Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Τρία οικονομικά και ένα… πολιτικό “κενό”


21/10/2013

Ένας παράδοξος διάλογος μεταξύ κυβέρνησης και τρόικα, που γίνεται μέσω... ΜΜΕ, έχει πυκνώσει τελευταία καθώς ο χρόνος για την επιστροφή της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, έχει αρχίσει να μετράει ανάποδα.

Η σύγχυση για το αν θα γίνει “σκληρή διαπραγμάτευση” αν θα παρθούν νέα μέτρα και κυρίως τι θα αφορούν αυτά, φαίνεται να έχει χτυπήσει κόκκινο.

Και όλα αυτά γίνονται μόλις μερικά 24ωρα από την ημέρα που ο κ. Βίζερ ο πρόεδρος του Euroworking group έφυγε από την Αθήνα μετά τη σύντομη επίσκεψή του.

Τι πραγματικά συμβαίνει; Διπλωματικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες παρατηρούν με... ενημερωτική διάθεση oτι ήδη από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου (τις γερμανικές) και μέχρι να εγκατασταθεί ο νέος υπουργός οικονομικών στο Βερολίνο και στο Eurogroup, “θα υπάρξει ένα “κενό” στην διάρκεια του οποίου δεν θα μπορούν να ολοκληρωθούν κάποιες διαδικασίες που τρέχουν, μαζί και οι αποφάσεις για την Ελλάδα...”.

Το... πολιτικό αυτό “κενό” συνδέεται και με το γεγονός ότι στο ίδιο διάστημα δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί ούτε η εκδήλωση της θέσης του ΔΝΤ για το πως θα συνεχισθεί το ελληνικό πρόγραμμα και ιδιαίτερα στα δύο “καυτά” θέμα, το αν δηλαδή θα συμμετάσχει και με ποιους όρους το ΔΝΤ στο νέο τρίτο δάνειο προς την Ελλάδα μετά τον Ιούλιο του 2014 για την τριετία 2014-2016 και το πως θα γίνει τελικά η νέα αναδιάρθρωση του χρέους.

Η διάρκεια του “κενού” αυτού φτάνει μέχρι τα τέλη του έτους για δύο λόγους. Ο ένας είναι ότι η νέα γερμανική κυβέρνηση εκτιμάται ότι εκτός απροόπτου θα είναι έτοιμη και σε... δράση από τον Δεκέμβριο. Επίσης από τις 11 Ιανουαρίου τρέχει η αποπληρωμή λήξεων ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Με άλλα λόγια μέχρι τότε θα πρέπει να έχει τελειώσει το πολιτικό διάλειμμα και να έχουν αρχίσει να τρέχουν οι αποφάσεις.

Άλλωστε κάπως έτσι είχε γίνει και πριν ένα χρόνο.

Σ΄ αυτό το πολιτικό “κενό” κατά πως φαίνεται οι πρωταγωνιστές στην εγχώρια πολιτική σκηνή θεωρούν ότι παρέχεται η δυνατότητα για μία αναβίωση της “σκληρής διαπραγμάτευσης”, με ημερομηνία λήξης την έναρξη της πραγματικά “σκληρής διαπραγμάτευσης” που αφορά μεν την Ελλάδα αλλά κατά τα φαινόμενα θα γίνει χωρίς αυτή.

Με το που θα είναι έτοιμοι οι δύο βασικοί διαπραγματευτές δηλαδή η Ευρωζώνη (με παρούσα την Γερμανία) και το ΔΝΤ, θα αρχίσει ο τελικός γύρος της συζήτησης για τα δύο από τα τρία οικονομικά “κενά”, εκείνο που αφορά την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της τριετίας 2014-2016 και το τρίτο δάνειο για να καλύπτονται οι πληρωμές των τοκοχρεολυσίων προς ΔΝΤ και ΕΚΤ και τον τρόπο αναδιάρθρωσης του χρέους ώστε να θεωρηθεί βιώσιμο μετά τα μέσα του 2014.

Το ΔΝΤ ήδη από τις υπάρχουσες διαρροές έχει καταστήσει σαφές ότι η συμμετοχή του από τώρα και στο εξής στα ευρωπαϊκά προγράμματα διάσωσης θα γίνεται “by the book”. Δηλαδή με αυστηρή τήρηση των καταστατικών του υποχρεώσεων που έχουν ως πρώτη και βασική προϋπόθεση την βιωσιμότητα του χρέους της χώρας που δανείζει.

Και για την περίπτωση της Ελλάδας αυτό σημαίνει εφαρμογή της απόφασης του Eurogroup του Νοέμβρη του 2012 που λέει ότι με προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εξασφαλίζει πρωτογενή πλεονάσματα από το 2013 και μετά, οι χώρες της Ευρωζώνης θα κάνουν ότι χρειασθεί για να διασφαλίζουν την βιωσιμότητα του χρέους της.
Για το ΔΝΤ αυτό προς το παρόν σημαίνει νέο “κούρεμα” του επίσημου (κρατικού) χρέους.

Για τους Ευρωπαίους σημαίνει επιμήκυνση του χρέους έτσι ώστε να είναι εξασφαλισμένη η αποπληρωμή του (λόγω χαμηλών δόσεων και κόστους εξυπηρέτησης).

Από το πώς θα λυθεί αυτός ο “γρίφος” θα εξαρτηθεί το πως θα κλείσει και το χρηματοδοτικό κενό της τριετίας 2014-2016, δηλαδή αν το δάνειο θα γίνει με την συμμετοχή του ΔΝΤ ή όχι.

Όσο για το τρίτο “κενό” το δημοσιονομικό κενό, αυτό δηλαδή που συνδέεται με το αν θα παρθούν μέτρα ή όχι, πόσα και ποια θα είναι αυτά, δεν υφίσταται καν σαν πρόβλημα για την τρόικα αφού δεν την αφορά.

Το “κενό” αυτό είναι ευθύνη της Κυβέρνησης (Προϋπολογισμός) και απλώς ενημερώνει την τρόικα για το πως το εξασφαλίζει αφού αποτελεί από τον Νοέμβριο του 2012 την βασική προϋπόθεση (“πρωτογενές πλεόνασμα”) για να λυθούν τα άλλα δύο...

Κάπως έτσι έχουν τα πράγματα.

Τις επόμενες εβδομάδες λοιπόν και μέχρι να κάτσουν στο τραπέζι οι πραγματικοί διαπραγματευτές, αυτό το “παιχνίδι” της “σκληρής διαπραγμάτευσης” με την τρόικα μάλλον θα συνεχίζει να παίζεται κρατώντας το ενδιαφέρον της εγχώριας πολιτικής σκηνής μέχρι να αρχίσει η κανονική παράσταση του Δεκέμβρη.

Αυτή θα έχει μία “δυνατή” σκηνή τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, όπου θα φανεί που θέλει να πάει το έργο ο... σκηνοθέτης και θα δώσει ένα καταλυτικό φινάλε μάλλον μετά τις Ευρωεκλογές.

Ενδιάμεσα βέβαια θα υπάρξουν ενδιαφέρουσες σκηνές με ενδιάμεσες ανατροπές που θα κρατήσουν ζωντανή την αγωνία και το ενδιαφέρον του κοινού..

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου