19/6/2010
Στο 1,6% αυξήθηκε το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού στην ευρωζώνη το Μάιο, από 1,5% που ήταν τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Eurostat.
Τα υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού σημειώθηκαν στην Ελλάδα (5,3%), στην Ουγγαρία (4,9%) και στη Ρουμανία (4,4%).
Στην Ελλάδα, μάλιστα, καταγράφηκε το υψηλότερο ποσοστό του ετήσιου εναρμονισμένου πληθωρισμού στην Ευρωζώνη και στην Ε.Ε.
Όσα πρέπει να γνωρίζουμε
Πληθωρισμός (ο) Είναι η ποσοστιαία μεταβολή του γενικού επιπέδου των τιμών μιας οικονομίας, μέσα σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Από πολλές οικονομικές θεωρίες ο πληθωρισμός θεωρείται ένα Νομισματικό Φαινόμενο, δηλαδή, ως αποτέλεσμα μόνο της αυξημένης προσφοράς χρήματος. Έτσι η ύπαρξη πληθωρισμού δεν επηρεάζει τα μεγέθη της πραγματικής οικονομίας.
Ο τωρινός δείκτης, με βάση τον οποίο μετριέται ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, περιλαμβάνει ένα «καλάθι» από 784 αγαθά και υπηρεσίες και κάθε μήνα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία καταγράφει περίπου 55.000 τιμές. Όσο πιο μεγάλες είναι οι δαπάνες των νοικοκυριών για κάποια είδη (π.χ. τρόφιμα, καύσιμα), τόσο μεγαλύτεροι είναι οι συντελεστές στάθμισης και άρα η επίδρασή τους στην τελική διαμόρφωση του ύψους του δείκτη - και του πληθωρισμού.
Το 1862 ο Όθωνας «πέφτει» και στη θέση του έρχεται ο Γεώργιος Α'. Γίνονται προσπάθειες άσκησης αντιπληθωριστικής πολιτικής. Η Ελλάδα υπογράφει την συμφωνία της Λατινικής νομισματικής ένωσης.
Το 1944, τα γερμανικά στρατεύματα αποχωρούν και η νέα κυβέρνηση του ελεύθερου κράτους επιχειρεί την οικονομική σταθεροποίηση, που τελικά αποτυγχάνει. Αρχίζει ο εμφύλιος, ενώ ασκούνται ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις.
Τη δεκαετία του ‘70, ύστερα από μια περίοδο διατήρησης του πληθωρισμού σε μονοψήφιο αριθμό, τον Δεκέμβρη του 1973 επέρχεται η πετρελαϊκή κρίση. Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα φτάνει το 30%.
Η δεκαετία του ’80 ξεκινά με έντονες πληθωριστικές πιέσεις. Το 1981 η Ελλάδα μπαίνει στην Ε.Ο.Κ. Την ίδια χρονιά έρχεται στην κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ και εφαρμόζει φιλολαϊκή πολιτική με αυξήσεις μισθών. Ακολουθεί περίοδος διαρκούς διολίσθησης του εθνικού νομίσματος. Το 1983 η δραχμή υποτιμάται.
Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα μειώθηκε δραματικά από περίπου 20%, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, στο 10% στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και στο 3% στα τέλη της ίδιας δεκαετίας.
Μονοψήφιος πληθωρισμός σημειώθηκε, τελικά, τον Απρίλιο του 1995, για πρώτη φορά, ύστερα από 22 έτη.
Το 1997, μετά 25 έτη, ο πληθωρισμός επέστρεψε εκεί όπου βρισκόταν πριν από την πρώτη πετρελαϊκή κρίση: στο 6%. Ο επόμενος κρίσιμος στόχος είναι να πέσει κάτω από το 3%, προτού εκπνεύσει το 1998...
Η επιτυχία μείωσης του πληθωρισμού την περίοδο της εισόδου της χώρας μας στη ζώνη του ευρώ, οφείλεται κυρίως στην προσπάθεια της χώρας να επιτύχει τα κριτήρια του Μάαστριχτ για ένταξη στην Ευρωζώνη. Ένα από τα κριτήρια που είχε τεθεί, ήταν και ο πληθωρισμός.
Τον Nοέμβριο του 2008 «έκλεισε» στο 2,9% και τον Δεκέμβριο του 2007 στο 3,9%.
Για πρώτη φορά από τη σύστασή της, η Ευρωζώνη γνώρισε - τον Ιούνιο του 2009 - μείωση των τιμών, εμφανίζοντας αρνητικό ρυθμό πληθωρισμού σε ετήσια βάση, της τάξης του -0,1%.
Ο πληθωρισμός είχε χαρακτηρισθεί από τον κ. Στέφανο Μάνο, (υπουργός Εθνικής Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, αν θυμάστε) ως «το τέρας που έπρεπε να δαμαστεί»...
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου