Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Πιο... χαμηλά η Ελλάδα σε ανταγωνιστικότητα, παρά τα Μνημόνια


3/7/2013

Έρευνα της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας από το WEF

Κατεβαίνει αντί να ανεβαίνει τα... σκαλοπάτια της ανταγωνιστικότητας η Ελλάδα και, παρά την εφαρμογή των Μνημονίων, το 2012 βρέθηκε στην 90ή θέση (βαθμολογία μόλις 3,92 με άριστα το 7) από την 83η που είχε την περίοδο 2010 - 2011 (πριν από τη μεγάλη ύφεση και τις αλλαγές οι οποίες έγιναν κατά προτεραιότητα στις εργασιακές σχέσεις και στις συλλογικές συμβάσεις) και την 65η θέση την περίοδο 2007 - 2008 (προ της παγκόσμιας κρίσης).

Τη μείωση της ανταγωνιστικότητας - με επιδόσεις κάτω από τη... βάση και τελική κατάταξη στις τελευταίες θέσεις σε ό,τι αφορά την «ευελιξία» των μισθών, τις εργασιακές σχέσεις αλλά και τη «διαρροή» μυαλών στο εξωτερικό λόγω ανεργίας και με κύρια εμπόδια για τις επιχειρήσεις τη γραφειοκρατία, την αδυναμία πρόσβασης σε χρηματοδότηση, τη διαφθορά και το φορολογικό - αποτυπώνει η Έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF).

Τα εμπόδια
Με βάση τα αποτελέσματα της Έκθεσης που παρουσίασε χθες το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ αμφισβητώντας βασικές παραδοχές στις οποίες στηρίζεται το WEF (π.χ. βαθμολογεί με άριστα την πλήρη ευελιξία και την απουσία κάθε κοινωνικής διάστασης στην οικονομία) το εργασιακό πλαίσιο που άλλαξε αποτελεί εμπόδιο μόλις για το 8,6% σε αντιδιαστολή με τη γραφειοκρατία του δημόσιου τομέα (22,1%), την πρόσβαση στη χρηματοδότηση (13,8%), τη διαφθορά (13%) τη φορολογική νομοθεσία (11,8%) και την πολιτική αστάθεια (10,6%).

Ιδιαίτερα χαμηλή βαθμολογία και ακόμη χαμηλότερη κατάταξη στη λίστα των χωρών από την άποψη της ανταγωνιστικότητας έχει η Ελλάδα στους τομείς του μακροοικονομικού περιβάλλοντος (140ή θέση), της αποτελεσματικότητας της αγοράς εργασίας (126η θέση), της χρηματοοικονομικής αφοράς (110η θέση) και του θεσμικού περιβάλλοντος (96η θέση).

Η εργασία
Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις εργαζομένων και εργοδοτών η Ελλάδα βρίσκεται στην 130η θέση, σε σύνολο 142 χωρών, με τις πρώτες θέσεις να καταλαμβάνουν χώρες κυρίως της Βόρειας Ευρώπης καθώς και η Σιγκαπούρη και η Ιαπωνία. Χαμηλά στην κατάταξη βρίσκονται όλες οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου, όπως η Γαλλία (133η θέση), η Ιταλία (118η θέση), η Ισπανία (111η θέση) και η Πορτογαλία (110η θέση). Με κριτήριο τη δυνατότητα συμφωνίας του μισθού με τον εργοδότη (και όχι κεντρικά που, ήδη έχει αλλάξει) η Ελλάδα καταλαμβάνει την 135η θέση με πρώτες την... Ουγκάντα, το Κιργιστάν (3η θέση), το Μπουρούντι (11η θέση) και την Υεμένη (12η θέση). Χαμηλότερα από την Ελλάδα συναντούνται η Γερμανία (136η θέση), η Σουηδία (137η θέση) και η Αυστρία (140η θέση).

Με κριτήριο την ευκολία της απόλυσης Ελλάδα καταλαμβάνει μία από τις τελευταίες θέσεις (125η). Στον αντίποδα η Σιγκαπούρη, η Ελβετία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Αζερμπαϊτζάν, η Νιγηρία και η Κένυα.

Μετανάστευση
Αύξηση της μετανάστευσης ταλαντούχων στο εξωτερικό καταγράφει η Έκθεση καθώς η Ελλάδα καταλαμβάνει την 119η θέση και στον αντίποδα με μηδενικές διαρροές) την Ελβετία, τη Σιγκαπούρη και τις ΗΠΑ. Το 2007, η Ελλάδα καταλάμβανε την 63η θέση...

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ 15 ΧΩΡΕΣ ΣΕ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ
(σε παρένθεση η θέση που είχαν το 2010- 2011)
  • 1. Ελβετία (1η)
  • 2. Σιγκαπούρη (3η)
  • 3. Σουηδία (2η)
  • 4. Φινλανδία (7η)
  • 5. ΗΠΑ (4η)
  • 6. Γερμανία (5η)
  • 7. Ολλανδία (8η)
  • 8. Δανία (9η)
  • 9. Ιαπωνία (6η)
  • 10. Ην. Βασίλειο (12η)
  • 11. Χονγκ Κονγκ (11η)
  • 12. Καναδάς (10η)
  • 13. Ταϊβάν ? Κίνα (13η)
  • 14. Κατάρ (17η)
  • 15. Βέλγιο (19η)
Πηγή

Από την 65η θέση προ μνημονίων η Ελλάδα βρέθηκε το 2012 στην 90η.. Αυτό το άρθρο το αποδίδει στην γραφειοκρατία λες και το 2009 υπήρχε λιγότερη. Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν θέλει να επενδύσει σε ένα τόσο ασταθές οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον όπως είναι σε μία χώρα όπου εφαρμόζεται η εσωτερική υποτίμηση και στην οποία η κατανάλωση έχει μειωθεί δραματικά.

Έτσι, οι μόνες ξένες επενδύσεις που μία οικονομία σε τέτοιο χάλι ελπίζει να προσελκύσει, είναι στον τομέα της παραγωγής. Όμως γιατί να έρθουν στην Ελλάδα και να μην πάνε στην Βουλγαρία;

Για να γίνουμε οικονομία που προσελκύει ξένες παραγωγικές επενδύσεις που θα παράγει προϊόντα που θα καταναλώνονται στο εξωτερικό, θα πρέπει να έχουμε μικρότερους μισθούς από τους Βούλγαρους που είναι οι άμεσοι ανταγωνιστές μας. Αυτό δείχνει και το σε ποιο επίπεδο θα πέσουν οι μισθοί.

Ακόμα μία απόδειξη ότι το οικονομικό πρόγραμμα που εφαρμόζουν στη χώρα μας η Γερμανία και το ΔΝΤ δεν γίνεται για να ανακάμψει η οικονομία αλλά για άλλους λόγους. Ο λόγος είναι να γίνει πραγματικότητα η Ομοσπονδία της ευρωζώνης. Ο ελληνικός λαός (και οι λαοί των άλλων χωρών) θα εξαθλιωθεί σε τέτοιο σημείο που θα δεχτεί πράγματα που σε άλλες συνθήκες ούτε θα τα συζητούσε. Αυτά είναι η απεμπόληση διαφόρων ''εθνικών ταμπού'' όπως τα ονόμασε ο Γ. Στουρνάρας. (Πηγή)

Δεν είναι παράξενο ότι μόνο δύο χώρες που έχουν ευρώ, είναι στις δέκα πιο ανταγωνιστικές οικονομίες. Μάλλον είναι παράξενο που είναι η Ολλανδία σ΄αυτές μιας κι έχει αρχίσει να παίρνει μέτρα εσωτερικής υποτίμησης. Το ίδιο ισχύει και για το Βέλγιο που είναι στην 15η θέση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου