27/8/2013
Εξαιτίας ενός άστοχου πειράματος
Άρθρο «φωτιά» για την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική οικονομία, αλλά και για την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει η ΕΕ στη χώρα μας, και η οποία «καταστρέφει το ελεύθερο κομμάτι της ελληνικής οικονομίας, αφήνοντας την κυβέρνηση πιο δυσλειτουργική παρά ποτέ», δημοσιεύει σήμερα το Russia Today.
Ο αρθρογράφος Patrick L Young, ειδικός επί των χρηματαγορών, εκτιμά πως το χειρότερο νέο είναι ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί και άλλο πακέτο διάσωσης και δηλώνει πως αυτό που σοκάρει «είναι ότι έπειτα από έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης, έχει απομείνει κάτι που μοιάζει με οικονομία για να διασωθεί».
Η ΕΕ, από την δική της πλευρά, λέει ο Young είναι τόσο απελπισμένη να διατηρήσει το νόμισμά της, που δεν είναι παρά μια απάτη, ώστε εξετάζει να δώσει για τη διάσωση της Ελλάδας κοινοτικά κονδύλια, κάτι που σημαίνει ότι η Βρετανία και η Σουηδία θα πληρώσουν για το “ευρω-φιάσκο”, παρότι ουδέποτε το υιοθέτησαν.
«Η Ελλάδα βρίσκεται στην άβυσσο της οικονομικής καταδίκης. Ανόητοι, διεφθαρμένοι πολιτικοί ξόδεψαν όλα τα χρήματα και η σημερινή γενιά (που σε μεγάλο βαθμό έχει μεταφέρει το δικό της πλούτο στο εξωτερικό), δεν έχει την ικανότητα να αναμορφώσει το κράτος. Οι πραγματιστές παρατηρητές τάχθηκαν υπέρ της χρεοκοπίας πριν από χρόνια, αλλά η ελληνική κυβέρνηση υπέκυψε στις πιέσεις της ΕΕ, επιμένοντας πεισματικά να παραμείνει στο ευρώ», λέει ο Young.
Πηγή
Ο αρθρογράφος που είναι ειδικός επί των χρηματαγορών αποδίδει την ''κρίση'' στην Ελλάδα στους ''ανόητους και διεφθαρμένους πολιτικούς''.Άραγε πιστεύει ότι και στις άλλες χώρες που έχουν κρίση φταίνε οι πολιτικοί;
Ας κάνουμε ένα μάθημα για τα αίτια της κρίσης στον ειδικό.
Η ελληνική οικονομία αντιμετώπιζε μεγάλο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας λόγω του ισχυρού ευρώ και ότι η Γερμανία έκανε εσωτερική υποτίμηση 10 χρόνια πριν μπει στο ευρώ. Έτσι άρχισαμε να κάνουμε εσωτερική υποτίμηση δηλαδή μειώσεις μισθών επειδή δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε το ευρώ και όχι επειδή είχαμε μεγάλο χρέος. Αυτό είπε και ο Στρος Καν το 2010 όταν ήταν επικεφαλής του ΔΝΤ:
''Ακόμα και αν εξαφανίζατε το χρέος με κάποιο μαγικό ραβδί, παραμένει το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας - 20 έως 25% έλλειψη ανταγωνιστικότητας.
Πρέπει να λυθεί. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να γίνει με την υποτίμηση νομίσματος. Το δύσκολο πράγμα είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να το κάνει, αφού έχει το ευρώ. Ότι η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωζώνη είχε τεράστια οφέλη, αλλά και κάποια μειονεκτήματα. Και ένα από αυτά τα μειονεκτήματα είναι ότι δεν είναι δυνατόν να κάνετε (διορθωτική) ρύθμιση μέσω υποτίμησης.
Γι' αυτό είναι τόσο δύσκολο. Γι' αυτό είχατε αυτή την περικοπή στους μισθούς, είναι ανάγκη να γίνετε πιο ανταγωνιστικοί''(Πηγή)
Βλέπουμε λοιπόν ότι δεν έφταιξε το χρέος για τις μειώσεις των μισθών. Λόγω αυτών το κράτος είχε λιγότερα έσοδα από φόρους. Αν έχεις λιγότερα εισοδήματα να φορολογήσεις θα έχεις και λιγότερους φόρους στα ταμεία. Για να εισπράξει αυτά α λεφτά το κράτος έβαλε κι άλλους φόρους και χαράτσια με αποτέλεσμα να ξοδεύουν λιγότερα οι πολίτες και να εισπράττει λιγότερους φόρους το κράτος το οποίο και πάλι έβαλε φόρους κι έτσι δημιουργήθηκε ένας φαύλος κύκλος. Παράλληλα η Γερμανία και το ΔΝΤ επέβαλλαν μείωση των δημοσίων δαπανών (μισθοί και συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων, δημόσιες επενδύσεις) κι έτσι δημιουργήθηκε μεγαλύτερη ύφεση που οδήγησε και πάλι στο να έχει το κράτος λιγότερα έσοδα από φόρους. Αυτή είναι η ουσία της ''κρίσης'' στην Ελλάδα. Αν είχαμε τη δραχμή, θα την υποτιμούσαμε και δεν θα γινόταν τίποτα απ' όλα όσα γίνονται τώρα.
Ας μιλήσουμε και για το χρέος. Μέχρι να μπούμε στο ευρώ, το 80% του δημοσίου χρέους ήταν εσωτερικό και σε δραχμές. Με τόσο μεγάλο εσωτερικό χρέος στο νόμισμα μας δεν επρόκειτο να χρεοκοπήσουμε ποτέ. Καθώς δεν ήταν εξαγωγική η οικονομία μας, από την κρίση στις χώρες της ευρωζώνης μόνον ο τουρισμός θα αντιμετώπιζε μείωση. Με λίγα λόγια δεν θα είχαμε καμία κρίση.
Ο αρθρογράφος είτε δεν ξέρει είτε κρύβει το γεγονός ότι το δημόσιο χρέος της χώρας μας διπλασιάστηκε σε οκτώ χρόνια με το ευρώ. Από την 1/1/2002 μέχρι 31/12/2009 πήγε από 145 στα 298.5 δις ευρώ. Αυτό έγινε γιατί το εμπορικό ισοζύγιο έγινε τρομακτικά ελλειμματικό επειδή με το ισχυρό ευρώ έγινε η παραγωγή μας ακριβή και οι εισαγωγές φτηνές. Αυτό δείχνει ο πίνακας με το εμπορικόισοζύγιο
1975-1979 ισοζύγιο +0.96
1980-1984 +0.28
1985-1989 - 1.44
1990-1994 -0.94
1995-1999 -2.92
2000-2004 -11.82
2005-2008 -12.15
Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου άρχισε να μεγαλώνει από το 1998 που συνδέθηκε η δραχμή με το μάρκο σε σταθερή ισοτιμία και εκτοξεύτηκε με το ευρώ. Αυτό είναι η αιτία που διπλασιάστηκε το χρέος μας μέσα σε 8 χρόνια γιατί το κράτος δανειζόταν για να το καλύψει. Παράλληλα με τον φτηνό δανεισμό από την ΕΚΤ δημιουργήθηκαν οι φούσκες (καταναλωτική, στεγαστική). Οι πολίτες έφτασαν να χρωστάνε πάνω από ένα ΑΕΠ του 2009. Πριν το ευρώ το χρέος αυτό ήταν μηδενικό.
Με βάση τα προηγούμενα, δεν φταίει το χρέος, η διαφθορά και η φοροδιαφυγή για την χρεοκοπία μας. Αν δεν είχαμε μπει στην ευρωζώνη ή αν φεύγαμε απ' αυτήν το 2010, το τέ δεν θα είχαμε ''κρίση'' σήμερα όπως έχει πει και ο Γερμανός οικονομολόγος Χανς Βέρνερ Ζιν. (Πηγή)
Ήταν θέμα χρόνου να χρεοκοπήσουμε. Ο οικονομολόγος και αρθρογράφος Κ. Κόλμερ το πρόβλεψε από το 2005:
''Πέραν του ότι με το ευρώ εχάθη η δυνατότης εξαφανίσεως του εσωτερικού δημοσίου χρέους,απωλέσθη και ο έλεγχος του.Υπολογίζεται σήμερον εις 210 δις ευρώ και μαζί με το χρέος των ασφαλιστικών ταμείων περίπου στα 300 δις ευρώ.Το τεράστιο αυτό χρέος πλησιάζει το διπλάσιον περίπου του εθνικού προϊόντος και αποτελεί μόνιμον απειλή κατά της εθνικής οικονομίας.
Απειλήν αδυναμίας εξυπηρετήσεως του κατόπιν ενδεχόμενης υποβαθμίσεως αιφνιδίως του Ελληνικού πιστωτικού κινδύνου υπό ξένων «ανεξάρτητων» οίκων.Ο κίνδυνος συνεπάγεται «Αργεντινοποίησι» της Ελληνικής οικονομίας'' (Πηγή)
Δεν τα γνωρίζει άραγε όλα αυτά ο ειδικός αρθρογράφος;
Είναι εύκολο να ρίχνουμε ο ανάθεμα στους πολιτικούς για λάθος λόγους. Στην πραγματικότητα φταίνε που μας έβαλαν στο ευρώ και σ' αυτή την τρομακτική περιπέτεια που είναι η χειρότερη από καταβολής του ελληνικού κράτους. Η ''κρίση'' αυτή έγινε για να δεχτεί ο ελληνικός λαός την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας και να οδηγηθούμε στην Ομοσπονδία υπό την επικυριαρχία της Γερμανίας. Αυτό θα σημάνει το τέλος του ελληνικού έθνους.
Το ερώτημα είναι τι πρέπει να κάνουμε για να σταματήσει η ''κρίση''. Πρέπει να φύγουμε από το ευρώ και να επιστρέψουμε σε εθνικό νόμισμα. Έτσι θα μπορέσει η οικονομία μας να γίνει ανταγωνιστική με την υποτίμηση του νομίσματος και να σταματήσει η εσωτερική υποτίμηση. Το χρέος θα πρέπει να διαγραφεί κατά το μεγαλύτερο μέρος του. Οι άλλες χώρες της ΕΕ πρέπει να μας χρηματοδοτήσουν για να ξαναφτιάξουμε την οικονομία μας. (Σχετικά άρθρα εδώ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου