Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Η οικονομική κρίση... προσθέτει κιλά στους Ελληνες


8/6/2013


Κι όμως, παχαίνουμε. Εν μέσω κρίσης, σε μια εποχή όπου οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν έντονα οικονομικά προβλήματα, το σωματικό βάρος των Ελλήνων όλων των ηλικιών εμφανίζει αυξητικές τάσεις. Αυτό διαπιστώνουν οι ειδικοί επιστήμονες της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την απειλή που αυτό σηματοδοτεί για την υγεία.
«Θα περίμενε κανείς ότι λόγω κρίσης, η κατανάλωση θα περιοριζόταν και κατ’ επέκταση, το φαινόμενο του αυξημένου βάρους θα μειωνόταν σε συχνότητα και ένταση», εξηγεί στην «Κ» ο γενικός γραμματέας της Εταιρείας κ. Ευθύμιος Καπάνταης. «Ομως, βλέπουμε ακριβώς το αντίθετο. Οσο βαθαίνει η κρίση, η παχυσαρκία δείχνει να αυξάνεται». Σε μελέτη που είχε διενεργήσει η ΕΙΕΠ το 2003 σε παιδιά και εφήβους, είχε βρεθεί ότι το 30% εμφάνιζε βάρος άνω του φυσιολογικού. Πριν από ένα χρόνο, νέα έρευνα, αυτή τη φορά σε μαθητές Β΄ και Δ΄ Δημοτικού, δηλαδή σε παιδιά κάτω των 10 ετών, έδειξε ότι το 40% είχε αυξημένο βάρος.

Δεν πρόκειται για ελληνική πρωτοτυπία. Εχει διαπιστωθεί από διεθνείς έρευνες πως η οικονομική ύφεση οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους των πολιτών. Η τελευταία σχετική μελέτη αφορούσε τον πληθυσμό των ισπανόφωνων της Αμερικής, οι οποίοι το 2012 εμφάνισαν υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας –και σχετικών νόσων, όπως ο διαβήτης– σε σχέση με το 2008, οπότε ξέσπασε η κρίση στη χώρα.

«Όλα δείχνουν ότι τον ίδιο δρόμο παίρνουμε και στην Ελλάδα», συνεχίζει ο κ. Καπάνταης. «Προσπαθώντας να κάνει οικονομία, ο κόσμος αγοράζει κακής ποιότητας τροφές με υψηλό θερμιδικό φορτίο». Τέτοιου είδους γρήγορο και πρόχειρο φαγητό έχει κατά κανόνα αριθμό θερμίδων ικανό να συντηρήσει έναν οργανισμό για μία μέρα. «Ανέκαθεν ο κόσμος προσπαθούσε να βρει τρόπους να επιβιώσει. Παλαιότερα, για παράδειγμα, όταν οι άνθρωποι ασχολούνταν με χειρωνακτικές εργασίες καίγοντας τουλάχιστον 3.000 θερμίδες την ημέρα, χρειάζονταν κάτι να τους «κρατήσει». Ομως, αυτά που είχαν στον κήπο τους ήταν λαχανικά. Για να καλύψουν τις ανάγκες τους, λοιπόν, έπρεπε να φάνε έναν τόνο φασολάκια. Ετσι, επινόησαν τα λαδερά. Εκατό γραμμάρια λάδι έχουν 900 θερμίδες».

Το τελευταίο «οχυρό»  Έτσικι αλλιώς, έχει βρεθεί ότι στην ύφεση των δυτικών κοινωνιών, η διατροφή είναι το τελευταίο «οχυρό». Είναι χαρακτηριστικό ότι τα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα εμφανίζουν τη μικρότερη μείωση τζίρου, της τάξης του 3%, τη στιγμή που σε άλλους κλάδους, όπως της υπόδησης, η μείωση φτάνει το 60%. Ωστόσο, οι καταναλωτές στρέφονται σε φθηνότερα και άρα πιο ανθυγιεινά τρόφιμα. Δεν είναι τυχαίο ότι τα μόνα καταστήματα που ανοίγουν σήμερα στις γειτονιές –εκτός από ανταλλακτήρια χρυσού– είναι σουβλατζίδικα, φούρνοι, «χοντογκάδικα», τα οποία επισημαίνουν στις βιτρίνες τους τις χαμηλές τιμές των προϊόντων τους. «Ένα χοτ ντογκ έχει 60 λεπτά και 200 θερμίδες. Για να λάβει κανείς τις ίδιες θερμίδες από φρούτα θα θέλει ενδεχομένως 2 ευρώ. Αντίστοιχα, ένα χάμπουργκερ του 1,5 ευρώ έχει κατά μέσον όρο 400 θερμίδες. Χρειάζεται να δώσεις τουλάχιστον 4 ευρώ για να πάρεις τις ίδιες θερμίδες από ψάρι, το οποίο θα πρέπει να συνοδεύσεις με σαλάτα, που κοστίζει επίσης».

  Όπωςτονίζουν οι ειδικοί, όμως, το κακής ποιότητας, γρήγορο φαγητό έχει κρυφό κόστος. Η αναστολή της πείνας από μια τυρόπιτα διαρκεί 2-3 ώρες, τη στιγμή που ένα γεύμα στο οικογενειακό τραπέζι μπορεί να σε «κρατήσει» τουλάχιστον πέντε ώρες. «Οταν καθόμαστε στο τραπέζι για να φάμε, οι μηχανισμοί επικοινωνίας του γαστρεντερικού συστήματος με τον εγκέφαλο λειτουργούν άψογα, δίνοντας το σήμα ότι χορτάσαμε», εξηγεί ο κ. Καπάνταης. «Αντίθετα, ένα σουβλάκι στα όρθια θα μας κάνει να ξαναπεινάσουμε πολύ σύντομα». Επιπλέον, στην πρώτη περίπτωση προστατεύουμε την υγεία μας. Ως γνωστόν, η παχυσαρκία αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου για πολλά νοσήματα, όπως η υπέρταση και ο διαβήτης.

«Το δυσάρεστο είναι ότι βλέπουμε αυξημένο βάρος σε παιδιά, που σημαίνει ότι το έτοιμο φαγητό έχει μπει στο ελληνικό σπίτι για τα καλά. Θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι το σπιτικό φαγητό, από το οποίο θα τραφεί όλη η οικογένεια, κοστίζει τελικά φθηνότερα και μας προστατεύει από μελλοντικά προβλήματα», καταλήγει ο ίδιος. Σύμφωνα με πανελλήνια επιδημιολογική μελέτη της ΕΙΕΠ, το 70% των ανδρών και το 50% των γυναικών στην Ελλάδα έχουν σωματικό βάρος πάνω από το φυσιολογικό.

Πηγή 

Σχετική δημοσίευση εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου