Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Σόιμπλε: Προϋπόθεση για μία «ισχυρή Ευρώπη» είναι καμία χώρα να μη ζητεί χρήματα από άλλες


27/8/2013

«Καθένας πρέπει να κάνει το καθήκον του»

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστήριξε σήμερα, Τρίτη, πως προκειμένου να οικοδομηθεί «μία ισχυρή Ευρώπη», κάθε χώρα οφείλει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της και «να μη ζητεί περισσότερα χρήματα από τις άλλες».

«Ο καθείς θα πρέπει να κάνει το καθήκον του και να μην αξιώνει περισσότερα χρήματα από τους άλλους», δήλωσε ο υπουργός σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN International, αποσπάσματα της οποίας αναρτήθηκαν στον ιστότοπό του.

«Αυτός είναι ένας κάκιστος τρόπος για μία ισχυρή Ευρώπη, είναι μία κακή προτροπή», πρόσθεσε ο Σόιμπλε.

«Σε περίπτωση που επανεκλεγεί η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, είμαι βέβαιος πως θα εργασθούμε για μία πιο ισχυρή Ευρώπη. Δεν επιθυμούμε μία Γερμανική Ευρώπη, αλλά θέλουμε μία Ευρώπη συμπαγή. Αυτό συνεπάγεται πως κάθε κράτος μέλος, περιλαμβανομένης και της Γερμανίας, θα πρέπει να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά του», υπογράμμισε ο Σόιμπλε στην ίδια συνέντευξη, εκτιμώντας παράλληλα πως η Ευρωζώνη βρίσκεται «σε πολύ καλύτερη κατάσταση» απ' ό,τι προ ολίγων ετών.

Εν μέσω της προεκλογικής περιόδου, η κυβέρνηση Μέρκελ, η οποία διεκδικεί τρίτη θητεία στις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου, πασχίζει να μην εξάψει την κοινή γνώμη της χώρας της, που εμφανίζεται όλο και πιο διστακτική στην παροχή βοήθειας προς τις κλυδωνιζόμενες οικονομικά χώρες της Ευρώπης.

Μολονότι το Βερολίνο διαμηνύει πως δεν πρόκειται να υπάρξει και νέα ελάφρυνση του ελληνικού δημοσίου χρέους, ο Σόιμπλε είπε προ ημερών πως η Ελλάδα «θα χρειαστεί» κι άλλη διεθνή βοήθεια, πέραν του προγράμματος δανεισμού της το οποίο λήγει το 2014, κρίνοντας —σε μια συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Ράινισε Ποστ—, πως τα στοιχεία που είχε δημοσιεύσει πρόσφατα για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Αθήνας το ΔΝΤ, «δε μοιάζουν να είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας».

Πηγή

Με άλλα λόγια ο ευρώ είναι ισχυρό κι εσείς διαλύστε τα κράτη σας με την εσωτερική υποτίμηση.

Όταν όλες οι χώρες κάνουν εσωτερική υποτίμηση για να μειώσουν τις εισαγωγές και να αυξήσουν τις εξαγωγές, καμία δεν αποκτά ανταγωνιστικό πλεονέκτημα όπως είπε και ο Β. Μυνχάου στους Financial Times:
''Η μείωση του κόστους ανά μονάδα εργασίας θα είναι κέρδος ανταγωνιστικό μόνο εάν δεν μπορεί να το κάνει καμία άλλη οικονομία. Εάν, όμως, η μείωση του κόστους εργασίας υπαγορεύεται ως πολιτική για όλα τα μέλη της ευρωζώνης, τότε δεν υπάρχει κανένας νικητής. Δεν μπορούμε όλοι να υποτιμούμε ταυτόχρονα. Εάν πούμε ότι η ευρωζώνη θα πρέπει να μειώσει τη μονάδα κόστους εργασίας στα επίπεδα της Γερμανίας, τότε γιατί να μη θεωρήσουμε ότι και η Γερμανία θα μειώσει εκ νέου το εργατικό της κόστος;'' (Πηγή)

Παράλληλα οι χώρες που έχουν τα δικά τους νομίσματα τα υποτιμούν (Πηγή) κι έτσι χάνεται οποιοδήποτε πλεονέκτημα απόκησε η ελληνική οικονομία με τις μειώσεις των μισθών. Οι ΗΠΑ υποτίμησαν το δολάριο κατά 10% το δεύτερο εξάμηνο του 2012. (Πηγή)

Από τα παραπάνω βγαίνει το συμπέρασμα ότι η πολιτική που εφαρμόζει στην ευρωζώνη η Γερμανία και το ΔΝΤ είναι και αδιέξοδη αλλά και καταστροφική. Μόνον η Γερμανία έχει και οικονομικό αλλά και πολιτικό συμφέρον απ' αυτήν. Έχει εξοικονομήσει μέχρι στιγμής 80 δις ευρώ από τα μειωμένα επιτόκια με τα οποία δανείζεται μιας και λόγω της ''κρίσης'' αποτελεί ''ασφαλές καταφύγιο'' για τα κεφάλαια των δανειστών. Με την εσωτερική υποτίμηση που εφαρμόζεται στις άλλες χώρες, η Γερμανία δεν κινδυνεύει από το να μεταφερθεί σ' αυτή ο πληθωρισμός των χωρών αυτών.

Τα πολιτικά οφέλη είναι ο λόγος για τον οποίο δημιουργήθηκε η κρίση. Οι λαοί θα δεχτούν να χάσουν την εθνική κυριαρχία τους και θα συριθούν στην Ομοσπονδία των χωρών της ευρωζώνης με κυρίαρχη δύναμη την Γερμανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου