2/8/2013
Στον απόηχο της χθεσινής συνέντευξης Στουρνάρα στην Handelsblatt μερίδα του γερμανικού τύπου σχολιάζει σημεία της.
Η Tagesspiegel του Βερολίνου επιχιερηματολογεί υπέρ της ορθότητας της παρέμβασης Σόιμπλε ότι η Ελλάδα θα πάρει νέα βοήθεια του χρόνου. «Δικαίως η ευρωδιασώστες θέλουν με κάθε τρόπο να αποφύγουν την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη» σημειώνει. «Ο κίνδυνος διαφυγής κεφαλαίων που θα ακολουθούσε και σε άλλες χώρες που έχουν υπογράψει μνημόνια θα μπορούσε να οδηγήσει σε χάος ολόκληρη την ευρωζώνη. Γι αυτό και επείγει αναδιατύπωση της πολιτικής αντιμετώπισης της κρίσης. Ήδη το 1/3 του ελληνικού πληθυσμού ζει σε συνθήκες φτώχειας. Είναι και ο λόγος που η χώρα δεν χρειάζεται δάνεια, αλλά πραγματική βοήθεια και ένα πρόγραμμα, που θα φέρει επενδύσεις και προοπτικές. Όσο καιρό δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι οι επενδύσεις τους σήμερα σε ευρώ, δεν θα μετατραπούν αύριο σε δραχμές, δεν πρόκειται να γίνουν επενδύσεις. Προτεραιότητα είναι η απομάκρυνση αυτής της αβεβαιότητας» καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.
Ως επινοητικό και ευφάνταστο χαρακτηρίζει η εφημερίδα Börsen Zeitung τον έλληνα υπουργό Οικονομικών μετά τα όσα είπε χθες στην εφημερίδα Handelsblatt. Και κάνει τις παρατηρήσεις του ως προ το σημείο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
"Δεν θα το επέτρεπαν εταίροι"
«Η ιδέα αναδρομικής μείωσης του τεράστιου ελληνικού χρέους από τον ESM ηχεί απλοϊκή. Επειδή όμως οι Ιρλανδοί και οι Ισπανοί ζητούν το ίδιο, η ευρωζώνη είναι υποχρεωμένη σε ίση μεταχείριση. Το αποτέλεσμα θα ήταν να «φύγουν» αναδρομικά πολλά δισ. ευρώ από τα ταμεία . Κάτι τέτοιο όμως δεν θα το επέτρεπαν, ούτε οι Γερμανοί, ούτε οι Φιλανδοί ή οι Αυστριακοί» υπογραμμίζει ο σχολιαστής.
«Κρίση; Ποια κρίση»; Είναι ο τίτλος σχολίου στην εφημερίδα Stadt – Anzeiger της Κολωνίας. Ο σχολιαστής είναι τη άποψης ότι με την Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει προεκλογική εκστρατεία κατά της Μέρκελ. «Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και οι Πράσινοι ξέρουν ότι το θέμα του ευρώ δεν ενδείκνυται γιατί οι βουλευτές τους στήριξαν με συνέπεια την ευρωπαϊκή πολιτική της Μέρκελ και του Σόιμπλε. Γιαυτό προσπαθούν να υποδαυλίσουν δυσαρέσκεια με αποτυχίες της κυβέρνησης σε θέματα κοινωνικής πολιτικής. Η Μέρκελ δεν χρειάζεται να φοβάται ιδιαίτερα μια «ελληνική αλλαγή» στον προεκλογικό αγώνα. Και εμφανίζεται περισσότερο ως καλή διαχειρίστρια της κρίσης αποφεύγοντας να εξηγήσει γιατί χρειάζεται να παρέμβει και πάλι» σημειώνει ο σχολιαστής.
Ελληνικό συγχωροχάρτι
Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung αναφέρεται στον Φόλκερ Γιουγνκ, πρώην μέλος της ΔΣ της Siemens, μοναδικό κατηγορούμενο στην υπόθεση με τις μίζες και σήμερα συνταξιούχος. Η ελληνική εισαγγελία έχει εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης μετά την διαφυγή του από την Ελλάδα. Η Γερμανία δεν πρόκειται να τον εκδώσει, αλλά ο Γιουνγκ δεν μπορεί να ταξιδέψει στο εξωτερικό. «Τώρα», γράφει η εφημερίδα, «ο Γιουνγκ μπορεί να εξαγοράσει την ταξιδιωτική του ελευθερία με την καταβολή 80.000 ευρώ στην ελληνική δικαιοσύνη. Το όλο όμως παρουσιάζει μια σημαντική δυσκολία, ο Γιουνγκ πρέπει να έρθει αυτοπροσώπως στην Αθήνα για να κανονίσει τις υποθέσεις του, αλλά δεν έχει εμπιστοσύνη. Την πρώτη φορά, το 2009, εμπιστεύτηκε την ελληνική δικαιοσύνη και ήρθε στην Ελλάδα, αλλά μετά του απαγορεύτηκε η έξοδος από την χώρα». Οι σχολιαστές του άρθρου επισημαίνουν ότι την τύχη του Γιουνγκ θα μπορούσαν να έχουν κι άλλα πρώην συνάδελφοί του, πρώτα ένταλμα σύλληψης, μετά εξαργύρωση της ελεύθερης διακίνησης στο εξωτερικό. «Αυτό θυμίζει» καταλήγουν, «συγχωροχάρτι του Μεσαίωνα».
Πηγή Deutsche Welle
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου