17/10/2013
Η εντυπωσιακή άνοδος των εθνικιστικών κομμάτων στην Ευρώπη, τους έχει ανοίξει... την όρεξη και ορισμένοι εξ αυτών προετοιμάζουν το έδαφος για συμμαχία σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου με κοινή αντιμεταναστευτική ατζέντα.
Πρωταγωνιστές είναι οι Μαρίν ΛεΠεν και Γκερτ Βίλντερς, που είχαν δώσει το πρώτο τους ραντεβού στο Παρίσι τον περασμένο Απρίλιο και σκοπεύουν να ξανασυναντηθούν τον επόμενο μήνα για να συνεχίσουν το... φλερτ.
Η επικεφαλής του γαλλικού Εθνικού Μετώπου δήλωσε ότι βρίσκεται σε επαφές με τον Ολλανδό Βίλντερς, το κόμμα του οποίου είχε σημειώσει πτώση, αλλά τώρα βρίσκεται στην πρώτη θέση στις δημοσκοπήσεις.
Ο κοινός στόχος που τους ενώνει, όπως είπε η ΛεΠεν, είναι να δημιουργήσουν έναν πανευρωπαϊκό πυρήνα ευρωσκεπτικιστών, που τάσσονται κατά του ευρώ και της μετανάστευσης και θα θέσει υπό την αιγίδα του διάφορα εθνικιστικά κινήματα. Βέβαια, τόσο η ΛεΠεν όσο και ο Βίλντερς έχουν αποστασιοποιηθεί από τη Χρυσή Αυγή και το ουγγρικό Jobbik, που έχουν συνδεθεί με βίαιες ξενοφοβικές επιθέσεις.
«Είναι σημαντικό να δουν οι Ευρωπαίοι πολίτες ότι υπάρχουν αντίστοιχα πατριωτικά κινήματα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και είναι ενεργά. Αντιμαχόμαστε τη μετανάστευση που μας πνίγει και την ισλαμοποίηση. Είμαστε υπερήφανοι για την κουλτούρα μας και ενεργούμε κόντρα σε μια Ευρώπη που υπαγορεύει κανόνες τους οποίους δεν θέλει κανείς» είπε χαρακτηριστικά η ΛεΠεν. Ανάλογες ήταν οι δηλώσεις του Βίλντερς, που τόνισε ότι «κόμματα σαν το Εθνικό Μέτωπο και το PVV μπορούν να αναγκάσουν την ευρώφιλη ελίτ να κατεβάσει τους τόνους κατά τη διάρκεια των ευρωεκλογών».
Εκτιμήσεις για 30%
Στις ευρωεκλογές του Μαΐου οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα ευρωσκεπτικιστικά και εθνικιστικά κόμματα μπορούν να συγκεντρώσουν ακόμη και 30% των εδρών του Ευρωκοινοβουλίου, οπότε μια ευρύτερη συνεργασία μεταξύ τους θα τους δώσει πολύ μεγάλη δύναμη. Τη μεγαλύτερη άνοδο αναμένεται ότι θα έχουν στις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, όπου οι ψηφοφόροι έχουν κουραστεί με τα πακέτα διάσωσης και φοβούνται ότι η κρίση θα φτάσει στο δικό τους κατώφλι.
Αισθητή αναμένεται ότι θα κάνει την παρουσία του στο ευρωκοινοβούλιο και ο Βρετανός Νάιτζελ Φάρατζ, που παρότι έχει δηλώσει πως θαυμάζει πολύ τη Μαρίν ΛεΠεν, θεωρεί ότι είναι δύσκολο για το βρετανικό Ukip να λειτουργήσει κάτω από την ίδια σκέπη, επειδή οι Γάλλοι εθνικιστές έχουν έντονα στοιχεία αντισημιτισμού. Αυτό δεν σημαίνει ότι και ο Φάρατζ δεν δίνει τη δική του μάχη για να βρει συμμάχους σε πιο μετριοπαθή εθνικιστικά κινήματα.
Περιοδεία
Η ΛεΠεν και ο Βίλντερς δεν χάνουν χρόνο και εργάζονται από τώρα για τη δημιουργία αυτής της συμμαχίας. Ο Ολλανδός ακροδεξιός έχει κάνει περιοδεία ανά την Ευρώπη και είχε συναντήσεις με το βελγικό εθνικιστικό Vlaams Block, τη Λέγκα του Βορρά στην Ιταλία και την «Εναλλακτική για τη Γερμανία», το νέο ευρωσκεπτικιστικό κόμμα της Γερμανίας, που τελευταία έχει κατηγορηθεί ότι υποθάλπει ρατσιστικά στοιχεία.
Η ΛεΠεν από την πλευρά της έχει καλλιεργήσει σχέσεις και δεσμούς με το αυστριακό Κόμμα της Ελευθερίας που πριν από λίγες ημέρες κατάφερε να συγκεντρώσει το 21% των ψήφων στις εθνικές εκλογές. Η σύμπραξη των εθνικιστικών κινημάτων έχει και συμβολική αξία εν όψει των ευρωεκλογών. «Δείχνει ότι η κυρία ΛεΠεν δεν βαδίζει μόνη της» δήλωσε ο Λουντοβίκ ντε Νταν, σύμβουλος της αρχηγού του Εθνικού Μετώπου. «Εάν ήμουν φεντεραλιστής, θα φοβόμουν πάρα πολύ», πρόσθεσε.
ΤΑ ΓΚΑΛΟΠ
Δυσοίωνα μηνύματα για την Ευρώπη
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών φέρνουν τα ευρωσκεπτικιστικά κινήματα να κερδίζουν ακόμη και το 30% των εδρών στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Η τάση στις περισσότερες χώρες και κυρίως στον ευρωπαϊκό Βορρά είναι να επιστρέψουν στις εθνικές κυβερνήσεις πολλές αρμοδιότητες που σήμερα έχουν οι Βρυξέλλες.
Μετά τη νίκη του Εθνικού Μετώπου στις τοπικές εκλογές, η ανοδική του πορεία συνεχίζεται. Το ποσοστό του κόμματος της Μαρίν Λεπέν αγγίζει το 24% σε δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές.
Φτάνουν το 43% οι ευρωσκεπτικιστές
Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, οι ευρωσκεπτικιστές ψηφοφόροι φτάνουν το 43%, ενώ το 40% βλέπει θετικά την ΕΕ. Ακόμη, το 45% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η ΕΕ οδεύει προς λάθος κατεύθυνση και μόνο το 26% αισιοδοξεί για το μέλλον.
Οι δημοσκοπήσεις φέρνουν τον Γκερτ Βίλντερς ως πρώτη δύναμη στην Ολλανδία, με τη δυνατότητα να κερδίσει 27 από τις 150 έδρες της ολλανδικής Βουλής.
Πηγή
Σχετική δημοσίευση εδώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου