγή)
Ο τρόπος με τον οποίο καταγράφει η ''Διεθνής διαφάνεια'' την διαφθορά γίνεται με δημοσκοπήσεις, δηλαδή με δηλώσεις των πολιτών (στην περίπτωση μας των Ελλήνων). Δείχνει το τι πιστεύουν οι πολίτες για την διαφθορά στην χώρα τους.
Δεν έχει καμία αξία πέρα από την πολιτική εκμετάλλευση και την διαμόρφωση της κοινής γνώμης.
Δεν είναι έκπληξη που οι Έλληνες που ερωτήθηκαν θεωρούν την Ελλάδα την πιο διεφθαρμένη χώρα δεδομένης της προπαγάνδας που έχει υποστεί εδώ και χρόνια με το ''μαζί τα φάγαμε'' και ''γι αυτό ήρθαμε σ' αυτή την κατάσταση'' κλπ
Σημειολογικά, η Γερμανία δεν έχει υπογράψει την συνθήκη του ΟΗΕ κατά της
διαφθοράς στην πολιτική. Άλλες χώρες που δεν την έχουν επικυρώσει είναι η Συρία και η Σαουδική Αραβία. (Πηγή)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου