Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Ο τουρισμός «καταλύτης» για την ανάκαμψη της οικονομίας


24/8/2013

Βαθιά «ανάσα» στα δημόσια έσοδα και κατ' επέκταση στην πολύπαθη ελληνική οικονομία, η οποία για έκτο συνεχόμενο χρόνο βρίσκεται σε ύφεση δίνει η θεαματική άνοδος της τουριστικής κίνησης. Παράλληλα, η αύξηση των αλλοδαπών επισκεπτών αναμένεται να συμβάλλει καθοριστικά στην ενίσχυση του ΑΕΠ, το οποίο για το σύνολο του τρέχοντος έτους προβλέπεται να παρουσιάζει μικρότερη κάμψη απ' ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί. Μάλιστα, κάποιοι εκτιμούν πως η συρρίκνωση του ΑΕΠ στο τέλος του 2013 θα περιοριστεί σε επίπεδα κάτω από το 4%, κάτι που έχει επισημάνει και η Alpha Bank σε πρόσφατη έκθεσή της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές πως η πολιτεία πρέπει να στηρίξει τον τουρισμό, καθώς με το συνάλλαγμα που προσελκύει μπορεί να αποτελέσει βασικό άξονα για την έξοδο της Ελλάδας από την οικονομική κρίση και ταυτόχρονα να δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίες ειδικά για τους νέους, σε μια εποχή που η ανεργία έχει εκτοξευθεί σε πρωτοφανή επίπεδα.

«Μαγνήτης» τα ελληνικά νησιά για τους ξένους επισκέπτες

Η φετινή χρονιά, όπως όλα δείχνουν θα κλείσει με εντυπωσιακά ρεκόρ, δίνοντας «ανάσα» στην οικονομία

Με... αιγυπτιακή βοήθεια θα γραφτεί φέτος το ελληνικό success story στον τουρισμό καθώς τα σοβαρά επεισόδια στην Αίγυπτο ενισχύουν ακόμη περισσότερο τις αφίξεις ξένων στη χώρα μας. Αποτέλεσμα είναι να επιβεβαιώνονται τα σενάρια για χρονιά-ρεκόρ στον κλάδο. Οπως όλα δείχνουν, η φετινή χρονιά θα κλείσει με εντυπωσιακά ρεκόρ σε αφίξεις και έσοδα τα οποία θα δώσουν γερή ανάσα στην οικονομία. Φαίνεται ότι θα ξεπεραστούν κατά πολύ οι αρχικές προβλέψεις για 17 εκατ. τουρίστες (εκτιμήσεις για 17,5 εκατ.) καθώς κι ότι τα έσοδα θα υπερβούν τα 11 δισ. ευρώ. Αλλωστε, και τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν ότι η φετινή σεζόν θα σπάσει όλα τα ρεκόρ. Τον Ιούνιο οι αφίξεις αυξήθηκαν 16,1% και τα έσοδα 20,6% στο 1,59 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι τον ίδιο μήνα. Με αυτή την εικόνα στον τουρισμό εκτιμάται ότι η ύφεση φέτος μπορεί να κλείσει χαμηλότερα από το 4,2% που έχει προβλεφθεί.

Αίγυπτος
Σύμφωνα με την υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, στόχος του υπουργείου είναι να επιστρέψουν στη χώρα μας οι τουρίστες χωρίς να σκέφτονται τα προβλήματα στις ανταγωνίστριες χώρες όπως η Αίγυπτος. «Δεν πρέπει να περιμένουμε τα εξωτερικά γεγονότα για να βελτιωθεί ο τουρισμός. Υπάρχουν αισθήματα αποσταθεροποίησης με όσα γίνονται στην Αίγυπτο, η Ελλάδα έχει συμφέρον να υπάρχει ειρήνη στην ευρύτερη γειτονία της», σημείωσε. Πάντως, τα γεγονότα στην Αίγυπτο οδηγούν χιλιάδες ξένους τουρίστες στην ακύρωση των διακοπών τους στη χώρα αυτή. Μεγάλοι tour operators σταματούν τις κρατήσεις προς την Αίγυπτο και οδηγούν τους πελάτες τους σε ελληνικούς προορισμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Κρήτη θα δέσουν τουλάχιστον 15 μεγάλα κρουαζιερόπλοια περισσότερα απ' ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί. Πρόκειται για πλοία που θα έδεναν στην Αίγυπτο, αλλά άλλαξαν τον προορισμό τους, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στον ελληνικό τουρισμό.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) Ανδρέας Ανδρεάδης τόνισε ότι πέρυσι επισκέφτηκαν τη χώρα μας 500 χιλιάδες Τούρκοι τουρίστες, τη στιγμή που φέτος έχουν ήδη αγγίξει τις 800 χιλιάδες. Κάτι που μπορεί να σχετίζεται με τα γεγονότα της Αιγύπτου. Το... μακρύ ελληνικό καλοκαίρι στον τουρισμό εκθειάζεται από μεγάλα ξένα μέσα ενημέρωσης, όπως το CNN που έχει κάνει εκτενές αφιέρωμα στα ελληνικά νησιά. «Η Ελλάδα διαθέτει 1.400 νησιά -230 από αυτά κατοικούνται, από τα πλέον όμορφα περιουσιακά στοιχεία στη Μεσόγειο (...) προσφέρει πλεονεκτήματα που δεν μπορείτε να βρείτε σε πολλά άλλα μέρη», επισημαίνει χαρακτηριστικά το αμερικανικό δίκτυο. Το CNN χωρίζει σε... κατηγορίες τις εννέα επιλογές του για τα νησιά. Για την καλή χρονιά του ελληνικού τουρισμού κάνει λόγο και η Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο «Ο κλάδος ελπίζει σε ρεκόρ επισκεπτών.

Ο τουρισμός στην Ελλάδα ανθεί». Η εφημερίδα σημειώνει: «Η Ελλάδα βιώνει τον έκτο διαδοχικό χρόνο ύφεσης. Μία αχτίδα φωτός είναι ο τουρισμός. Τα έσοδα (του κλάδου) σημείωσαν ισχυρή αύξηση». Ωστόσο, αναφέρεται και στη μεγάλη φοροδιαφυγή στους τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Η FAZ πάντως σχολιάζει ότι οι μετακινήσεις των ξένων τουριστών είναι «αυτό το διάστημα η μοναδική μηχανή ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία» και παραθέτει τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδας, σύμφωνα με τα οποία τα έσοδα ανήλθαν σε 1,6 δισ. ευρώ,ενώ ο τζίρος του κλάδου σημείωσε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013 αύξηση 18%, ανερχόμενος σε 3,3 δισ. ευρώ.

Αισιοδοξία

Αισιόδοξη για την πορεία της τουριστικής σεζόν εμφανίστηκε σε δηλώσεις της η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Όλγα Κεφαλογιάννη, τονίζοντας πως η φετινή χρονιά θα είναι χρονιά-ρεκόρ για τον τουρισμό. «Νομίζω ότι θα έχουμε μια χρόνια-ρεκόρ τόσο σε επίπεδο αφίξεων όσο και εσόδων, πρόκειται για ζεστό χρήμα για το κράτος που το έχουμε περισσότερο ανάγκη από ποτέ», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θα δώσει βάρος στην προσέλκυση επενδύσεων για τον ποιοτικό τουρισμό αλλά και στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Στο πλαίσιο αυτό, η υπουργός ανέφερε ότι είναι στην τελική ευθεία η υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού με το υπουργείο Υγείας.

Σανίδα σωτηρίας για πολλούς επαγγελματίες ο τουρισμός
  • Εκτός από τη βαθιά «ανάσα» που δίνει στα δημόσια ταμεία, η άνοδος της τουριστικής κίνησης από το εξωτερικό προσφέρει το «φιλί της ζωής» σε πολλούς επαγγελματίες που εξαρτώνται άμεσα ή έμμεσα από τον τουρισμό. Εστίαση, αλκοολούχα ποτά, ενοικίαση αυτοκινήτων και ακτοπλοϊκές μεταφορές βλέπουν τα έσοδά τους να τονώνονται και τις προσδοκίες να αναπτερώνονται χάρη στους αλλοδαπούς επισκέπτες, και όχι τον εσωτερικό τουρισμό, ο οποίος «πνέει τα λοίσθια».
  • Ειδικά, για τους εστιάτορες στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας, όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Χαλκιδική και η Σαντορίνη που ο τουρισμός αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων έρχεται ως «μάννα εξ ουρανού». Βέβαια, δεν λείπουν οι «γκρίνιες» για την τακτική του «all inclusive» που ακολουθούν οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες να προσφέρουν πακέτο διαμονής που περιλαμβάνουν την κατανάλωση ποτού και φαγητού σε απεριόριστες ποσότητες, η οποία στερεί πελάτες και πολύτιμα έσοδα από τις τοπικές κοινωνίες.
«Στοίχημα η επιμήκυνση της σεζόν στους δημοφιλείς προορισμούς»

Μεγάλο ζητούμενο για τον τουριστικό κλάδο είναι η επιμήκυνση της χρονικής διάρκειας της σεζόν στους δημοφιλείς προορισμούς της χώρας, η οποία μπορεί να δώσει τεράστια ώθηση στα έσοδα των επιχειρήσεων και να τονώσει τις τοπικές οικονομίες. Απαραίτητη ωστόσο προϋπόθεση είναι η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της χώρας και η βελτίωση των υποδομών στα μικρότερα κυρίως καταλύματα, προκειμένου να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των επισκεπτών σε όλες τις καιρικές συνθήκες. Αυτό δεν αφορά τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, οι οποίες διαθέτουν τις υποδομές, όχι όμως και την ανάλογη ζήτηση κατά τους χειμερινούς μήνες ώστε να μείνουν ανοιχτές καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Επιπλέον, χρειάζεται να αναπτυχθούν οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού σε συνδυασμό με τη συστηματική προβολή τους, ώστε οι αλλοδαποί επισκέπτες να γνωρίσουν ότι η Ελλάδα προσφέρεται όχι μόνο για καλοκαιρινές διακοπές.

Το «στοίχημα» της χρονικής επιμήκυνσης αφορά όλη τη χώρα, αφού ο τουρισμός μπορεί να συμβάλει καταλυτικά στην ενίσχυση των δημόσιων εσόδων και ταυτόχρονα να προσφέρει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας ειδικά σε νέους, σε μια περίοδο που η ανεργία χτυπάει «κόκκινο».

«Πλημμύρισαν» τα θέρετρα από Ρώσους τουρίστες

«Ανοιχτοχέρηδες» αποδεικνύονται οι Ρώσοι καθώς ξοδεύουν τα περισσότερα

Ρώσοι, Αμερικάνοι και Γάλλοι ψήφισαν φέτος Ελλάδα, ενώ αντίθετα Γερμανοί και Άγγλοι δεν έδειξαν την ίδια προθυμία. Παρά το γεγονός ότι ήρθαν τον Ιούνιο λιγότεροι Γερμανοί τουρίστες, εντούτοις στο σύνολο η Γερμανία παραμένει μία ισχυρή δύναμη στον ελληνικό τουρισμό, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις αφίξεις.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος τον Ιούνιο επισκέφτηκαν την Ελλάδα 2,3 εκατ. τουρίστες με τη συνολική δαπάνη τους να αγγίζει το 1,6 δις ευρώ, ενώ η μέση δαπάνη για κάθε τουρίστα διαμορφώθηκε στα 675 ευρώ. Αυτοί που ξοδεύουν περισσότερο από όλους είναι οι Ρώσοι, αφού κατά μέσο ο όρος ο καθένας άφησε στη χώρα μας 1.038 ευρώ, ενώ τα λιγότερα άφησαν οι Γάλλοι με μέσο όρο 688 ευρώ ο κάθε επισκέπτης.

Ειδικότερα, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση τον Ιούνιο 2013 διαμορφώθηκε στους 2.373.000 ταξιδιώτες, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 16,1% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012. Η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα της αύξησης των αφίξεων από τις λοιπές χώρες εκτός της Ε.Ε. των «27» κατά 30,8% και της μικρότερης αύξησης των αφίξεων από τις χώρες της Ε.Ε. των «27» κατά 7,7%.

Ειδικότερα, οι αφίξεις από τις χώρες της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκαν στις 799 χιλ. παρουσιάζοντας αύξηση κατά 6%, και παράλληλα οι αφίξεις από τις χώρες της Ε.Ε. των «27» εκτός της ζώνης του ευρώ παρουσίασαν αύξηση κατά 10,1% (Ιούνιος 2013: 604 χιλ., Ιούνιος 2012: 549 χιλ.). Οι αφίξεις από τη Γαλλία εμφάνισαν αύξηση κατά 17,6%, ενώ οι αφίξεις από τη Γερμανία μειώθηκαν κατά 5,6% και οι αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο επίσης μειώθηκαν κατά 7,2%.

Οι αφίξεις από τη Ρωσία παρουσίασαν αύξηση κατά 51,6% και οι αφίξεις από τις ΗΠΑ υπερδιπλασιάστηκαν εμφανίζοντας αύξηση κατά 112,7%.

Ισοζύγιο
Όσον αφορά στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2013 παρουσίασε πλεόνασμα 2,483 δισ. παρουσιάζοντας αύξηση κατά 579 εκατ. ευρώ (ή κατά 30,4%) σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 503 εκατ. ευρώ ή 17,8% σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2012, καθώς και στη μείωση των ταξιδιωτικών πληρωμών κατά 76 εκατ. ευρώ ή 8,3%. H αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στην αύξηση των αφίξεων κατά 12,3% και ταυτόχρονα στην αύξηση της μέσης ανά ταξίδι δαπάνης κατά 4,9%. Όσον αφορά στις ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 20,6% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012.

Ταξιδιωτική κίνηση

Η ταξιδιωτική κίνηση την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2013 αυξήθηκε κατά 12,3% και διαμορφώθηκε στις 5.421 χιλ. ταξιδιώτες, έναντι 4.828 χιλ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2012. Η κίνηση από τις χώρες της Ε.Ε. των «27» διαμορφώθηκε στις 3.144 χιλ., παρουσιάζοντας αύξηση κατά 4,6% και ταυτόχρονα οι αφίξεις από τις λοιπές χώρες εκτός της Ε.Ε. των «27» διαμορφώθηκαν στις 2.277 χιλ. και παρουσίασαν αύξηση κατά 25% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου